POČINJE ŠKOLA: / Više od pola milijuna školaraca, od čega 42 tisuće prvašića, kreće na nastavu

Image
Foto: Pixell, Matija Topolovec

Ove će godine u školske klupe sjest oko 320 tisuća osnovaca i oko 178 tisuća srednjoškolaca. Toliko ih je, naime, prema podacima državne uprave, upisano u škole.

7.9.2015.
7:25
Pixell, Matija Topolovec
VOYO logo

Već tradicionalno, policija provodi akciju Poštujte naše znakove, kojom nastoji ukazati na potrebu pojačane pozornosti u prometu, posebice oko škola. Pojačano će nadzirati prometnice i raskrižja u blizini škola, mjeriti brzinu i kažnjavati nepropisno parkiranje. Policija će ove godine pozornost usmjeriti i na školske autobuse.

Image
Foto: Pixell, Zeljko Mrsic

Nakon višemjesečne rasprave u medijima, djeca kojima je to potrebno, i dalje će imati asistente u nastavi, za što je država osigurala 80 milijuna kuna. Petice, trojke ili jedinice upisivat će se u digitalni dnevnik u ukupno 569 matičnih škola, što je oko 40 posto škola u Hrvatskoj. Ostali će i dalje koristiti stari, papirnati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixell, Davor Javorovic

Što se, pak, interesa za pojedine škole tiče, preferencije su ostale iste. Najveći dio učenika, njih 12.427, upisalo je gimnazije. Trgovačke i ekonomske srednje škole upisalo je 5993 učenika. U turizmu i ugostiteljstvu, sudeći prema upisu u istoimene škole, radilo bi njih 4255. Tko nije upao u ljetnom roku, a gimnazije su tada već bile potpuno popunjene, mogao je u jesenskom konkurirati za mjesto u strukovnoj školi. Za jesenski je rok bilo ostalo ukupno 4359 slobodnih mjesta, većinom za glazbenike, pomoćne kuhare i slastičare, prodavače, frizere i automehaičare.

Image
Foto: Pixell, Dusko Jaramaz

U novu školsku godinu, osim učenika i učitelji ulaze spremni. S prvim danima nastave počinje se primjenjivati novi Pravilnik o pedagoškim mjerama. Njime je jasno definirano na koji će se način i kako sankcionirati nepoželjno ponašanje učenika, poput prepisivanja na satu, neopravdanog izostajanja s nastave ili nasilno ponašanje prema drugim učenicima ili nastavnicima. Osim u prometu, stoga, oprez i na nastavi!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo