U TIJEKU VAŽAN SASTANAK U HDZ-u: / Plenković odgovorio Pupovcu, otkriveno što će manjinci tražiti od šefa HDZ-a

Image
16.9.2016.
10:22
VOYO logo

PUPOVAC O UVJETU ZA PODRŠKU HDZ-u: ‘Sigurno nećemo sudjelovati u Vladi u kojoj bi bio Hasanbegović!’

"Svašta se piše. Kada predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović da mandataru ponudu da sastavi vladu onda, on odlučuje o ministrima i sastavu vlade. Tako je bilo prije, tako će biti i sada", izjavio je Plenković ispred središnjice HDZ-a. Odgovorio je tako na novinarski upit kako komentira izjavu Pupovca, koji je za televiziju N1 najavio mogućnost sudjelovanja predstavnika manjina u stvaranju vladajuće većine, ali i istaknuo da SDSS sigurno neće podržati vladu u kojoj će biti tehnički ministar kulture Hasanbegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hasanbegović mu je u četvrtak odgovorio da neće Pupovac kadrovirati sastav buduće hrvatske vlade, već će predsjednik HDZ-a Plenković imati čvrstu parlamentarnu većinu sa, ili bez tri zastupnika SDSS-a.

'Pokazati poštovanje prema zaštiti i pravima nacionalnih manjina'

Plenković će se danas sastati s predstavnicima manjina, a novinarima je rekao da očekuje dobar sastanak na kojem će predstavnicima manjina predstaviti ideju kako formirati stabilnu parlamentarnu većinu, "da pokažemo poštovanje prema zaštiti i pravima nacionalnih manjina, a što i Ustav RH, zakon i drugi ustavni zakoni predviđaju". Također, želja mu je upoznati se s platformom nacionalnih manjina nakon njihovih konzultacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnik talijanske manjine Furio Radin u četvrtak je izjavio kako su izabrani manjinski zastupnici usuglasili glavninu programske platforme za mogući sporazum s budućom vladom, a program bi u petak trebao biti dovršen. Istaknuo je kako se njihov program temelji na onom koji su predali u mandatu prošle Vlade, a koji, koliko zna, uopće nije bio razmatran. "Ne znam je li uopće bio i pročitan", kazao je i dodao kako je taj program sada samo dorađen.

Image

Kako piše Novi list, osam manjinskih zastupnika tražit će od HDZ-a uvođenje dvostrukog prava glasa za pripadnike nacionalnih manjina. Ovo se rješenje, naime, spominje u zahtjevima koje će sljedećeg tjedna pripadnici manjina u službenim pregovorima staviti pred vodstvo HDZ-a kao uvjet za podršku novoj Vladi Andreja Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On će se načelno o njima moći informirati i na današnjem sastanku s manjinskim zastupnicima koji bi trebao poslužiti za međusobno upoznavanje i uvod u prave i konkretne pregovore koji bi trebali uslijediti sljedećeg tjedna.

Neće biti zajedničkog dokumenta

Međutim, kako se može doznati zahtjev o dvostrukom pravu glasa nije formuliran tvrdo i nedvosmisleno. Radi se o pozivu na članak 15. stavak 3. Ustava u kojem se spominje mogućnost uvođenja dvostrukog prava glasa kao i na odluku Ustavnog suda kojom je poništena prethodna odluka Sabora o ovom pitanju i koja daje upute kako bi se ono moglo rješiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnici nacionalnih manjina održali su jučer svoj drugi sastanak na kojeme su praktički usuglasili nacrt gore spomenutog dokumenta odnosno platforme od 17 točaka s kojom će ići u pregovore s HDZ-om. Oni će se oko ovog sastati i danas ranije ujutro prije sastanka s vodstvom HDZ-a.

Image

Kako se moglo neslužbeno doznati, zahtjev za dvostrukim pravom glasa bit će u zajedničkom dokumentu, ali još nije jasno koja je razina konsenzusa oko njega. Naime, među manjincima je i zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj koja je vrlo bliska HDZ-u, a prije osam mjeseci podržala je Vladu Tihomira Oreškovića. Pitanje je bi li ona ustrajala na tome da dvostruko pravo glasa bude nužan uvjet za njenu podršku Vladi Andreja Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-u je vrlo blizak i zastupnik češke manjine Vladimir Bilek koji je također podržavao prethodnu Vladu HDZ-a i Mosta, a zauzvrat mu se izašlo u susret kod nekih kadrovskih rješenja kada su u pitanju pozicije pomoćnika ministara. Osim zajedničkog dokumenta u kojem će se spominjati općeniti zahtjevi svih zastupnika nacionalnih manjina svaki od njih imat će i dodatne zahtjeve vezano za njegovu nacionalnu manjinu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo