NOVI ZAPLET NA MARATONSKOJ SJEDNICI: / Na saborskim klupama se pojavio prijedlog o raspuštanju parlamenta, Plenković i Beljak se povukli

Image
Foto: PIXELL/TWITTER

U tijeku je burna rasprava o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću. U Saboru je i premijer Andrej Plenković. I dalje nije jasno ima li HDZ-ova Vlada većinu.

3.5.2017.
8:53
PIXELL/TWITTER
VOYO logo

NOVINARI OKRUŽILI PREMIJERA I UPITALI GA SLIJEDE LI IZBORI: ‘Ja držim sve konce u rukama!’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NOVO, 00:50 - Nezavisni zastupnik Željko Lacković objavio je da će, suprotno ranijim tvrdnjama, glasati protiv opoziva ministra financija. Učinio je to nakon što ga je Nikola Grmoja spomenuo kao zastupnika za kojeg očekuje da će glasati za smjenu. Pritom je Grmoju optužio za prijetnju, s obzirom da su mu iz Mosta poručili da ga neće podržati na lokalnim izborima ako ne bude protiv Marića. Grmoja je opovrgnuo da je prijetio, a usput mu je dobacio da je njegova najnovija odluka sigurno rezultat telefonskog poziva Milana Bandića, kojega Lacković inače mijenja u Saboru. Lacković je to zanijekao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


23:50 - Premijer Andrej Plenković i predsjednik HSS-a, Krešo Beljak viđen su kako pričaju sa strane u sabornici, premijer je potom otišao u Klub HDZ-a dok ga je predsjednik HSS-a slijedio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tekst se nastavlja ispod oglasa

23: 30 - SDP-ov zastupnik Bojan Glavašević na Twitteru je objavio zapis sa Sjednice na kojem stoji prijedlog Mosta o uvrštenje raspuštanja Sabora u dnevni red hrvatskog parlamenta. Prijedlog su potpisali članovi kluba Mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


23:23 - Peđa Grbin odgovorio je Ivici Mišiću iz kluba zastupnika Promijenimo Hrvatsku kazavši kako je to što će glasati protiv izglasavanja nepovjerenja ministru Mariću neispravno jer je osim što prima plaću u Hrvatskom saboru nositelj obrta, zbog čega je i sam u sukobu interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


23:20 - Ivica Mišić iz kluba zastupnika Promijenimo Hrvatsku kazao je kako se u Saboru radi cirkus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Svi pitaju zašto je Mišić potpisao za HDZ i Marića. Ja sam poduzetnik i bavim se svojim poslovima i razmišljao sam drugačije nego što ste vi to radili. Ja razmišljam kako isplatiti plaće mojim radnicima. Borim se na tržištu, a iza mene nema nijedan problem. Vas pola ovdje kad bi razmišljali svojom glavom danas ne bi bilo u Saboru. Imam 41 godinu radnog staža, sve plaćam državi. Ja i Lovrinović smo prijatelji, iako je on protiv, a ja za. Nismo se posvađali. Imamo različita mišljenja'.

'Vidim da ovaj narod vodimo u kaos, ako Agrokor propadne, onda je kraj naše države i naše politike. Kraj lijepe države koju ne znamo voditi i koju neki Hrvati upropaštavaju', kazao je Mišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obatio se Grmoji te kazao kako mu sedam zastupnika koji su izašli iz Mosta nisu bili dobri. Potom je kazao kako je Most taj koji ruši vlast. 'Vi ste uvijek protiv nečega i na kraju niste ništa napravili', kazao je.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

22:55 - 'Grmoja nije nikakav revolucionar, već samo netko tko ima veće ambicije od sposobnosti. Nemojte se zaklinjati da ne želite fotelje. Ovako ružnu brakorazvodnu parnicu građani Hrvatske nisu vidjeli. Mi smo bili četiri godine u koaliciji i izdržali. Koalicija je kao i brak. Trpljenje i kompromis dok se ne dođe do rješenja. Vi ste pali na prvoj stepenici', rekao je Silvano Hrelja te dodao kako je Grmoja još prije 20 dana 'grmio da je Marić njihov ministar'.

22:40 - U ime kluba HNS-a za saborsku je govornicu stao Ivan Vrdoljak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Imam pravo i obavezu čuvati dostojanstvo osobe koliko god se ja s njom ne slažem. Čuvat ću dostojanstvo gospodina Marića kojeg poštujem kao čovjeka. Marić ima teret izjave kad je rekao da je u Agrokoru sve u redu. Imamo dvije vrijednosti za koje ću se svaki put boriti. Prva vrijednost su ljudi, a druga vrijednost su dosljiednost i iskrenost. Hrvatska narodna stranka i Hrvatska stranka umirovljanika glasat će za razrješenje ministra Marića', kazao je Vrdoljak.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

22: 20 - Ministar financija Zdravko Marić, braneći se u srijedu navečer u Saboru od kritika oporbe i zahtjeva za njegovom smjenom, kazao je da mjesecima ne bi mogao uvjeriti neke zastupnike u ništa što bi promijenilo njihovo mišljenje, odnosno optužbe da je podogovao u slučaju Agrokor, a koje je opetovano odbacio kao deplasirane.

"Da provedem mjesece u ovom Saboru, neću uvjeriti u apsolutno ništa. Što god da ja kažem, a ja vam sad opetovano objašnjavam po treći puta na koji način funkcioniraju institucije, pa isto tako i HBOR, vi i dalje koristite iste konstrukcije da sam ja nekome nešto odobrio kao pojedinac, kao ministar, kao predsjednik Nadzornog odbora, što je apsolutno deplasirano", kazao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče Zakona o faktoringu i Zakona o računovodstvu, za koje mu oporbeni zastupnici predbacuju da je išao na ruku Agrokoru, ustvrdio je da su ti zakoni izglasani u Saboru i da nitko nije bio protiv.

"Pa o čemu mi pričamo? Ja kao odgovoran ministar predložim Vladi zakon, vi ga u Saboru podržite i sad sam ja kriv", poručio je Marić i dodao kako je HBOR-ov kredit Agrokoru odobren uz adekvatne i odgovarajuće instrumente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Pernar (Živi zid ) upitao ga je zašto nije kod odobravanja tog kredita tražio od Ivice Todorića da založi svoj dvorac.

"Krivi ste jer ste bez odgovarajuće hipoteke dozvolili da HBOR Ivici Todoriću, odnosno njegovoj privatnoj firmi Agrokor, čiji ste vi bili zaposlenik, da božićni kredit od 274 milijuna kuna. Da, za to ste krivi", poručio je Pernar ministru financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić mu je odgovorio da razumije njegovu ljutnju, ali ga i zamolio da zadrži dostojanstvo. Odbacio je i tvrdnje Mare Kristića (Most) da je dva puta pokušao ugasiti tzv. porezni Uskok.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

22:10 - U sabornicu se vratio premijer Andrej Plenković u pratnji ministara

Image

21:30 - Tulio Demetlika iz IDS-a najavio je da ćeIDS i njegovi partneri (PGS i LRI) glasovati za opoziv ministra Zdravka Marića, ali i za smjenu predsjednika Sabora Bože Petrova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


20:50 - 'Ovo što danas slušamo je najblaže rečeno maltretiranje ministra Marića, jer što god on kazao, neće uvjeriti kolege u ono što govori. Ne usudim se ni pomisliti da nekima od nas koji ovdje sjedimo nije važna stabilnost zemlje', rekla je HDZ-ova zastupnica Ljubica Lukačić.


18:40 - 'Vjerujem da sam na teret Vladi, ali na koji način? Optužili su me bez dokaza, ali ja valjda imam minimum ljudskih prava i pravo na obranu' kazao je Marić za N1 te dodao da su ga uvrijedile sve optužbe.

'Što se tiče sukoba interesa, ja sam se samo dva puta izuzeo iz odluka. A za kredit koji sam uzeo u HPB-u, pogriješio sam što ga nisam na vrijeme prijavio u javnosti. Iz današnje perspektive, možda bih ga uzeo u nekoj drugoj banci', ustvrdio je Marić.

'Financijska izvješća Agrokora sam dobivao kada su bila gotova, revidirana. Izrada financijskih izvješća nisu bili u mom opisu posla. A ni ta izvješća najvećih agencijskih kuća nisu upućivala na nepravilnosti' rekao je Marić.


17:45 - U ime kluba HDZ-a pred govornicu je stao Branko Bačić te kazao kako prije suda ne treba suditi. Dodao je i da se našao na mjestu ministra Marića da se ne bi izuzeo iz glasnja o tvrtci s kojom više nema nikakve veze.

'Očekivao sam argumente u kojima bi se dokazao krimen ministra financija jer u prijedlogu kojega smo dobili i kojega su potpisali oporbeni klubovi je jako malo toga napisano zašto bi se trebao razriješiti ministar financija. Svi vi koji ste pročitali prijedlog za opozivom možete se složiti kako tamo nema nitijednog argumenta kojim bi ga se teretilo', kazao je Bačić te dodao kako je 13 ministara iz vlade Zorana Milanovića bilo u sukobu interesa.


17:30 - 'Kao ministar financija dosta putujem i to nije tajna. Uglavnom koristim avion. Svaki put kada slijećem u Zagreb dočekaju me moji kolege carinici. Ja pred njima stojim u stavu mirnu. Carinska služba bit će ispred svih ministara financija, tko god to bio. Čuvajmo insitucije. Ja sam ministar financija, nisam Superman', rekao je ministar financije, Zdravko Marić odgovarajući na optužbe u NO-u HBOR-a.

'Nisam dao nalog da bilo koji kredit bude na dnevnom redu', dodao je govoreći o odobrenju kredita Agrokoru pri HBOR-u. 'Molim vas, nemojte rušiti institucije Republike Hrvatske. Ja ću ih, kao ministar, još jedan dan, dva tjedna ili nekoliko godina, štititi', rekao je Marić.

Ivana Ninčević Lesandrić potom ga je upitala je li provjerio mišljenje o kreditu Agrokoru, prije nego je stigao na sjednicu NO-a HBOR-a.

'To je jedna od dvije odluke u kojima sam se kao ministar financija izuzeo, sljedeći naputke Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa. U NO-u ima 10 članova, konkretno ne smijem govoriti, vi znate tko je bio priszutan, tko nije i tko je kako glasao', rekao je Marić.

Bojan Glavašević se uključio u raspravu kazavši kako mu je teško shvatiti da se državne institucije trabaju čuvati.

'Sami ste odlučili porezni USKOK spustiti na poreznu upravu, a imao je dobre rezultate'.

17:07 - 'Mene zanima kako je to izuzimanje ministra Marića iz glasanja o Agrokoru u HBOR-u izgledalo. Je li on uopće bio tamo. Jeste li priomjetili da je tu bilo neke razlike u odnosu na prethodne sjednice? Je li to u potpunosti preuzela Martina Dalić', upitao je Gordan Maras zastupnicu Mosta Ninčević Lesandrić na što mu je ova odgovorila kako na toj sjednici nije bila.


17:00 - 'Ovo što ste izgovorili je besramno. I ja sam članica NO-a HBOR-a i ja dobijem te predmete tri dana prije is tignem ih pročitat. Dok je ministar dolazio s materijalima vi ste dolazili bez materijala i opstruirali rad NO-a HBOR-a. Ovo sve je besramna laž', rekla je Grozdana Perić iz redova HDZ-a obraćajući se Ninčević Lesandrić.

Na to joj je Linčević Lesandrić odgovorila kako joj je žao što na sjednicu dolazi i glumi vazu ako nju nije vidjela te kako svakog tjedna šalje mailove u kojima moli da joj se materijali dostave na vrijeme. Lesandrić je rekla kako ne može vjerovati da žena u tim godinama može toliko lagati.

Image
Foto: PIXELL

16:48 - Ivana Ninčević Lesandrić u ime kluba Mosta kazala je kako zastupnici Mosta neće podržati ministra Marića jer smatraju da je Marić bio dio visokog menadžmenta kompanije koja je svojim financijskim poslovanjem ugrozila i još uvijek ugrožava stabilnost Hrvatske.

'Negova stručnost nikad anije došla u sumnju, no postoji niz slučajnosti. Gospodin Marić upoznat je s mojim radom u Nadzornom odboru HBOR-a na kojem odbijam glasati jer je nerazumljivo da članovi Nadzornog odgora materijale o kojima moraju glasati dobiju tri dana prije samog izglasavanja, a riječ je o kreditima od velikog iznosa. Razumijem članove Nadzornog odbora koji će za takve kredite dignuti ruku jer nisu stručnjaci. No ne mogu shvatiti ministra Marića kojeg već pet mjeseci upozoravam da ne možemo dizati kredite koje nismo provjerili. Nitko ije svjestan da dajemo javni novac u prazno. Mogu reći da se ministar izuzeo iz glasanja o kreditu za Agrokor, no dužnost mu je bila da provjeri stanje u Agrokoru', rekla je Ninčević Lesandrić te dodala kako je njezina dužnost zaštititi Hrvatsku od lošeg upravljanja novcem.

Po pitanju izmjena zakona i promjeni zakona o faktoringu, koja je bila među prvim potezima ministra Marića po dolasku u Vladu, kazala je Ninčević Lesandrić, kako takav potez danas izgleda kao pogodovanje Agrokoru.

'Rekli ste da je Zakon o faktoringu bio na neki način stavljen pred vas. U sličnoj sam se situaciji i ja našla kad su pred mene, kad sam došla u Nadzorni odbor HBOR-a, stavili pet odluka za koje su mi rekli da su odobrene. Ja sam odbial glasati za njih jer nisam bila upućena o čemu je riječ. Mogli ste i vi tako postupiti. Ovdje je vidno riječ o neodgovornosti', rekla je zastupnica IvanaNinčević Lesandrić.

'Ministar Marić ne može više biti član Vlade jer nije na vrijeme upozorio i reagirao na nepravilnosti. Koincidencija koja se dogodi nekoliko puta više en može biti slučajnost', zaključila je.


16:40 - Saborska zastupnica SDP-a, Sabina Glasovac replicirala je ministrici Dalić na komentar o porezu na nekretnine, kako su građani sigurno presretni što se uvodi porez na nekretnine.

'Vjerujem da su naši ugostitelji oduševljeni s reformom, mladi također, nezaposleni. Uzeli ste preko 150 milijuna preko poreza ne nekretnine, a vraćate oko 17. Dajte najte', rekla je Glasnovac na što joj je ministrica Dalić odgovorila kako je minimalna ploća hrvatskihz radnika podignuta za vrijeme ove Vlade a ne 'socijaldemokratske'.


16:35 - 'Ja sam mislio da vi djelatnice u Konzumu pozdravljate sa 'Hvaljen Isus', rekao je saborski zastupnik HSS-a, Željko Lenart ministrici Dalić pozivajući se na trenutak u kojem je Vlada donijela Lex Agrokor, a ministrica Dalić kazala kako se od sada uzda u Svetog Antu.

'Žao mi je Marića kao ljudskog bića što ovo danas prolazi, ali kao ministra mi ga nije žao jer je morao znati u što ulazi', dodao je.

Ministrica Dalić odgovorila mu je kako bi se trebao bolje informirati, da hrvatski narod štuje svetog Antu te da je taj dan kada je to kazala bio utorak, dan kada se posti u ime svetog Ante.


16:30 - Zdravko Marić napustio je sabornicu.


16:20 - Saboru se obratila i ministrica gospodarstva, Martina Dalić koja je govorila o poreznoj reformi.

'Rezultat porezne reforme je da sada građani plaćaju niži porez na dohodak, a poduzetnici plaćaju niži porez na dobit. Sve su to rezultati koji su provedeni na korist hrvatskih građana. To vama ne odgovara, kolege iz SDP-a. Ne odgovara vam to što je u svom resoru napravio ministar Marić. Zapetljeali ste se u politikanstvo i politički larpurlartizam", kazala je Dalić te zaključila da bi cilj politike uvijek trabala biti dobrobit građana.

Dodala je i da je sadašnja Vlada zaustavila dosadašnji način rada Ivice Todorića.

'Ono što je meni najveća plaća za trud oko Zakona o izvanrednoj upravi jest ući u Konzum i čuti "Dobar dan" od blagajnica koje tamo rade. Možete li vi, gospodine Grbin mirno otići u Konzum i pozdraviti radnice', upitala je Dalić.

Nakon nje za riječ se javio SDP-ov Bojan Glavašević koji je kazao kako je ministrica gospodarstva zaboravila spomenuti meritum stvari odnosno sukob interesa jer bi onda trebala spomenuti svoj sukob interesa u Ini.

Na što mu je Dalić odgovorila kako ona ni sa kime nije u sukobu interesa u vezi Ine.

'S kime sam ja to u sukobu interesa? Možda s mađarskim Molom. U sukobu interesa sam s mađarskim Molom, odnosno dioničarima, to priznajem i kao potpredsjednik Vlade učinit ću sve da to promijenim kako bi INA i njezinih 11.000 zaposlenika dobili drugačiju perspektivu', rekla je.


15:49 - 'Ministar Marić nije uzrok već posljedica onoga što se događa svaki put kad je HDZ na vlasti, a to je sukob interesa', rekao je SDP-ov Peđa Grbin.


15:45 - SDP-ov Saša Đujić pozvao je na nove izbore.

'Nije Most pokrenuo inicijativu za smjenom ministra Marića, nego SDP, a Most je podržavao Marića i glasao za lex Agrokor. Raspišite izbore, idemo ponovno', rekao je.


15:41 - SDP-ov Nenad Stazić ustvrdio je da su HDZ i Most uzrok svih problema.

'Kakav je HDZ, mi u SDP-u znamo već 25 godina i na to stalno upozoravamo. Opet će Petrov potpisati kod javnog bilježnika neku izjavu da neće s HDZ-om i onda će opet u koaliciju s HDZ-om. Uzrok svih problema su HDZ i Most, dvije stranke, jedna koja potiče kriminal, i druga koja ustanovi da ova potiče kriminal samo kad se tiče fotelja', rekao je Stazić.


15:30 - Nikola Grmoja replicirao je Ivanu Pernaru.

'Očekujem da sutra na glasovanju vidimo kako je Živi zid protiv ministra Marića, kako ste rekli. Hoćete li se odreći vašeg kandidata Ivice Mišića koji je već rekao da podržava Marića? Ima li tko od vas da će glasovati protiv Marića?', pitao je Grmoja i rekao da ga zanima i hoće li svi SDP-ovci doći sutra na glasovanje te hoće li pritom njihov klub biti jedinstven.

'Sutra će biti veliko razotkrivanje, a razotkrivanje je tek krenulo', kaže Grmoja.

Pernar kaže da je u Klubu Živog zida trenutno četvero ljudi te da će svih četvero sutra glasati za opoziv Marića.

'Što se tiče kolege Mišića, žao mi je što je stao na tamnu stranu i odlučio podržati kriminal i korupciju', rekao je Pernar.


15:20 - Smijenjeni ministri Mosta, Vlaho Orepić, Ante Šprlje, Ivan Kovačić i Slaven Dobrović zatražili su ponovnu aktivaciju svojih saborskih mandata, javlja N1.

'10. i 11 svibnja su rokovi kada će njihovi mandati postati ponovno aktivni', rekao je predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva Žarko Tušek.


15:16 - Peđa Grbin replicirao je zastupniku Bunjcu o uvjetima kredita o kojima je govorio.

'Kada je Marić sjedio u nadzornom odboru HPB-a, na čelu banke je bio Čedo Maletić koji je nakon toga bio zaposlen u Agrokoru', rekao je Grbin.

Odgovorio mu je Bunjac.

'Kažu da je Marić doktor znanosti, a ništa o ovome nije znao', kaže Bunjac.


15:06 - Ivan Pernar govori o nametima za srednji sloj koji će biti još veći nego do sada, te o 330 tisuća blokiranih građana, za koje, kaže Pernar, ministra Marića 'boli đon'.

'Njegov sat vrijedi 50 tisuća kuna, a ja sata ni nemam', kaže Pernar.

'Nema pozitivnih djelovanja ove Vlade. Kako Marić vraća dugove? Diže nove kredite. To je njegov program. Iako je Most zasad protiv Marića, nažalost, Most je cijelo ovo vrijeme podržavao Marićevu politiku', kaže Pernar i dodaje da Mostu pada rejting, zbog čega sada traže smjenu ministra Marića.

Image

'Ovdje nije problem jedan čovjek, nego politika, a Most i HDZ su pokazali da im je u suštini politika ista, samo su ljudi različiti i to je najveća tragedija. Otišao Marić ili ostao, što je s porezom na nekretnine, što je s ugostiteljima..? Iako Marića i njegovu politiku ne podržava većina građana, postavlja se pitanje zašto se on tako grčevito drži za ovu stolicu. To je surova i sirpva borba za svoju stolicu na isti način na koji se koprcao Tim Orešković kojeg smo poslali u ropotarnicu povijesti. I on se branio i govorio da su optužbe lažne i da mu je smješteno. Zapitajte se, gospodine Marić, koji su motivi HDZ-a da vas drže na toj poziciji ako riskiraju pad Vlade ', kaže Pernar.


15:00 - U Saboru počinje rasprava o opozivu ministra Zdravka Marića, za koju se prijavilo 11 klubova zastupnika, a tu su i 23 pojedinačne rasprave. Raspravu je počeo Klub zastupnika Živog zida i SNAGA-e, govori zastupnik Branimir Bunjac. Upitao je Marića tko mu je odobrio kredit s mjesečnom ratom većom od 12 tisuća kuna, u vrijeme dok je primao plaću gotovo jednaku tom iznosu, te od čega je tada živio.

'Bogaćenje na takav način nije moralno i to je jedan od razloga zašto ne možete biti ministar u ovoj Vladi, a da ne spominjemo poteze koje radite kao ministar', kaže Bunjac.

'Čak i da ništa drugo niste skrivili, opd navodnicima, trebali biste odgovarati i samo zbog mjere koju ste najavili, radi se o snižavanju mirovina za 500 kuna ljudima koji ionako bijedno žive i ne mogu si omogućiti neke osnovne stvari poput liječenja, kraćih putovanja ili čak hrane', rekao je Bunjac i dodao da će se Hrvatskoj dogoditi isto što se dogodilo i Agrokoru te da se radi samo o pitanju vremena.

'Kao ni prvi ni drugi put, tako vam Živi zid neće pružiti podršku ni sada jer vi to ne zaslužujete', zaključio je Bunjac.


14:10 Gordan Maras upitao je HDZ koga mogu uvjeriti da Marić nije ništa znao pa poentirao:

"Pokazat ću mu brojeve, evo! 77. Toliko mi je ljudi reklo da je za opoziv Marića. Vidjet ćemo sutra u pola 10 kako će glasati. Show me the numbers? 77! Pogledajte, Plenkoviću i javite se i očitujte o tome. Mi imamo 77 ljudi za opoziv, vi nemate 76 za Vladu', rekao je Maras dok je isticalo vrijeme za njegovu repliku pa ga je Božo Petrov upozorio da se stvara incidentne situacije.

Image
Image

U Saboru je opet stanka, početak rasprave o Zdravku Mariću zakazan je za 15 sati.

SDP-ovac MARAS SE ZAKAČIO S PLENKOVIĆEM, PREMIJER MU SE SMIJAO: ‘You show me the numbers!’


13:21 - Ministar Marić rekao je da se izuzeo od odlučivanja u slučaju dvije konkretne odluke kada se radilo o Agrokoru.


Image

13:18 - N1 javlja da je premijer Andrej Plenković otišao na sjednicu užeg kabineta Vlade.


13:15 - Krešo Beljak govori u Saboru.

'Na opoziciji je da bude protiv. Da ste najbolji, a niste, opozicija bi bila protiv. Otvorili ste vrata širokom populizmu, manipulacijama, mogućnost opozicijskim strankama, a i onoj koja je do jučer bila dio vladajućih, za široke spekulacije, zahvaljujući tome što ste bili u dijelu vaše karijere zaposlenik Agrokora. Na toj temi svi skupljaju političke poene. Stvorili ste problem i gospodinu Plenkoviću i HDZ-u i vladajućoj većini i Republici Hrvatskoj, uza sve dobro što ste napravili. Ja vas molim, još ima vremena, ne gurajte zbog svoje osobne ambicije, sigurno ćete se snaći na još boljoj poziciji ubuduće nego što je to pozivija ministra financija', rekao je Beljak.


13:11 - Zastupnik Branimir Bunjac rekao je da Živi zid nikad nije digao ruku za Marića, pa to neće učiniti ni sada.

'Ne suosjećate s narodom i niste s njime solidarni, kao što nije bio ni vaš gazda. Vi gradite dvorce, kupujete automobile, dok ljude deložiraju a djeca u školi nemaju što jesti. To nije dobro za Vladu države koja se nalazi u dubokoj krizi. Vi ste ovdje zbog sebe, spremni ste zbog svog probitka i ega cijelu državu držati u paklu dok vrijeme prolazi', rekao je Bunjac.

Zdravko Marić mu je odgovorio.

'Moji roditelji su meni omogućili osnovne stvari, a to je dostojno obrazovanje. Tu priliku nastojim najbolje iskoristiti. Na imovinskoj kartici ništa ne skrivam, a sve sam pošteno stekao i zaradio. Ničeg se ne sramim. Na sve svoje poslove, od studentskih dana do sada, izuzetno sam ponosan', odgovorio je Marić.


13:03 - 'Ukoliko 76 ruku sutra bude za opoziv Zdravka Marića, Vlada je pala', poručio je šef SDP-a Davor Bernardić, dodavši da je siguran da će se svi SDP-ovci sutra pojaviti u Saboru.

'Apsolutno sam siguran da će svi u SDP-u sutra glasati u interesu obraza, hrvatskog naroda, u interesu odgovornosti, a ne u svom osobnom interesu', rekao je Bernardić.


12:45 - Mostova Ines Strenja Linić rekla je da je ministar financija situaciju u Agrokoru pogrešno procijenio te time dezinformirao javnost.

'Hrvatska policija i DORH imaju svu slobodu u istraživanju eventualnih kaznenih djela i ja vam jamčim da će hrvatske institucije funkcionirati zakonito', odgovorio joj je Plenković i dodao da nitko u Vladi ne bi, ni u bunilu, stao iza prikrivanja kriminala.


12:25 - Ivan Pernar zatražio je stanku zbog deložacije koja se upravo odvija u Zagrebu. Odobrena je stanka od deset minuta.


12.23 - 'Da li ja ili moja Vlada štiti kriminal u Agrokoru. Bi li itko tko ima zrnce političke soli doveo sebe u situaciju da štiti nekakav kriminal?', poručio je Plenković.

Svi imaju pravo na to da izraze sumnju u nešto, ali postoji jedna fina nijansa, suptilna, za ono što radite kao građani i kao osoba koja obnaša javnu dužnost. Sudovi će odlučiti tko jeodgovoran. Mi nismo na Divljem zapadu. Ja na to ne pristajem, ne pristajem na takav diskurs u javnom prostoru. Odluka da Mostovi ministri nisu više ministri nema nikakve veze ni s porezom, ni s poreznim istragama...', odbacio je Plenković optužbe.


12:18 - Andrej Plenković je oporbi poručio da u njihovoj inicijativi nije pronašao elemente kojima bi se dokazalo da je ministar financija Zdravko Marić za nešto kriv.

Galerija

Image

NAPETA RASPRAVA NA MARKOVOM TRGU: Zastupnici raspravljaju o ministru financija Zdravku Mariću

Image

NAPETA RASPRAVA NA MARKOVOM TRGU: Zastupnici raspravljaju o ministru financija Zdravku Mariću


12:12 SDP-ov zastupnik Siniša Hajdaš Dončić je, govoreći o ministru Mariću, rekao kako je imao niz problematičnih poteza, a spomenuo je i zakon o faktoringu. "Znate tko se 1945. branio da je sve bilo po zakonu? SS-ovci na suđenju", kazao je Hajdaš Dončić.

"Jeste li vi prisebni, što govorite?", upitao ga je Plenković. "Uspoređujete da je netko dobio kredit sa SS-om. Koliko je kreativnosti potrebno da to izgovorite? Moram vas pitati pred javnosti, što se s vama događa? Ja bi vam preporučio da tako nešto ne izgovarate, ako mislite ići na izbore. To nije dobro za vas", poručio mu je Plenković.


12:05 - 'Poštovani predsjedniče vlade koja nema većinu, vidim da dobro ubadam okad ste nas prozvali osicama', rekao je Nikola Grmoja.

'Potpuno ste promašili teren. Nisam se u današnjoj raspravi htio baviti pitanjem povjerenja. Marić je iznevjerio povjerenje premijera Tihomira Oreškovića, a kao mandatar je pokušao s Tomislavom Karamarkom sastaviti novu većinu. Vi pričate o lojalnosti ministara Mosta?', kaže Grmoja.

Odgovorio mu je Plenković rekavši da bi jednako srčano branio i ministra iz Mosta.

'Da je kolega Marić Mostov zastupnik ili ministar, jednako bih ga srčano branio, ali nisam siguran da biste vi to napravili za njega ili za mene. To je razlika', kaže Plenković.


12:01 - Mostov Miro Bulj upitao je Plenkovića je li upoznat sa stanjem u Agrokoru.

'Jeste li vi kao premijer upoznati sa stanjem u Agrokoru, kad je na sva zvona zvonio ministar Marić, kojega uvažavam kao stručnjaka, što nije upozorio vas, sve ministre, o stanju u Agrokoru. U 12. mjesecu je 300 milijuna kuna otišlo u vjetar', rekao je Bulj.

Plenković ga je pitao kako može znati financijsko stanje bilo koje privatne kompanije u Hrvatskoj, bez službenog izvješća.


11:50 - 'S kojim pravom ste vi sada premijer, a ne netko iz SDP-a. Ni oni nemaju 76 ruku. Dokažite da imate 76 ruku pa onda pričajte o kome god hoćete', rekao je Plenkoviću Branimir Bunjac.

'Nema zamjene teza, gospodine Bunjac', odgovorio mu je Plenković.

'Danas je dan kada vi, i oni drugi koji žele pokazati da ne žele da ministar financija u Vladi bude Zdravko Marić, moraju to pokazati. Teret odgovornosti je na vama ako tako mislite. Show me the numbers, kao što kaže gospodin Maras', odgovara Plenković.


11:45 - 'Gospodine Plenkoviću, vi više nemate 76 ruku, vaša Vlada je pala, vi više ne postojite', rekao je Plenkoviću SDP-ov Željko Jovanović.

'Brojčane dokaze vidjet ćete kad se bude glasovalo', poručio mu je Plenković.

Image

11:36 - Kolega Maras, you show me the numbers. Vama je u interesu. Vi nama pokažite imate li 76 zbog inicijative koju ste vi pokrenuli, imate li toliki broj ljudi potreban da vam pokaže da ste bili u pravu. Kad moja tema dođe na red, pokazat ću vam brojeve', rekao je Plenković.

Maras je uzvratio da je Plenković povrijedio Poslovnik. Zatupnici Kluba HDZ-a mu se smiju iz klupa.

'Mogu li ja doći na red od ovih prpošnih HDZ-ovaca? Premijer vam nema većinu, a vi se smijete. Baš vas briga', kaže Maras.

Zatupnike je upozorio i Božo Petrov.

'Tebi Andrej, ne godi vlast. Bolje ti je bilo u opoziciji', poručio je Maras i rekao da 'ne treba slijediti Ivu Sanadera jer on nikom ništa lijepo nije donio'. Plenković je njemu rekao da njemu godi biti u opoziciji jer je 'šlank'.

Image

11:34 - Gordan Maras (SDP) poručio je Plenkoviću neka ga ne zavara pljesak u sabornici.

'Oni su pljeskali i Karamarku', rekao je Maras.

'Slažem se da je kriza trenutak da se pokaže tko je kakav i tko što nudi. Sada recite tko su 76 zastupnika koji vas podržavaju i recite nam koju to većinu imate. To je odgovornost prema hrvatskoj javnosti', kaže Maras.

'Da imate odgovornost, rekli biste. Recite mi imena. Show me the numbers. To je ono što od vas hrvatska javnost očekuje radi stabilnosti i sigurnosti, ne radi toga da biste vi bili premijer. Treba li nama da premijer tu snubi zastupnike u Saboru da ga podrže?', kaže Maras.

Image

11:23 - Ministar financija Zdravko Marić iznosi svoju obranu:

'Ni u najluđim snovima nisam mislio da ću morati ovo govoriti. Sve odbacujem. Sve što mi se stvalja na teret je nutemeljeno. Posebice odbacujem bilo kakvu pomisao da sam obnašanjem javnog posla pogodovao ili stavljao bilo kakav privatni interes ispred javnog. Radio sam u Agrokoru, ali to nipošto ne znači automatsku diskvalifikaciju za rad na dužnosti ministra financija. Dapače, tamo sam stekao dragocjeno iskustvo koje mi pomaže u ovom radu. mene s Agrokorom jedino veže briga za stabilnost gospodarskog sustava RH. S Agrokorom nemam dogovor koji bi mi omogućio povratak u koncern nakon ove dužnosti. Nitko od moje uže ili šire obitelji nije zaposlen u sustavu Agrokora, stoga nemam nikakav privatni interes. Nakon stupanja na dužnost ministra više puta sam se izuzeo od donošenja odluka upravo zbog činjenice da sam određeno vrijeme proveo kao zaposlenik Agrokora', kaže Marić.

Image
Image

'Mogu potpuno čiste savjesti potvrditi da sam sve svoje poslove radio odgovorno i pošteno. Pred ovim časnim domom i hrvatskom javnošću zbog sebe, ali najviše zbog svoje obitelji još jednom odbacujem sve neutemeljene optužbe na moj račun', zaključio je Marić, nakon čega je dobio aplauz u Saboru.


11:12 - Predsjednik Vlade Andrej Plenković počeo je obrazlagati obranu ministra Marića.

'Slično smo vidjeli prije nekoliko mjeseci. Na dnevnom redu je pokušaj da se izglasa nepovjerenje Zdravku Mariću. Kolega Bernardić je objasnio viđenje njegove odgovornosti, ali kao ni zadnji put nije citirao nijedan redak iz pismenog zahtjeva kojeg ste uputili Vladi. Jedna od točaka za koju je optužen je ničim dokazani sukob interesa, druga je davanje kredita od HBOR-a za nekoliko društva u sustavu koncerna Agrokor, treći je događaj iz 2010. o kreditu kojeg je Marić iz Hrvatske poštanske banke dobio, i četvrta je aluzija na nečije dokaze... Tri i pol točke su predmet današnje rasprave', kaže Plenković i dodaje da Marić ima njegovo povjerenje za obavljanje dužnosti ministra financija.

Ističe kako je Marić s Mostovim ministrima jako dobro surađivao.

'Bio je dobar s ministrima Orepićem, Dobrovićem, Šprljom. Suradnja je bila izvrsna. Ni u jednom trenutku, da ste pozvali promatrača na Vladu ne biste znali tko je ministar Mosta, tko nestranački, a tko HDZ-a. Ovo je nešto što se zove elementarna politička abeceda. To znači da oporba ima svoju zadaću i pusti nešto baš kada treba - pred lokalne izbore', kaže Plenković.

'Vlada nije nekakva udruga gdje se ljudi nađu u slobodno vrijeme i malo raspravljaju. To javnost mora znati. Vlada je najviše izvršno tijelo i institucija vlasti u RH. Može biti različitih stavova oko nekih zakonskih rješenja, ali postoje ona temeljna ključna pitanja koja se svode na povjerenje i lojalnost, na ljudskost. Kolege iz Mosta, ne možete sjediti u istoj Vladi i kao gladijatori uživati i gledati', kaže Plenković.

'Kolege u Vladi su demonstrativno digle ruku i kao gladijatori pokazali prst prema dolje. To se u mojoj Vladi sa mojim političkim načelima, bez ičijeg savjeta, neće dogoditi. Kolega Grmoja, četir9i dana letite kao komarci, možda i muhe', rekao je Plenković i Most još jednom nazvao nekorektnim i nelojalnim.

'Znali ste ako glasate protiv kolege Marića, dosadašnja suradnja kakva jest je gotova. Javnost mora vidjeti tko je tko. U krizi ljudi pokazuju svoje pravo lice. U krizi politički partner ne dopušta čak da kolega Marić ovdje zajedno sa mnom kaže nešto protiv argumenata oporbe', rekao je Plenković.

'Ja sam kao predsjednik HDZ-a i Vlade ovdje da bih, uvažavajući sve dobre želje stavio u funkciju dobrobit hrvatskih ljudi, i to potpno čistih ruku bez ijedne jedine mrlje.'

'Ne mislim da su kolege ministri iz Mosta loše radili. Ja sam s njima mogao surađivati još 10-15 godina ovako. Sve što sam radio s njima, radio sam s punim povjerenjem. Bili lokalni izbori 21., bili parlamentarni izbori sutra, ja sam spreman. Teret odgovornosti nije na meni ni na mojoj vladi, već na onima koji su rekli ne. To što vi radite, narod će vidjeti. Ovo je vrijeme razotkrivanja i to imajte na umu', rekao je Plenković, popraćen pljeskom.

Plenković je tijekom žustrog govora Petrovu mahao papirima pred očima na što mu je šef Sabora poručio da ne radi komediju u Saboru.


10:57 - HDZ-ov Petar Škorić Bernardiću je zamjerio što je u svom govoru spomenuo da SDP treba spašavati Hrvatsku.

'Ja bih kazao da je vaša stranka glasala protiv osamostaljenje Hrvatske. Možete se vi upinjati iz petnih žila pokušavajući govoriti o sukobu interesa najspososbnijeg ministra financija, ali dok ste vi na čelu SDP-a, to je početak kraja vaše stranke', rekao je Škorić, a njemu je odgovorio SDP-ov Željko Jovanović koji je rekao da SDP nikad nije učinio to za što ih Škorić optužuje.

'Sram vas bilo', rekao je Jovanović.

Odgovorio je i Bernardić.

'Zašto ste se vi našli prozvanim? Jedino vi. Vi ste iz Splita došli autom zahvaljujući autocesti koju je napravio premijer Račan. I to treba jasno i glasno reći. Zašto ste se našli prozvanim? Nadam se da niste farbali tunele', rekao je Bernardić.


10:54 - Nikola Grmoja podsjeća da je potrebno vratiti se na temu, a to je povjerenje ministru Mariću.

'Tika-taka nije u modi. Moramo pričati o Mariću, a ne o Bernardiću. Je li logično da ministar financija u jednoj uređenoj zemlji predlaže da se smanjuje stopa na oporezivanje nesrazmjera mirovine na najnižu stopu u Europskoj uniji?, upitao je Grmoja.

Image

10:50 - N1 javlja da je postojao dogovor između SDP-a i HNS-a da uvodno izlaganje Bernardić i Ivan Vrdoljak održe po pola, no to se nije dogodilo.

Image
Image

10:46 - Replicirao je Bernardiću Stevo Culej.

'Kad govorimo o sebi uvijek stavimo najljepšeg pored sebe, a svoje strahove duboko čuvamo u sebi. Zaboravljamo na našu prošlost, nismo se rodili ovako divni krasni, kada bi se svaki od nas okrenuo i pogledao oko sebe vidio bi da nam netko fali. Ja oko sebe vidim samo dva iz prošlosti koji su branili sa mnom. Govorit ćemo o malim OPG-ovcima, a nećemo spomenuti Jakovinu', kaže Culej.

Odgovorio mu je Bernardić rekavši da se slaže:

'Niste vi i mnogi drugi krvavih gaća branili Hrvatsku da bi ju se sada pokralo', kratak je bio Bernardić.


10:45 - Irena Vuksanović Petrijevčanin rekla je da je razočarana Bernardićevim govorom. Očekivala je argumente, a on je iznio 'literarni uradak vrlo darovitog mladića'. Vuksanović Petrijevčanin je usporedila Bernardićev govor sa školskom zadaćnicom.

'U vaših 30 minuta koje ste imali, 28 minuta ste posvetili nečemu što je zvučalo ko zadaćnica nekog darovitog mladića. Imali ste ministre koji su zaduživali državu, sad imamo sposobnog ministra a vi želite njegovu smjenu. Da, HRID pa HDZ ali zašto? Zašto što počivaju na istim načelima', rekla je.


10:27 - 'Zar vas otac nije dragao? Je li vaš otac vas tukao?', odgovorio je Bernardić HDZ-ovom Josipu Boriću koji je ismijavao početak njegovog govora, kad se Bernardić prisjetio kako ga je otac podragao po glavi kad je odlazio u rat. Borić je to nazvao patetikom.

Image

10:19 - Bernardiću replicira Mostov Miro Bulj.

'Zaboravili ste kazati da slučaj Agrokor nije samo slučaj koji je bio za vrijeme HDZ-a, nego i kad je SDP bio na vlasti. Dodao je da je Most spriječio ukidanje PNUSKOK-a, a Bernardić je na to odgovorio da je ukidanje Poreznog USKOK-a spriječio SDP i medijski pritisak.

Image

10:05 - Davor Bernardić (SDP) obrazlaže u Saboru razloge za smjenu ministra financija Zdravka Marića.

'Ušao sam u politiku kao dijete jer sam se htio boriti protiv nepravde. Trebamo osvijestiti da Hrvatska treba postati zemlja jednakih mogućnosti. Tek kada svatko bude imao jednaku šansu, Hrvatska će imati šansu. Politika je rad za interese zemlje, a nikako za pojedinačne interese. Politika je za mene odricanje od povlastica, lagodnog načina života, povlaštenih stvari kao kredit i druge povlastice koje se u Hrvatskoj nažalost mogu dobiti. Stvari su do jučer u Agrokoru izgledale dobro. Veselili smo se kad je napravljena akvizicija u regiji. Bio sam sretan kad je Agrokor kupio Merkator, kada sam gledao hrvatski uspjeh. Danas smo došli do lekcije da nema dugoročnog uspjeha i sreće preko tuđeg znoja i tuđeg novca, novca hrvatskih građana. Ne može prevarama, i ne može lažima', kaže Bernardić i dodaje da je ugrožena kompletna hrvatska stabilnost zbog krilatice 'tko je jamio, jamio je'.

Image

'Da nije bilo razuma u zadnji čas i medijskog pritiska, prije godinu dana Porezni USKOK koji radi na otkrivanju utaje poreza i izvlačenja sredstva radi osobnog bogaćenja, bio bi ukinut', kaže Bernardić i nastavlja o poreznoj reformi koja je 'omogućila onima koji imaju više da imaju još više, a onima koji imaju manje, da imaju još manje'.

'Nakon toga slijedi sve što se događalo s Agrokorom. Lanac je to odgovornosti u kojem je sudjelovao i ministar financija koji je danas ovdje u Saboru. Radio je zadužen za financiranje u tom poduzeću. Ako je tamo imao veliku plaću o kojoj se priča, kako je moguće da ništa o tom poduzeću nije znao? Zar mu nije barem malo neugodno zbog toga? Ovo nije pitanje kaznene, nego moralne i ljudske odgovornosti', kaže Bernardić.

Image

'Nije bitan ministar, ovdje je bita princip. Postoji li u Hrvatskoj ikakva odgovornost?', upitao je Bernardić.

'Ovo nije pitanje Marića, ovo je pitanje obraza i odgovornosti. Da imate obraz, ne biste govorili da ste u pravu, a da imate odgovornost sami biste otišli', kaže Bernardić.

'Evidentno je da postoji jaka interesna veza koja štiti jednog čovjeka od interesa Hrvatske, čak i od interesa HDZ-a. Sutra ćemo glasati, no to je manje važno, ali sutra ćemo vidjeti tko će braniti princip a tko će braniti interes.'

'Samo kad zakoni u Hrvatskoj budu jednaki za sve, Hrvatska će biti uspješna zemlja.'


10:03 - Premijer Andrej Plenković izašao je iz Banskih dvora i krenuo prema zgradi Sabora. S njim su i ministar financija Zdravko Marić te ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Image
Image
Image

Na pitanje o raspuštanju parlamenta, Plenković kaže da nije za to čuo.


09:58 - Goran Dodig govori u ime Kluba zastupnika HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a.

'Vrijeme je da svi razmislimo o tome što radimo, gdje smo i zbog koga smo ovdje. Mudar čovjek zaboravlja uvrede, kao što nezahvalnik zaboravlja dobročinstva', rekao je.


09:54 - Za klub zastupnika HNS-HSU govori Ivan Vrdoljak.

'Siguran sam da znate jednu od Božjih zapovijedi: Ne reci lažno svjedočanstvo', poručio je Vrdoljak i rekao da ne vidi da netko danas brine za zemlju.

'Nismo svi isti, mi biramo drugačije. Biramo se sukobiti na idejama i rezultatima, a ne na lažima', rekao je Vrdoljak.


09:50 - Nikola Grmoja govori u ime Kluba zastupnika Mosta.

'Rasprava je otišla u krivom smjeru. Volio bih da se ponašate parlamentarno i ne dobacujete. Fokus mog izlaganja je to da premijer nema većinu i da je prevario građane štiteći kriminal u Agrokoru, da su arhitekti ovog plana sada shvatili da većine nema i žele ovo produžiti do iza lokalnih izbora i onda sastaviti nekakvu vladajuću većinu. Premijer treba doći i ispričati se građanima. Prevario je narod i za to treba odgovarati', kaže Grmoja.


09:47 - U ime Kluba zastupnika HDZ-a govori Dražen Bošnjaković koji nabraja pozitivne posljedice vlade Andreja Plenkovića.

'Što je alternativa? Vlada SDP-a? Šesta najgora vlada na svijetu', kaže Bošnjaković, a iz sabornice se čuje negodovanje.

'U trenutku kada želimo sačuvati stabilnost gospodarstva, ponudili smo zakon koji stabilizira krizu vezanu za Agrokor. Gdje ste bili vi? Vi ste ponudili stečaj i otkaze. Stoga, možete ovdje dolaziti i pokretati pitanje odgovornosti ministara u Vladi, ali vaš je problem taj što nemate program i ideju, ne znate kako biste izvukli zemlju iz ovoga. Pokazali ste što znate. Ovo je pozornica gdje se trebamo nadmetati s idejama, programima i nuditi rješenja za teško stanje u Hrvatskoj. Mi smo Hrvatsku digli. Bilo je puno optužbi na račun HDZ-a i kriminala u Agrokoru. Ali za to postoje institucije, neka one odrade taj posao, a optuživato HDZ je besmislica', zaključio je Bošnjaković, opet popraćen glasnim negodovanjem u sabornici.


09:46 - U ime Kluba zastupnika SDP-a razloge za stanku objašnjava Peđa Grbin.

'Ova vlada je pokazatelj da nam nitko izvana ne može napraviti štetu kakvu smo sami sebi sposobni učiniti i zbog toga ova vlada mora otići', rekao je Grbin i zaradio pljesak ostalih zastupnika u Saboru.


09:36 - Ministar financija Zdravko Marić stigao je u Sabor i poručio da je spreman za današnju obranu, a doznaje se i da će ga premijer Andrej Plenković ipak braniti u Saboru.

09:33 - Današnja sjednica Hrvatskog sabora počela je, kao i obično, stankama koju su zatražili klubovi zastupnika zbog aktualne političke situacije.


SDP-ov prijedlog za opoziv Marića

U prijedlogu za opoziv SDP navodi kako je ministar financija Marić prije dolaska u Vladu u Agrokoru bio na funkciji izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala, te zaključuju da sama ta činjenica znači kako se Marić u skladu sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa treba izuzeti iz svih postupaka i odluka koje bi mogle utjecati na koncern Agrokor. SDP u prijedlogu podsjeća i na Agrokorova financijska izvješća koja su, navodno, bila nepotpuna, a koja je Marić kao direktor u Agrokoru koristio kako bi osigurao financiranje koncerna.

'Očekujem burnu i dinamičnu raspravu, a neće se odstupati od ovog principa da se ide dosta nisko prema meni, ali ja sam spreman za to. Mislim da je svima poprilično jasno da sam samo sredstvo u cijeloj ovoj priči', rekao je Marić i dodao da je, unatoč tome što je ministar financija, ipak čovjek od krvi i mesa.

'Pamtim i bolje trenutke i nikome ne bih poželio ovakvu situaciju, no u glavi sam maksimalno čist i fokusiran da u Saboru iznosim argumente koji će pokazati da su sve optužbe koje mi se stavljaju na teret od strane oporbe neutemeljene. Spreman sam na sve, očekujem burnu i dinamičnu raspravu', kazao je Marić za RTL.

Burni tjedan u Saboru počeo je jučer. HDZ želi da se prvo glasa o smjeni predsjednika Sabora Bože Petrova, no šef Mosta to je tijekom jučerašnje sjednice odbijao. Most želi da se najprije glasuje o opozivu ministra financija Zdravka Marića, a tek potom i o smjeni Petrova s mjesta šefa Sabora.

Grmoja: 'Petrov ne čuva fotelju'

Klub HDZ-a predlagao je i da se sazove sjednica Predsjedništva Sabora na kojoj bi se definirao rad Sabora za sljedeća četiri dana. SDP je pak zatražio razrješenje tri HDZ-ova potpredsjednika Sabora te traže da se o tome raspravlja zajedno s raspravom o povjerenju predsjedniku Sabora.

Mostov Nikola Grmoja rekao je da je bio uvjeren da će se Marić povući te da je problem HDZ-a bio taj što Most postavlja previše pitanja. Također je rekao da će Božo Petrov biti bivši predsjdnik sabora, ali tek nakon što HDZ donese dokaze da ima novu parlamentarnu većinu.

'Nije istina da Petrov čuva bilo kakvu fotelju. On drži do digniteta Hrvatskog sabora', kazao je.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo