HRVATSKA NA NOGAMA! Djevojko iz Zadra, nisi sama: / Hrabra žena pred cijelom zemljom ispričala svoju veliku traumu

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
19.10.2019.
10:03
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Više tisuća građana okupilo se u subotu na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava na prosvjedu "Pravda za djevojčice" organiziranom u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sustava ne dobivaju primjerenu zaštitu, a s kojeg je poručeno da je nekažnjavanje zločina - zločin.

Povod za prosvjed bio je slučaj silovanja maloljetnice u Zadru, odnosno puštanje na slobodu petorice osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirni prosvjedi u 15 hrvatskih gradova

Osim u Zagrebu gdje se po procjeni organizatora okupilo oko 7.000 građana, mirni prosvjedi održavaju se u 15-stak hrvatskih gradova, među kojima i u Zadru, Splitu, Rijeci, Puli i Osijeku.

Prosvjednici su na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava nosili transparente na kojima su bile ispisane poruke poput: "Dosta mi je ličkog rukovanja i dalmatinskog milovanja", "Logo konoplje=zločin, grupno silovanje=krivo je more, "Nema opravdanja", " Odgovor je otpor", "Niste same", "Institucije koje štite zlostavljače su zlostavljačke", "Ljute smo", "Ona je netko, a ne nečija", "Bez pristanka=silovanje", "Ni pokorne ni pokorene", "Vicevi o silovanju nisu smiješni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatori prosvjeda - Platforma za reproduktivna prava, Inicijativa #spasime, Ženska soba - Centar za seksualna prava i Zaklada Solidarna od nadležnih institucija zahtijevaju hitno djelovanje radi zaštite žrtve i kažnjavanja počinitelja. Od ministra pravosuđa traže da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog i nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.

Od Državnog odvjetništva traže da hitno premjesti sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud, kako bi se spriječili mogući utjecaji interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traže da policija, centar za socijalnu skrb i sud odmah poduzmu sve radi zaštite dostojanstva i privatnosti žrtve u odnosu na lokalnu okolinu i medije, pružanje psihosocijalne podrške i provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati.

Naposljetku, traži se hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz udruga koje su organizirale prosvjed pozvali su građane suzdrže od napada na suce i osumnjičenike koji izlaze iz demokratskih i civilizacijskih okvira.

Karmelić: Imamo društvo kao slučaj i zato ga moramo mijenjati

"Ovdje smo jer je sustav ponovno iznevjerio jednu od nas. Slučaj iz Zadra koji nas je sve zgrozio jasno pokazuje strukturnu i institucionalnu prirodu nasilja prema ženama, bezobzirnost nasilnika koja je veća što je njihova društvena, ekonomska i politička moć veća. Nažalost, ovaj slučaj samo je jedan u moru ovakvih", kazala je Petra Karmelić iz Platforme za reproduktivna prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da je takva mračna i nasilna stvarnost rezultat nepostojanja sustavnog programa prevencije, izostanka podrške žrtvama i neadekvatne sankcija za nasilnike.

"Institucije i mi kao društvo smo zakazali", naglasila je, dodavši da društvo neravnopravno odgaja djevojčice i dječake, izostaju stručni i znanstveno utemeljeni edukativni programi, podrška žrtvama, a institucije štite nasilnike i same sudjeluju u nasilju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi nemamo jedan slučaj niti slučajeve nego društvo kao slučaj i zato moramo mijenjati društvo", poručila je Karmelić, upitavši kada ćemo konačno govoriti o nasilju prema ženama prestati govoriti samo onda kada naslovnice ispune tragični slučajevi.

10:40 Sanja Sarnavka je s jednom djevojčicom pročitala pismo podrške silovanoj djevojčici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


10.30 Na skupu u Zadru poručeno je da smo kao društvo zakazali. "Mi nemamo slučaj, nemamo čak ni slučajeve. Mi imamo društvo koje mora početi iz temelja i raditi na promjenama. Institucije su zakazale. Mi kao društvo smo zakazali", prenosi Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


10.24 "U sudskim procesima pogoduje se, ispaštaju djevojčice i žene. Tražimo hitno premještanje suđenja iz Zadra da se osigura pravično suđenje. Tražimo na činjenicama utemeljen odgoj za ravnopravnost spolova. Tražimo da u državnom proračunu sljedeće godine bude dovoljno novca za sva savjetovanja i sve žene žrtve naselja. Tražimo da se napokon ukine kategorija spolnog odnosa bez pristanka. Silovanje je silovanje, a silovanje je zločin"; rečeno je na skupu u Zagrebu gdje se okupio najveći broj ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

VELIKI PROSVJED ZA DJEVOJČICE U ZAGREBU: 'Institucije koje štite zlostavljače su zlostavljačke'

Image

VELIKI PROSVJED ZA DJEVOJČICE U ZAGREBU: 'Institucije koje štite zlostavljače su zlostavljačke'

"15 gradova ustalo je da kaže - nekažnjavanje zločina je zločin", poručili su sa zagrebačke pozornice, javljaju Vijesti.hr. Ovdje su jer je sustav, kažu, iznevjerio "jednu od nas". Slučaj iz Zadra samo je jedan u moru to je naša stvarnost, poručuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


10.05 "Želimo vam reći da niste same, da ima onih koji vam mogu pomoći ako to trebate i želite", poruka je silovanim i zlostavljanim ženama sa skupa u Zadru, javlja Index. Ljudi su se počeli također okupljati u Zagrebu i Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Svjedočanstvo jedne žene

"Moje je ime Romana Jakaša, došla sam podržati ovaj prosvjed kako bismo zajedno uvidjeli da je žrtva žrtva, da oni koji su krivi moraju biti osuđeni i da pošaljemo pravu poruku društvu, ali i da pomognemo žrtvi da prebrodi sve ovo. Ima ih dosta i vrijeme je da se taj broj smanji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javnost shvaća zašto je važno danas biti ovdje, ali moraju pronaći tih pet minuta u subotu ujutro kako bismo toj curi zaista pomogli, da shvati da nije sama. Ona možda misli da je sama, ali nije. Ja ju ne poznajem, ali joj želim reći da danas ima mnogo nas koju ju podržavamo. Želimo da bude snažna. Žrtva je vjerojatno ucjenjivana, ipak je ona žena u Hrvatskoj koja se boji... Da ima institucija, mi sad ne bismo bili ovdje", rekla je za 24sata prosvjednica Romana Jakaša koja je na prosvjed u Splitu dovela i svoju bebu.

"I sama sam bila u situaciji, u vanbračnoj zajednici, bila sam potlačena. Bilo me sram. I vjerujem da je to razlog i kod žrtve", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada počinju okupljanja?

U Zagrebu se očekuje najveće okupljanje koje počinje u 10.00 sati, na Trgu kralja Tomislava. Istovremeno, u 10 sati održat će se prosvjed i u Splitu ispred Županijskog suda, u Osijeku na Trgu slobode, u Korčuli na Trgu pomirenja, u Bjelovaru u Bjelovarskom paviljonu i u Zadru na Narodnom trgu.

U 11 sati prosvjed počinje u Rijeci i u Puli na Trgu Portarata, a u 12:30 u Labinu u Sportskom centru Franko Mileta i u 18 sati u Varaždinu na Trgu kralja Tomislava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što zahtijevaju?

Inicijative okupljene oko prosvjeda ‘Pravda za djevojčice’ ranije ovog tjedna iznijeli su zahtjeve institucijama. Traže hitno djelovanje u svrhu zaštite žrtve i kažnjavanja počinitelja.

1. Tražimo od ministra pravosuđa da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog, nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Tražimo od DORH-a da hitno premjesti ovaj sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud u Hrvatskoj, kako bi se spriječili eventualni utjecaj interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.

3. Tražimo od nadležnih službi – policije, centra za socijalnu skrb i suda – da odmah poduzmu apsolutno SVE u svrhu pravodobne zaštite žrtve, što uključuje i zaštitu njezina dostojanstva i privatnosti u odnosu na lokalnu okolinu i medije, kao i pravodobno pružanje psihosocijalne podrške te provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Tražimo hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo