POČINJE KRKLJANAC NA GRANICAMA: / Skenirat će se svi ljudi i sve stvari

Image
Foto: Pixsell/Ilustracija

Uoči idućeg vikenda, točnije u petak 7. travnja na hrvatskim će granicama početi vrijediti nova oštra pravila pa će se time značajno postrožiti i kontrole pri ulasku u Schengen.

1.4.2017.
13:08
Pixsell/Ilustracija
VOYO logo

To znači da će se hrvatskim građanima koji putuju u susjedne zemlje Europske Unije svi dokumenti i sve registarske tablice morati proći kroz posebne skenere.

Policija upozorava kako će vrijeme čekanja na granici stoga biti znatno dulje, piše tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nove mjere vrijede za sve

Kao posljedica sve veće opasnosti od terorističkih napada od 7. travnja na snagu stupaju nova pravila za prelazak šengenske granice. Kako Hrvatska još nije u šengenskoj zoni, stroža pravila posebno će osjetiti hrvatski građani koji budu prelazili slovensku, mađarsku ili pak talijansku granicu.

Iz Ureda glavnog ravnatelja policije kažu da je riječ o izmjenama odredbe članka 8. Zakonika o šengenskim granicama, koje se odnose na provedbu granične kontrole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada su dokumenti i registarske tablice bili skenirani samo sumnjivim osobama. Od 7. travnja bit će skenirani svima. Ista pravila vrijedit će za nas kao državljane članice Europske unije, za građane trećih zemalja, ali i za građane zemalja šengenske zone, poput primjerice Njemačke. Znači za sve.

Iz Ureda glavnog ravnatelja policije potvrdili su kako očekuju da će postrožene granične kontrole produljiti vrijeme čekanja na graničnim prijelazima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadležna tijela Republike Hrvatske poduzimaju sve potrebne mjere i radnje, u skladu s pravnim okvirom, kako bi se vrijeme čekanja na provedbu granične kontrole svelo na najmanju moguću mjeru", rekli su iz Ureda glavnog ravnatelja.

Image
VELIKE GUŽVE PRIJETE PRED SAMU TURISTIČKU SEZONU: /

EU mijenja pravila Schengena

Image
VELIKE GUŽVE PRIJETE PRED SAMU TURISTIČKU SEZONU: /

EU mijenja pravila Schengena

I Slovenci se spremaju za gužve na našoj granici

Image
Foto: Slovenska policija

Slovenska je policija ove srijede imala konferenciju za medije povodom novog režima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi putnici bit će provjereni prema tri baze podataka: Šengenskog informacijskog sustava (SIS II), Interpolove baze podataka i nacionalnih baza podataka pojedine države", rekli su slovenski policajci, uvjeravajući da će provjera trajati nekoliko sekundi.

Isti bi režim trebao vrijediti i u vrijeme velikih ljetnih prometnih gužvi na granici između Slovenije i Hrvatske. Upozorili su kako bi svi prije polaska na put trebali provjeriti valjanost svojih dokumenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpuna zabrana unosa mesa, čak i iz sendviča

Mediji iz BiH ovih su se dana raspisali o strogim pravilima za državljane BiH koji putuju u zemlje Europske unije, uključujući i Hrvatsku.

Putnici navodno moraju imati između 35 i 70 eura za svaki dan boravka u zemljama EU-a. U preporukama je navedeno i da putnici moraju imati putovnice koje vrijede najmanje tri mjeseca (u nekim državama i šest) od datuma planiranog boravka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabranjeno je prenositi meso, pa ni u sendvičima, i mliječne proizvode. Voće, povrće, slatkiši, hrana za bebe i kućne ljubimce su dopušteni, ali u ograničenim količinama.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo