Počinje Croatia summit, Berlusconi otkazao dolazak

U petak i subotu u Dubrovniku će se na tradicionalnom Croatia summitu okupiti visoki dužnosnici europskih zemalja i Kanade te predstavnici međunarodnih organizacija.

9.7.2010.
17:48
VOYO logo

Na summitu će se razgovarati o trima glavnim temama: gospodarstvu, globalnoj sigurnosti i budućnosti jugoistočne Europe. Skup će se održati u hotelu "Dubrovnik Palace", a na njemu će sudjelovati brojni premijeri i ostali visoki dužnosnici zemalja EU-a i zemalja iz regije.

Francuski premijer Francois Fillon u petak će posjetiti Zagreb i Dubrovnik kao prvi francuski premijer u službenom posjetu Hrvatskoj, a očekuje se i dolazak poljskoga premijera Donalda Tuska, slovenskoga Boruta Pahora te bugarskoga Bojka Borisova. Talijanski premijer Silvio Berlusconi otkazao je dolazak zbog unutarnjepolitičkih razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sali Berisha, Hashim Thaci i Milo Đukanović, premijeri Albanije, Kosova i Crne Gore, također će sudjelovati na Croatia summitu, kao i visoki predstavnici Europske unije, Kanade, OESS-a i NATO-a.

Skup počinje u petak uvodnim izlaganjima premijerke Kosor i hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića. Za subotu su predviđene tri plenarne sjednice. Moderatorica prve bit će premijerka Kosor, a govorit će o potrebi konsenzusa za rješavanje problema s kojima se svijet suočava u izvlačenju iz najteže gospodarske krize od Velike depresije u prvim desetljećima dvadesetoga stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od tema Croatia summita 2010. bit će i europska sigurnosna arhitektura. Zato će se na drugoj plenarnoj sjednici raspravljati o globalnoj sigurnosti i transatlantskim odnosima: o novim strateškim konceptima NATO-a koji će definiranjem NATO-ovih prioriteta i ciljeva oblikovati budućnost te organizacije. Sudionici druge plenarne sjednice govorit će i o intenziviranju odnosa EU-a i NATO-a sa zemljama jugoistočne Europe.

Treća subotnja plenarna sjednica bavit će se vizijom budućnosti jugoistočne Europe. Deset godina nakon Zagreb summita, sudionici dubrovačkoga skupa raspravljat će o regionalnoj suradnji i trenutačnome stanju procesa proširenja Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatori se nadaju da će ova plenarna sjednica pružiti i jedinstvenu priliku visokim dužnosnicima i stručnjacima da ostvare suradnju u postizanju jedne šire vizije za Bosnu i Hercegovinu kao europski orijentiranu zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo