MERKEL I WEBER SA SKUPA HDZ-a POSLALI JASNU PORUKU NACIONALISTIMA: / 'Nećete biti dio moje većine u EU parlamentu'

Image

Iz HDZ-a navode da je akreditirano oko 200 domaćih i stranih novinara, snimatelja i fotoreportera

18.5.2019.
19:11
VOYO logo

Središnji predizborni skup HDZ-a za europarlamentarne izbore počeo je u subotu popodne u Košarkaškom centru Dražena Petrovića, na kojem sudjeluje dvanaest HDZ-ovih kandidata, a članovima i simpatizerima stranke obratit će se predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković, vodeći kandidat Europske pučke stranke (EPP) za predsjednika Europske komisije Manfred Weber i njemačka kancelarka Angela Merkel, kao i nositelj HDZ-ove izborne liste Karlo Ressler, druga na listi Dubravka Šuica te glavni tajnik stranke Gordan Jandroković.

Nekoliko tisuća sudionika skupa mašući državnim hrvatskim i stranačkim zastavama burno je pozdravilo predsjednika stranke Plenkovića koji je ušao u dvoranu uz pratnji kancelarke Merkel i kandidatom EPP-a Weberom, glavnog tajnika stranke Jandrokovića uz taktove poznate pjesme "Eye of the tiger".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz HDZ-ove kandidate u dvorani u prvom redu sjede i ministri hrvatske Vlade, a na velikoj pozornici s plavom pozadinom ispisan je slogan HDZ-ove kampanje "Hrvatska za generacije" za euroizbore 25. svibnja, u pozadini s hrvatskim grbom, zastavom Republike Hrvatske, HDZ-a i EU te bistom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Image
U POTEZU KOJI JE ZBUNIO NIJEMCE, ANGELA MERKEL STIGLA U ZAGREB: /

'Postoje struje koje žele srušiti EU'

Image
U POTEZU KOJI JE ZBUNIO NIJEMCE, ANGELA MERKEL STIGLA U ZAGREB: /

'Postoje struje koje žele srušiti EU'

Postavljena su i dva videozida, a na tribinama su razvijeni banneri HDZ-a Karlovačke i Brodsko-posavske županije te Gornje Dubrave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na skupu u prepunoj dvorani KC Dražena Petrovića je i zamjenik predsjednika stranke i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić koji je jutros kao hodočasnik privatno bio na komemoraciji u Bleiburgu. Skupu nazoči veliki broj uglednika iz javnog, političkog, društvenog kulturnog i sportskog života, poznata pjevačica Radojka Šverko, pjevač Mate Bulić, glumica Mirjana Bohanec, rukometni trener Lino Červar, trener Čiro Blažević, majka pokojnog košarkaškog virtuoza Dražen Petrovića, Biserka. Dvoranom su u očekivanju čelnika stranke odjekivale domoljubne pjesme.

Iz HDZ-a navode da je akreditirano oko 200 domaćih i stranih novinara, snimatelja i fotoreportera. Također, HTV će, kao članica Europske radiodifuzijske unije (EBU), izravno prenosi skup za više zemalja, dodaju iz stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije popodne, premijer Plenković sastao se u Banskim dvorima s kancelarkom Savezne Republike Njemačke Angelom Merkel i kandidatom EPP-a za predsjednika Europske komisije Weberom.

Jandroković ih oduševio

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković pozvao je okupljene u KC Dražena Petrovića na zajedništvo i vjeru u sebe kako bi ostvarili pobjedu na predstojećim europarlamentarnim izborima, istaknuvši da je 'HDZ jedina snaga koja može osigurati prosperitet Hrvatskoj, gospodarski rast i razvoj, voditi ju odgovorno, mudro i razborito, vodeći računa o nacionalnim interesima hrvatskog naroda'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Recimo NE jalovoj ljevici i njezinoj demagogiji i populizmu, kojim se želi pokazati većim domoljubima od nas", rekao je Jandroković, poručivši kako HDZ to neće dopustiti, kao ni podjele u hrvatskom društvu.

"Recimo DA zajedništvu, ljubavi prema domovini, odgovornosti i stručnosti i našim kandidatima na europarlamentarnim izborima i našim prijateljima, HDZ-u i Hrvatskoj", istaknuo je Jandroković čije su riječi bile praćene pljeskom i odobravanjem u prepunoj dvorani Cibone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jandroković je naglasio da je HDZ-u stalo do svakog čovjeka i pojedinca te da poštuje sve generacije, kako što to govori i slogan HDZ-ove predizborne kampanje - "Hrvatska za generacije".

Izrazio je zahvalnost prethodnim naraštajima Hrvata koji su radili na stvaranju hrvatske države, posebno podsjetivši na prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franju Tuđmana, kao i na hrvatske branitelje, znanstvenike, umjetnike, gospodarstvenike, sportaše. Posebno je pozdravivši majku pokojnog slavnog hrvatskog košarkaša Dražena Petrovića, Biserku. Dodao je da su takvi kao što je Dražen, bili uzor njemu i njegovoj generaciji te da takve uzore trebamo i za nove hrvatske naraštaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onima koji dolaze želimo ostaviti stabilnu demokraciju i da imaju vjeru u nas, kako što smo i mi imali u naše prethodnike", rekao je Jandrković.

Posebno je zahvalio stranačkom članstvu koje, rekao je, 'u svakom trenutku nesebično radi za HDZ, jer bez njih ne bi bilo veličanstvenih pobjeda'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Domoljublje i EU nisu u suprotnosti'

Nacionalizam je neprijatelj koji želi uništiti Europsku uniju, a domoljublje nije u suprotnosti s europskim vrijednostima, poručili su u subotu na predizbornom skupu HDZ-a njemačka kancelarka Angela Merkel i Manfred Weber, vodeći kandidat EPP-a za budućeg predsjednika Europske komisije.

"Naše vrijednosti su to što možemo biti ponosni na svoju zemlju - domoljublje i EU nisu u suprotnosti. A nacionalizam je protivnik koji želi uništiti Europu i to moramo jasno reći", rekla je Merkel koja je u subotu stigla u Zagreb kako bi se sastala s premijerom Andrejem Plenkovićem i sudjelovala na velikom predizbornom skupu HDZ-a i Europske pučke stranke (EPP) uoči europskih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Merkel je pred tisućama pristaša HDZ-a u zagrebačkoj Ciboni rekla da je EU projekt mira, slobode i blagostanja.

"U Njemačkoj sada imamo 74 godina mira. Vi ste još devedesetih imali rat i znate što to znači i zato je toliko važno da sačuvamo taj mir", a to se može samo ako se s jedne strane zastupa nacionalni interes, no s druge strane i da "budemo u stanju staviti se u situaciju drugoga i graditi mostove", "da u Europi pronalazimo zajednička rješenja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoj je govor zaključila na hrvatskom jeziku, poručivši: "Izađite na izbore, podržite Europu mira, slobode i blagostanja. Podržite EPP i HDZ. Podržite Manfreda Webera i Karla Resslera!".

'Nećete biti dio moje većine'

Weber, predsjednik Europske pučke stranke, trenutno najveće političke obitelji u Europskom parlamentu, istaknuo je kako "volimo svoje države i domoljubi smo, ali vjerujemo i u zajedništvo na europskoj razini".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je pozvao na odgovor nacionalistima i obećao da oni neće biti dio njegove većine u Europskom parlamentu.

Osvrnuvši se na skup nacionalista koji se održao u subotu u Milanu na čelu s Matteom Salvinijem i Marine Le Pen, Weber je istaknuo kako je nacionalističko razmišljanje u prošlosti dovelo do tragedija i da se protiv toga treba boriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Weber je istaknuo i da EU nije samo ekonomski savez, nego i Unija vrijednosti. Naglasio je da je zajednički temelj Europe kršćanstvo. Kazao je kako se putujući Europom uvjerio u njezinu različitost, no da je primijetio kako je u središtu svakog grada i sela crkva, što je pokazatelj da je zajednički europski temelj kršćanska vjera.

Po pitanju migracija poručio je kako države imaju pravo odlučivati tko će prelaziti njihove granice, a ne krijumčari, no da se i treba pomoći onima koji stvarno trebaju pomoć, pa je pozvao na Marshallov plan za Afriku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako treba osigurati jednako blagostanje u svim dijelovima Europe, ali i da EU mora iskoristiti ekonomsku moć da se izvoze europske vrijednosti, predloživši da se u sve buduće trgovinske sporazume trebaju uvesti garancije o poštivanju ljudskih prava.

Nakon Atene, skup u Zagrebu je drugi veliki Weberov skup u posljednoj fazi kampanje za izbore koji se održavaju idući vikend.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrio je kako je to bila "očita i razumna odluka" jer je Hrvatska najmlađa država EU-a u kojoj je na vlasti snažna stranka iz obitelji EPP-a, te zbog toga što mu je premijer Andrej Plenković blizak prijatelj.

Ali, istaknuo je da danas postoji još jedan razlog za biti u Zagrebu, te je zahvalio Hrvatskoj na Niki Kovaču koji je odveo Bayern do naslova njemačkog prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam bio svjestan da ove subote imam još jedan razlog za biti u Zagrebu. Danas je Bayern postao prvak Njemačke i zato želim zahvaliti svojim hrvatskim prijateljima", rekao je Weber o klubu iz Bavarske, njemačke savezne države iz koje i sam potječe.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo