traje sve do nedjelje / Počeo je 15. Zagreb film festival: više od stotinu filmova za jubilarno izdanje na četiri poznate lokacije

Na jubilarnom 15. Zagreb film festivalu teme su društveno aktualne, a filmove možete pogledati na nekoliko lokacija

13.11.2017.
22:41
VOYO logo

Gej romansa u ruralnoj Engleskoj, romansa između čovjeka i slona na Tajlandu ili priča o švicarskoj kućanici koja postaje predvodnica sufražetkinja. Sve su to filmovi koje možete gledati na ovogodišnjem Zagreb film festivalu.

Deset dana, četiri kina, više od 100 filmova i tisuće posjetitelja. Na jubilarnom 15. Zagreb film festivalu teme su društveno aktualne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrijeme u kojem se nalazimo nas je potaknuo da progovorimo o drugim aktualnim temama, ne mislimo da ćemo mi promijeniti nešto jako puno. Meni se činilo da moramo reagirati i pokazati da svijet mora biti otvoreniji, moramo voliti ljude bez obzira koje su boje kože, vjeroispovjesti ili seksualne orijentacije", rekao je Boris Matić, direktor Zagreb film festivala.

Kako je to biti Iračanin u Australiji, o tome na zabavan način govori film "Ali se ženi". Romantična komedija temelji se na stvarnom iskustvu scenarista i glavnog glumca Osamaha Samija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali je glup dečko. Film je baziran na knjizi koju sam napisao prije nekoliko godina. Temelji se na pričama koje su mi se stvarno dogodile u životu", kazao je Osamah Sami, scenarist i glumac.

Rođen je u Iraku, a živi i odrasta u Autraliji gdje doživi i zabranjenu ljubav. Voli jednu djevojku, no čeka ga dogovoreni brak s drugom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljubav nema religiju, nema boju kože. Svatko na cijelom svijetu osjeća ljubav na isti način", rekao je Osamah. 

Apsurdom kulture militarizma bavi se film Foxtrot, prati izraelske vojnike koji čuvaju granicu. U Veneciji je nagrađen Velikom nagradom žirija, a u Izraelu je izazvao gorčinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek sam želio producirati izraelski film, imao sam sreću da produciram najbolji. Ozblijan, jako anganžiran film", rekao je Čedomir Kolar, producent filma Foxtrot.

Interesa za ozbiljne i angažirane filmove očito ima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gledat ću sad film koji sam prvi put gledao prije 50 godina moram provjeriti jel primaju dinosaure", izjavio je Vigo, Zagreb.

"Došao sam iz Njemačke s film festivala, znam da će biti super i filmovi i ljudi", rekao je Jan, Slovenija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadovoljna pubika, ali i filmski kritičari.

"Ima dosta nagrađivanih filmova prikazanih u Venciji, mislim da su i prateći programi vrlo jaki. Ja bih izdvojio film Zimska braća", rekao je Vladan Petković, filmski kritičar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počeli su u Studentskom centru prije 15 godina.

"Što se promijenilo u tih 15 godina? Puno stvari, kada smo počeli radilo nas je 30-ak, a sada 150 ljudi radi ovaj festival. Promjene su višestruke, a ostala je ta silna sreća i entuzijazam koji imamo svi mi koji radimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je teško dovesti film u Zagreb? Kad smo od istog redatelja vrtili isti film, bilo je teško doći do 37. kopije, pa smo organizirali poseban automobil koji bi dovezao tu kopiju, a sad svaki film koji poželimo i dobijemo", rekao je Boris Matić, direktor Zagreb film festivala.

Zagreb film festival traje sve do nedjelje 19. studenog. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo