POKUŠAO PRIKRITI ZLOČIN / Počelo suđenje policajcu Marku Smažilu (27) koji je ubio mladu studenticu Mihaelu (21) službenim pištoljem

Image
Foto: Screenshot Facebook / Borna Jaksic/Pixsell

Kad je prijavio smrt, davao je policiji različite izjave: prvo je tvrdio da se ona sama ubila dok se on tuširao, zatim da je slučajno opalio metak dok joj je pokazivao ili čistio pištolj

3.7.2024.
11:34
Screenshot Facebook / Borna Jaksic/Pixsell
VOYO logo

Na Županijskom sudu u Osijeku započet će suđenje mladom policajcu Marku Smažilu (27) iz Osijeka, deset mjeseci otkako je pucnjem iz službenog pištolja ubio studenticu Mihaelu Berak (21) s kojom je bio u vezi.

Zločin je izazvao veliku pažnju javnosti kada se otkrilo da je Smažil, pucavši u svoju djevojku, pokušao prikriti zlodjelo tvrdeći da se ona sama ubila njegovim pištoljem. Ubrzo je utvrđeno da to nije istina, a Smažil je više puta mijenjao izjave o načinu na koji je djevojka stradala. Pojavila se i sumnja da Policijska uprava osječko-baranjska, čiji je Smažil bio zaposlenik, štiti počinitelja kvalificirajući zločin blažom kategorijom od realne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smažil je optužen da je nehotično usmrtio mladu Mihaelu nespretnim rukovanjem pištoljem. Prema optužnici, Smažila se tereti da je 20. rujna 2023. godine oko 22 sata, u osječkom stanu koji je koristio, s namjerom da ubije Mihaelu Berak, iz službenog pištolja ispalio hitac koji joj je nanio tešku i po život opasnu ozljedu glave od koje je odmah preminula.

Image
'ŽALOSNO...' /

Tuga za mladom Osječankom: 'Mihaela je bila anđeo koji je hodao zemljom'; Mladi policajac osumnjičen za ubojstvo

Image
'ŽALOSNO...' /

Tuga za mladom Osječankom: 'Mihaela je bila anđeo koji je hodao zemljom'; Mladi policajac osumnjičen za ubojstvo

Kad je prijavio smrt, Smažil je policiji davao različite izjave: najprije je tvrdio da se ona sama ubila dok se on tuširao, zatim da je slučajno opalio metak dok joj je pokazivao ili čistio pištolj. Navodno je pomicao njezino tijelo i mijenjao raspored namještaja nakon ubojstva te je zvao nekoliko osoba prije nego je o svemu obavijestio policiju. Na kraju, policija je prihvatila njegovu verziju događaja da je pucanj bio slučajan, što predstavlja blaže kazneno djelo u odnosu na ubojstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javnost, kao i obitelj ubijene Mihaele, izrazili su nezadovoljstvo tijekom istrage i sumnje da je mladi policajac povlašten, optužujući policiju za zataškavanje. Organizirani su brojni prosvjdi kako bi se pravedno sudilo mladom policajcu koji je ubio studenticu.

Šest mjeseci poslije, Državno odvjetništvo ostalo je pri optužbi za ubojstvo te bi Smažil, koji je od dana uhićenja u pritvoru, mogao dobiti kaznu zatvora od najmanje pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Prosvjed protiv femicida. Blokirali Savsku tražeći pravdu za Mihaelu: 'Nađite odgovorne!'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo