poskupljenja neizbježna / Počela je berba maslina! One maslinare koje nije pogodila suša, sada pogađa poskupljenje prerade

Hoće li to utjecati na cijenu maslinovog ulja i koliko?

7.10.2022.
20:35
VOYO logo

"Dušni dan – skale van", stara je uzrečica dalmatinskih maslinara, koja polako čini se odlazi u povijest. Početak je listopada, a berba u zaleđu Marine kod Trogira polako se zahuktava.

"Dobar dan, je, pomalo ide. Je, dosta rani termin berbe, a s obzirom na to da je u ovom periodu nekakav prosjek, nekih desetak posto... To bi nas ostavilo u nekom zadovoljstvu", rekao je Stipan Petrić iz Marine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sušno ljeto, ostavilo je svoj trag. Uroda je manje, a i ono što je ostalo na stablima, u većem dijelu izgleda napaćeno. Kao i u ovom školskom vrtu u Vrsinama.

"Krenuli smo nekako dobro u maslinarsku sezonu, u proljeće malo kiše, a onda skoro od četvrtog mjeseca nismo imali ovdje pravu kišu. Ovo je uz onu 2018. jedna od najlošijih godina", rekla je učiteljica O.Š. Vrsine, Dijana Rinčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
eksplozija cijene /

Berba maslina pred vratima, a već se zna: Litra ide već sad do 150 kuna, a bit će i skuplja!

Image
eksplozija cijene /

Berba maslina pred vratima, a već se zna: Litra ide već sad do 150 kuna, a bit će i skuplja!

Uz sve probleme i globalna kriza donijela je svoje. Povećala je maslinarima trošak proizvodnje, ali i cijene prerade u dalmatinskim uljarama.

"Energenti su svi skočili, gorivo je skočilo isto, maslinarima nije lako nažalost, takva je godina. Svugdje je u svijetu sada kaos, a šta je tu je. Cijena ulja će sigurno ići gori, to je bez upita jer cijena prerada svugdje je išla gori, tako da jedno veže drugo", kaže Filip Bilaja Najev iz Marine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na krajnjem jugu, u okolici Dubrovnika broje se zadnji sati do berbe. Cvijeto broji i koliko će ga koštati berba jer za preradu njegova ekološkog ploda mora prevaliti put dug 250 kilometara u jednom smjeru. U smjeru najbliže uljare koja ima certifikat za ekološku preradu.

"To za mene jesu veliki troškovi, ali pošto sam među jedinim u ekološkoj proizvodnji u Dubrovniku, koliko ja znam, to je za sada pionirski pothvat, a možda u konačnici neka uljara u blizini Dubrovnika bude imala ekološki certifikat", kaže Cvijeto Vukojević, ekološki maslinar iz Mokošice.

I dok maslinari s nestrpljenjem očekuju prve zlatne kapi, struka upozorava. Tamnija boja ploda ne znači nužno i puno ulja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ćemo sudit po boji ploda ja mislim da ih je muka natirala na to. To je njena reakcija na sušu, odnosno možemo reći da je ona pod stresom i zato je utjecalo na nakupljanje boje, međutim nakupljanje bolje ne mora značiti da je vrijeme za berbu", kazala je Mira Radunić s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša.

Odluku o tome kada krenuti u berbu, donijet će svaki maslinar za sebe, no svi su čini se jednoglasni kada je u pitanju cijena mladog ulja. Čeka nas neizbježno poskupljenje, a pitanje je samo u kolikom postotku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo