zlatne kapi /

Počela je berba grožđa! Suša pogodila čitavu Europu, vinogradari zatečeni: 'Ovo nismo mogli ni sanjati...'

Zadrugari ove godine očekuju bar 650 tisuća litara zlatnih kapi vrbničke žlahtine!

14.9.2022.
7:30
VOYO logo

Počela je berba grožđa u Vrbničkom polju. Iako su vinogradari strahovali zbog jake suše koja je pogodila cijelu Europu, dogodilo se nešto što ni oni najiskusniji nisu očekivali!

Zlatnih kapi bit će više no lani, a kvaliteta žlahtine za poželjeti! Čak dvije trećine grožđa iz tamošnjih vinograda prerađuje se i čuva u stogodišnjoj poljoprivrednoj zadruzi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema se vremena za pjesmu, treba se uhvatiti škara! Posla je puno, a u berbi su tri naraštaja iste obitelji! Iskusnog vlasnika vinograda dobar urod je iznenadio! "Ove godine nije bilo ovako očekivano zbog suše, bit će sve u redu", govori vinogradar Vladislav Brusić.

Image
Procvat vinarstva /

Vino s Pelješca sada je bliže svijetu. Vinarica za RTL: 'Pelješkom težaku trud će se napokon isplatiti'

Image
Procvat vinarstva /

Vino s Pelješca sada je bliže svijetu. Vinarica za RTL: 'Pelješkom težaku trud će se napokon isplatiti'

Trga mu desetak ljudi, i umirovljenici i vrtićari! Berači su do podneva samo tu ubrali oko dvije i pol tone slatkih bobica! "Znači bit će bolja za jedno 10 % možda, otprilike, znači malo bolja nego lani", kazuje vinogradar Ivan Jurešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vrbničkom polju puno je manjih parcela, neke obitelji imaju ih na desetak lokacija. Na ovoj berače čeka 400 kila grožđa više no lani. "Volim ovo i znaju u školi da trgam tako da moram pomoć malo", kazuje Ivona Polonijo.

Berba je počela tjedan dana ranije no lani, a "ovo je najveći gušt kad se pobira, a još je slađe kad se ono na kraju pije". No do toga još ima posla. Grožđe treba pokupiti red po red, ukrcati u traktor s prikolicom koji urod vozi u zadrugu.

"Pa jedno do 15 posto je bolji nego lani! Da nema zadruge vjerojatno se polje ne bi ovako obrađivalo, to nam je jedna ipak otkupna stanica", govori vinogradar Ivan Mihovilić.

Zadruga u Vrbniku stara je 118 godina. Ima 126 zadrugara, a u nju dovoze grožđe koje se prerađuje isti dan. Mošt ide na fermentaciju u podrum kapaciteta milijun litara. Iskusni enolog kaže da ovo što je doživio ove godine nije doživio nikad jer žlahtina sušu nije osjetila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne daj Bože da je oborina bilo kao inače. Žlahtine bi bilo puno i imali bi niske šećere, ovako imamo prekrasne šećere baš ono što smo sanjali", kaže enolog Poljoprivredne zadruge Vrbnik Marinko Vladić.

Danas slatki sok već za dva tjedna bit će vino. Zadrugari ove godine očekuju bar 650 tisuća litara zlatnih kapi vrbničke žlahtine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
nedelja
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo