UBIJENI REZERVISTI JNA / Pobunili se branitelji: SNV odustao od komemoracije na Koranskom mostu

Image
Foto: Dominik Grguric/PIXSELL

Ovih su se dana komemoraciji na Koranskom mostu suprotstavili hrvatski branitelji jer im to mjesto, kako je rečeno, simbolizira agresiju pobunjenih Srba i velikosrpsku politiku

20.9.2020.
20:30
Dominik Grguric/PIXSELL
VOYO logo

Srpsko narodno vijeće (SNV) je nakon suprotstavljanja hrvatskih branitelja odustalo od sutrašnje komemoracije na Koranskome mostu u Karlovcu, gdje su 21. rujna 1991. ubijeni srpski rezervisti, a za što je osuđen i kaznu odslužio hrvatski policijski specijalac Mihajlo Hrastov.

Pijetet za 13 ubijenih sunarodnjaka umjesto na mostu iskazat će u Pravoslavnoj crkvi u Karlovcu i na groblju Parunovac i Čatrnja i to zajedno  sa srodnicima žrtava i antiratnim aktivistima i građanima i građankama Karlovca, stoji u facebook objavi SNV-a, uz riječi da “na samom mjestu zločina to ove godine nije bilo moguće”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istoj se objavi osuđuju ratna granatiranja Karlovca, huškanja i poticanja na rat i mobilizaciju, te osuđuju “neodgovorne politika koje su paralelno s ratnim pripremama dogovorale podjelu društvenog vlasništva", ali su također osudili i “nehumane egzekucije golorukih zarobljenika”.

Suprotstavili se branitelji, ali i gradonačelnik Mandić

Ovih su se dana komemoraciji na Koranskom mostu suprotstavili hrvatski branitelji jer im to mjesto, kako je rečeno, simbolizira agresiju pobunjenih Srba i velikosrpsku politiku i zamjenica župana Martina Furdek Hajdin, a danas također i gradonačelnik Damir Mandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S tim u vezi Mandić je pozvao SNV da “na tragu svih nastojanja za uvažavanjem i pomirenjem iskreno pristupe suočavanju s prošlošću kako se ovakve situacije ne bi ponavljale”.

SNV je u današnjoj objavi, s potpisom zamjenice predsjednika Anete Vladimirov, ustvrdio da je za velik dio Kordunaša i Kordunašica rat započeo 4. kolovoza 1991. kada su trojica karlovačkih policajaca Mile Butina, Joža Milčić i Zlatko Škrlac ubijeni iz zasjede dok su u patroli prolazili pokraj Budačke Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasnije, 21. rujna, piše dalje, u dva vojna vozila je 25 pripadnika JNA išlo iz kasarne Mekušje u kasarnu Centar u Karlovcu, hrvatska policija je vozila zaustavila i na Koranskom su mostu od sedamnaestorice zarobljenih pripadnika rezervnog sastava na licu mjesta ubijena 13-torica.

“Nacionalistička politika, koja je upravljala životima mobiliziranih rezervista i koja ih je tog kobnog dana dovela do mosta na Korani, bila je višestruko štetna i pogubna kako za hrvatski tako i za srpski narod na Kordunu i drugdje. Ista je to logika ratnog nasilja koja je naredila likvidaciju hrvatskih policajaca mjesec i nešto dana ranije”, piše u SNV-ovoj objavi uz naglasak da, kako navode, “nije ništa manje štetna bila i spremnost na agresiju iskazana ubojstvom razoružanih rezervista”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između ostalog SNV konstatira da njihovo komemoriranju tih žrtava “nije postupak veličanja ratne politike”, već “antiratni čin osude ratnohuškačkih politika, koje su u konačnici dovele do stradanja ne samo civila na svim stranama i od svih strana nego i onih vojnih obveznika, koji su do izbijanja rata vodili živote u miru sa svojim susjedima gradeći za sebe i svoje obitelji kuće i dobre odnose”.

Oni su, piše dalje u objavi SNV-a, bili mobilizirani i u ruke su uzeli puške u situaciji “neposredne životne ugroženosti”, a na Koranskom su mostu “predali iste te puške u nadi da će taj čin biti dovoljan”, ali “na svim su stranama ratni zarobljenici prolazili posebne torture bilo kroz zatočeništvo u logorima bilo tijekom neposrednog terora”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo