VELIKA VOLONTERSKA SRCA / Pobjegli od rata, pomažu stradalima u potresu: Na Baniji Ukrajinci obnavljaju kuće

Ciglu po ciglu, ukrajinski volonteri došli su pomoći onima koji su također izgubili sve

16.3.2023.
23:44
VOYO logo

Zbog Putinove agresije na Ukrajinu više od 13 milijuna ljudi danas ne živi u svojim domovima, a gotovo osam milijuna Ukrajinaca izbjeglo je diljem Europe. Njih više od 20 tisuća privremeno živi u Hrvatskoj. Neki od njih ne čekaju niti traže pomoć, nego daju sve od sebe kako bi ovdje pomogli onima kojima pomoć najviše treba.

Primjerice, na Baniji, u Majskim Poljanama, mjesto najviše stradalom u potresu, ukrajinski volonteri pomažu graditi kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Što god treba, mi ćemo odraditi'

"Radimo sve. Što god treba, što nam kažu, mi ćemo odraditi. Nema veze znamo li ili ne znam, mi ćemo to naučiti. I napraviti", rekao je za RTL Direkt Maksim Veklič, volonter iz Harkiva.

"Kada vidim što se dogodilo ovom selu, sve me podsjeća na strahote u Ukrajini", kaže Jana Paljha, volonterka također iz Harkiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zgrada u kojoj je do rata živjela, sada je uništena.

"Morala sam nešto napraviti i za Ukrajinu i za Hrvatsku. Ako su Hrvati pomogli Ukrajini, i mi Ukrajinci moramo pomoći Hrvatima", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'I moja kuća je uništena i sve oko nje'

Akciju gradnje organizirala je Udruga Dobro Dobrim. Počeli su nakon potresa, nastavili nakon početka rata, sada im pomaže više od stotinu ukrajinskih volontera.

"Rat u Ukrajini je usmjerio pažnju javnosti javnosti prema tom dijelu svijeta. Sad je usmjerena prema Turskoj i Siriji, a mi radimo koliko imamo materijala iz donacija", rekao je Senad Palić, predsjednik udruge Dobro Dobrim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja kuća je uništena i sve zgrade oko nje. Cijeli grad je teško nastradao. Svaka peta zgrada je teško oštećena", rekao je Boris Darahan, volonter iz Volnovaha kod Mariupolja.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo