JAČI SMO I OD BRITANIJE / Po svemu sudeći, očekuje nas još jedno ljeto iz snova!

Image
Foto: Pixsell

Ove godine, ponuda izvođača i festivala još je bogatija i interesantnija, zbog čega će svim ljubteljima glazbe jedini problemi biti kako pronaći novca i vremena za pogledati sve ono što bi željeli.

15.6.2013.
13:20
Pixsell
VOYO logo

Prošle godine, negdje u ovo vrijeme, Hrvatsku smo na našim stranicama proglasili obećanom zemljom, barem u smislu nevjerojatne ponude glazbenih festivala na kojima su nas na tjednoj bazi posjećivala kako najzanimljivija imena aktualne scene, tako i oni bez kojih bi ta ista scena izgledala neusporedivo drugačije. Dvanaest mjeseci kasnije, ponuda izvođača i festivala još je bogatija i interesantnija, zbog čega će svim ljubteljima glazbe jedini problemi biti kako pronaći novca i vremena za pogledati sve ono što bi željeli.

Krenimo od početka  – za nekih 10 dana na rasporedu je osmo izdanje zagrebačkog INmusic festivala koji je, nakon relativno slabašnog prošlogodišnjeg line-upa, ponovno doveo zaista impresivan niz bendova. Tako ćemo se iz prve ruke ponovno moći uvjeriti da su The Stooges bili prvi, možda čak i najbolji, punk sastav, Bloc Party, Arctic Monkeys i Editors predstavljat će solidan presjek britanske indie scene u zadnjih desetak godina, dok se ljubiteljima elektronske glazbe također nudi jedno izuzetno značajno i utjecajno ime, kultni Basement Jaxx.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko dana ranije, točnije od 21. do 23. lipnja Hvar će ugostiti FOR festival na kojem će u ulozi DJ-eva, između ostalih, nastupiti James Murphy (LCD Soundsystem) i 2manydjs, a koncerte održati Solange Knowles, sestra poznatije Beyonce, i najjače novo ime britanskog popa, osebujni soul-noir kantautor James Blake.

Oni koji smatraju kako je gitarama i „živom“ bubnju odavno mjesto u muzejima, doći će na svoje ako 8. i 9. kolovoza navrate na splitsku rivu koja će se u te dvije večeri pretvoriti u jednoj od najljepših open-air diskoteka na svijetu, uz zaista legendarne headlinere Fatboy Slima i Underworld.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istrvremeno, malo dalje u Šibeniku održava se treći Terraneo, festival koji je u posljednjih godinu dana promijenio skoro kompletan organizacijski tim. Nova ekipa prilično je bespotrebno u prvi plan izgurala odavno potrošene The Prodigy, no ostatak popisa uključuje i My Bloody Valentine, Wu Tang Clan i Gang Of Four, tri benda koja ćete redovno pronaći na visokim pozicijama popisa najutjecajnijih u povijesti glazbe, kao i nove alter, pop i hip-hop nade poput Azelije Banks i Bosnian Rainbows.

Englezi će, kao i posljednjih godina, „posuditi“ dio naše obale za elektronske festivale Electric Elephant (11.-15. srpnja, Tisno) i Stop Making Sense (1.-4. kolovoza, također u Tisnom).
Također, svaki veći grad, bilo na kopnu ili na obali, imat će neki manji festival s nastupima većinom regionalnih izvođača, a tu su i samostalni koncerti kako velikih, stadionskih atrakcija (Robbie Williams, Roger Waters, Iron Maiden), tako i klupskih nastupa metal ikona Slayer i Down, 23., odnosno 25. lipnja u Tvornici kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju da vam većina ovih imena baš ništa ne znače i da glazbu doživljavate samo kao podlogu za pijano cupkanje, također ne morate brinuti – „Večaras je naša fešta“ i slične zabavnjačke „uspješnice“ zasigurno će vas skoro svakodnevno uveseljavati na pozornicama trgova i klubova gotovo svakog mjesta na obali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo