inicijativa 'Prodiši' / Pluća im se još uvijek oporavljaju: Pacijente s post-covid sindromom pravilno disati uči i 10-ak zvijezda hrvatske opere

S preboljelima će vježbati različitim tehnikama disanja, koje su poprilično jednostavne. Pomažu plućima, ali su kažu operni junaci dobre i za psihu

7.3.2021.
7:30
VOYO logo

Pacijente s post-covid sindromom, čija se pluća još uvijek oporavljaju, pravilno disati uči i 10-ak zvijezda hrvatske opere. 

U sklopu inicijative "Prodiši" - nacionalni prvaci i solisti opere zagrebačkog i osječkog HNK vježbat će s građanima koristeći različite tehnike. Ako falšate, kažu ovi humani profesionalnci - nikakav problem! Čak ni pjevanje nije uvjet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osjetila sam otežano disanje pogotovo u ležećem položaju, mogu reći da je to bilo dosta traumatično. 

Opernoj divi prije tri mjeseca život nije bio pjesma. Dobila je koronu, a s njom i borbu za dah, ali sve je sada, srećom, kaže, sijelo na svoje mjesto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Inhalirala sam, ali sam se i sama sjetila da znam neke vježbe disanja koje bi mogle eventualno pomoći smiriti prije svega disanje, produbiti ga i nekako vratiti mu ritam", kaže članica Zbora Opere HNK u Zagrebu Antonija Boroša.

Upravo je njezina profesija pomogla u osobnoj zdravstvenoj nevolji.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rehabilitacija ovakve vrste mogla bi trajati do 6 tjedana

Vokalni trening i pjevačko disanje dobro su poznati onima kojima glasnice život znače. 

Značit će i svima koji možda falšaju i nemaju javne nastupe već oštećena pluća. 10-ak opernih kolega iz zagrebačkog i osječkog HNK-a već su spremni za ulogu instruktora. Pokrenuli su akciji Prodiši - inicijativa po uzoru na Veliku Britaniju u kojima su se operni pjevači služili i uspavankama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ideja je da se svojim znanjem i iskustvom uključimo i na ovaj način pomognemo i humanitarno djelujemo i zajednici vratimo što možemo vratiti", naglašava prvak Opere HNK u Zagrebu Ljubomir Puškarić.

S preboljelima će vježbati različitim tehnikama disanja, koje su poprilično jednostavne. Pomažu plućima, ali su kažu operni junaci dobre i za psihu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naizgled su i neobične, no u oporavku pomaže primjerice i najobičniji balon. 

"Ovaj prvi potisak kad se balon kreće napuhivati taj potisak ide iz te naše dijafragme i na taj način se uključuje cijeli dio našeg tijela, a ne samo pluća, udisanje", istaknuo je Puškarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I da se lakše i pravilno diše. Bit će sve preko online platformi ili 1 na 1 s opernom zvijezdom. Rehabilitacija ovakve vrste mogla bi trajati do 6 tjedana. Sve to potpuno besplatno. 

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo