U maloj istarskoj općini Kaštelir Labinci gotovo da nema kućanstva koje nešto ne proIzvodi. Na jedva 1000 stanovnika cvijeta više od stotinu obrta.
Kako bi privukli što veći broj turista u to radišno mjesto - Općina je s lokalnom udrugom osmislila gastrodan.
Lucija Venier poznata je u Kašteliru po ručnoj izradi domaćih pjukanaca. Posjetitelji se i sami mogu Okušati u njihovoj izradi koja izgleda lakše nego što zapravo jest.
"Tajna tega je u tjestenini, koliko je tvrdo ili meko. Jer ako e pre meko ne morete, se lijepi za dasku i za ruke, i ako je pre tvrdo isto ne", rekla je Venier, vlasnica OPG-a.
Malo izvan naselja prvi robinzonski kamp upravo je jučer dobio dozvolu za rad. Obitelj Kocijančić nudi doživljaj prirode uz smještaj u šatorima i drvenim kućicama.
"Tu je dosta prilagođeno za djecu jer nije blizu glavnih cesta, prometnica, imaju livade za trčati, šume, mogu uživati", izjavila je Antonija Kocijančić, vlasnica robinzonskog kampa.
Dario Paulišić vlasnik je iznimnog maslinika u kojemu je posadio pedeset vrsta maslina iz raznih dijelova svijeta. Uskoro će stabla biti zrela za pokus koji je zamislio.
"Gdje ćemo pokušat gledat kroz godinu koliki prirast mogu one dat, odnosno ljetorast, koji su količine roda koje mogu dat, kako se ponašaju, da si stvorimo jednu sliku da vidimo koje sorte mogu uspijevati u ovom podneblju", poručio je Paulišić, maslinar iz Kaštelira.
Vlasnici ove craft pivovare nakon deset godina izbivanja vratili su se iz Italije kako bi preuzeli obiteljsko gospodarstvo. Danas proIzvode četiri vrste piva i prisjećaju se djetinjstva koje su proveli na kaštelirskim ulicama.
"Ljubav prema craft pivu počela je prije mnogo godina kada sam dolazio ovdje kod djedova i u podrumu spravljao mala piva koja sam pio s prijateljima", rekle su Gabriele de Faveri i Tina Kovač de Faveri, proizvođači craft piva iz Kaštelira.
A ostalih stotinjak raznovrsnih proizvoda koje općina nudi, možete u sklopu projekta Zajedno u Kašteliru kušati svakog petka po promotivnim cijenama.