nema panike / Pliva prestala proizvoditi lijek koji spašava život. No, postoji zamjena: ' Dobra je, odmah mi zaustavi lupanje srca'

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Gospođa Jela koristi zamjenski lijek nekoliko godina. Kad mi počne lupati srce i jako preskakati, posprejam zamjenski lijek i odmah mi bude lakše. Nakon minutu ili dvije se osjećam dobro', kazala je i objasnila da bi u slučaju ozbiljnijih problema taj lijek trebao pomoć dok ne stigne do bolnice

4.9.2023.
12:22
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Pliva je prestala proizvoditi lijek Tinidil koji može spasiti život osobama sa srčanim problemima, pišu 24 sata.

To je potvrdila i Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) na čijim stranicama stoji da je došlo do trajnog prekida oprskrbe Tinidilom od 5 miligrama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lijek je to koji spada u skupinu lijekova za liječenje bolesti srca. Stavlja se pod jezik te naglo smanjuje tlak, a važan je i kod sprječavanja akutnog napadaja angine pektoris.

Još u travnju prošle godine Pliva je izvijestila HALMED da taj lijek više neće proizvoditi i zatražila da im se ukine rješenje kojim se odobrava njegovo stavljanje u promet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PONOVIT ĆE SE JESEN? /

Danas u HALMED-u. Kada će se na tržište vratiti lijek za tlak? Što s pacijentima?

Image
PONOVIT ĆE SE JESEN? /

Danas u HALMED-u. Kada će se na tržište vratiti lijek za tlak? Što s pacijentima?

Ipak, srčani bolesnici mogu odahnuti jer postoji zamjenski lijek Nitrolingual kojeg ima dovoljno u ljekarnama, a koji se čak i više prepisuje pacijentima.

"Riječ je o lijeku u spreju koji se stavlja pod jezik, ide direktno na sluznicu i brže djeluje. Na tržištu imamo i direkt paralelu lijek Carvasin 50x5mg", poručila je za predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, Ana Soldo za 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javila nam se čitateljica, gospođa Jela, koja ga koristi nekoliko godina nakon infarkta.

"Kad mi počne lupati srce i jako preskakati, posprejam Nitrolingual i odmah bude lakše. Nakon minutu ili dvije se osjećam dobro", kazala je za danas.hr i objasnila laički da bi u slučaju ozbiljnijih problema taj lijek pacijentu trebao pomoći i spasiti život dok ne stigne do bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitrolingual je brzo djelujući lijek koji opušta krvne žile i poboljšava protok krvi u srce. Time se smanjuje bol u prsima koje srčani bolesnici osjete kod napada angine pektoris.

POGLEDAJTE VIDEO: Klinika Fran Mihaljević dobila najmoderniju ljekarnu: Jedina opskrbljuje lijekove bolesnicima s HIV-om i hepatitisom

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo