'NEMA PANIKE' /

Nestašica Klavocina, iz Plive umiruju: 'Postoje i drugi oblici tog lijeka'

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Navode da je razlog povezan s proizvodnjom

11.9.2024.
12:15
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Farmaceutska tvrtka Teva (Pliva) prijavila je Agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) privremenu nestašicu poznatog antibiotika Klavocin.

Riječ je o seriji lijeka Klavocin DT 875mg/125mg tablete za oralnu suspenziju / raspadljive tablete za usta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je vijest mnoge uzbunila jer je riječ o vrlo često korištenom i široko prihvaćenom antibiotiku, zatražili smo dodatno pojašnjenje iz Plive.

"Važno je napomenuti kako se radi o proizvodu koji čini neznatan dio, svega 1 posto, od svih korištenih lijekova Klavocin Ili 0,5 posto tržišta ove molekule. Naime Klavocin obuhvaća više lijekova koji se primjenjuju za liječenje infektivnih bolesti. Djelatna tvar u tim lijekovima je kombinacija amoksicilina i klavulanske kiseline. Postoje različiti farmaceutski oblici Klavocina poput otopina za injekciju/infuziju, praška za oralnu suspenziju, filmom obloženih tableta ili tableta za oralnu suspenziju/raspadljivih tableta za usta. Razlog za nestašicu ovog oblika lijeka povezan je s problemima u proizvodnim kapacitetima i opskrbnom lancu kod dobavljača sirovina", istaknuli su iz Plive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodali su da su ostali oblici lijekova s brand imenom Klavocin dostupni na tržištu te bolesnici mogu bez problema doći do njima prepisane terapije.

Iz HALMED-a su također odgovorili na naš upit te naveli da je već od ranije prijavljena nestašica za lijek Klavocin 1000 mg + 200 mg prašak za otopinu za injekciju/infuziju i to s očekivanim trajanjem lijeka do kraja 2024. godine.

U svom odgovoru dodatno su naveli:

"Međutim, na tržištu su dostupni istovjetni zamjenski lijekovi. Za lijek Klavocin DT 875 mg/125 mg tablete za oralnu suspenziju/raspadljive tablete za usta prijavljena je nestašica s očekivanim trajanjem do 1. srpnja 2025. godine, međutim predmetni lijek nije zastupljen u primjeni, već se najviše primjenjuju filmom obložene tablete, kojih je u prometu dostupan čitav niz različitih proizvođača. Dodatno Vas možemo izvijestiti da je trenutačno u prometu u Hrvatskoj dostupno 14 lijekova s kombinacijom djelatnih tvari amoksicilin/klavulanska kiselina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za lijekove Klavocin 500 mg + 100 mg prašak za otopinu za injekciju/infuziju, Klavocin bid 400 mg + 57 mg/5 ml prašak za oralnu suspenziju i Klavocin bid 875 mg + 125 mg filmom obložene tablete nije prijavljena nestašica te su dostupni u prometu u RH.

Informacije o svim nestašicama i prekidima opskrbe tržišta lijekovima javno su dostupne na internetskim stranicama HALMED-a pod OVOM POVEZNICOM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općenito, kada govorimo o opskrbi lijekovima, treba istaknuti da je riječ o jednom izrazito kompleksnom sustavu u kojem iz čitavog niza razloga može doći do povremenog zastoja. Na našem tržištu u promet je stavljeno više od 3.500 lijekova, a svaki od njih se u nekom trenutku može naći u nestašici. Razlozi za nestašice su zaista raznovrsni; od povećane potražnje uslijed sezonskog porasta oboljenja, zatim problema logističke prirode, poput kašnjenja u isporuci sirovina, pa sve do poteškoća u proizvodnji i složenijih geopolitičkih zbivanja koja mogu utjecati na poslovanje farmaceutske industrije.

Međutim, čitavo smo vrijeme u komunikaciji s nositeljima odobrenja i veleprodajama te se brzo pristupa rješavanju ili preveniranju svakog eventualnog poremećaja u opskrbi. Jednako tako, kad nam se obrate pacijenti i zdravstveni radnici i signaliziraju da je za pojedini lijek potencijalno smanjena dostupnost, dodatno istražujemo i provjeravamo stanje u prometu i prema potrebi poduzimamo mjere za što bržu nabavku lijeka."

POGLEDAJTE VIDEO Novi lijek za Alhzeimer pomoći će najpotrebitijima: 'On je značajan'

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo