Plin skuplji 30 posto, a struja i do sto kuna!

Vlada je svim hrvatskim plinarama odobrila uvođenje fiksne naknade za distribuciju plina u iznosu od 16,5 kuna (bez PDV-a). Tako je zapravo umjesto rečenih 22 posto plin poskupio 32 posto.

2.5.2012.
10:26
VOYO logo

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić prošlog je tjedna bezobrazno obmanuo javnost ustvrdivši da će za prosječno kućanstvo plin poskupjeti 33 kune, a električna energija 40 kuna.

Naime, Vlada je svim hrvatskim plinarama odobrila uvođenje fiksne naknade za distribuciju plina u iznosu od 16,5 kuna (bez PDV-a). Tako je zapravo umjesto rečenih 22 posto plin poskupio 32 posto, potvrđeno je za Večernji list iz Gradske plinare Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Struja veća i do sto kuna

Osim što je javnosti lagao po pitanju poskupljenja plina, obmanuo je građane i po pitanju poskupljenja struje. Kako je za list objasnio Nenad Kurtović, predsjednik Saveza potrošača Hrvatske, Čačićev proračun temelji se na činjenici da HEP ima 2,2 milijuna tarifnih obračunskih jedinica, koje je on poistovjetio s kućanstvima. Ipak, njih je znatno manje - prema posljednjem popisu tek 1,6 milijuna.

Ostalih 600.000 potrošača su stubišta, garaže i razni gospodarski objekti gdje je potrošnja puno manja nego u kućanstvima. Uzme li se taj manji broj u računicu, ispada da će u prosječnom kućanstvu račun rasti za 60, a ne 40 kuna kako tvrdi Čačić. Kurtović dodaje i kako bi u krajevima Hrvatske gdje potrošači nemaju pristup plinu ili jeftinoj toplinskoj energiji, poput Dalmacije i ruralnih područja kontinentalne Hrvatske prosječni računi mogli porasti i za 100 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrošačke udruge pokušat će stoga pravnim putem osporiti poskupljenja, a temelj za to će biti i činjenica da je Vlada odluku odnijela bez valjanog prethodnog mišljenja HERA-e.

Linić potvrdio veća poskupljenja

Da će doći do drastičnijih poskupljenja potvrdio je i ministar financija Slavko Linić gostujući u emisiji Hrvatskog radija. Kazao je kako će nekim građanima računi za plin porasti i za sto kuna, no nije htio odgovoriti na pitanje slušatelja hoće li na novim računima osim poskupljenja biti i fiksna naknada od 20 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je kazao i kako mnogi imaju dovoljno dobre plaće da mogu platiti realnu cijenu energenata te naglasio kako socijalni programi moraju biti usmjereni doista onima kojima je nužno potrebna pomoć, a ne da je kroz njih dobivaju i oni koji imaju dobre plaće. Naveo je upravo svoj primjer jer je za stan u Zagrebu zbog male potrošnje plaćao povlaštenu cijenu struje, a jedna, primjerice, šesteročlana obitelj, zbog velike potrošnje morala je plaćati punu cijenu.

Rekao je i kako još nije dostignuta realna cijena struje koja bi omogućavala dodatna investiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Linić očekuje da će rast plaća krenuti iz niza natječaja koje će u svibnju i lipnju biti raspisani za državne investicije.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo