studenti najavili blokadu ff-a / Plenum dao rok za Previšićevu smjenu: 'Ove reakcije su nužne zbog njegovog samovoljnog upravljanja fakultetom'

Studenti su zatražili da Previšić podnese ostavku do 3.10. ili da ga rektor smijeni. Ukoliko se to ne dogodi, kreću u blokadu fakulteta

21.9.2016.
22:44
VOYO logo

Raspušteni Studentski zbor, zaštitari, policija, zaključana vrata. Oštre mjere dekana Filozofskog fakulteta večeras su pred njegova vrata dovele oko 300 studenata koji su namjeravali održati studentski Plenum. Ali kako na fakultet nisu mogli ući, plenum je održan ispred fakulteta i oko 20 sati zapravo pretvorio se u prosvjed protiv dekana Vlatka Previšića.

Image
dekan zaključao vrata /

Plenum održan pred zgradom Filozofskog: ako Previšić ne odstupi do 3.10., studenti idu u blokadu

Image
dekan zaključao vrata /

Plenum održan pred zgradom Filozofskog: ako Previšić ne odstupi do 3.10., studenti idu u blokadu

Član fakultetskog vijeća Zvonimir Glavaš bio je gost RTL Direkta i pojasnio što su zaključci Plenuma, ali koji bi mogli biti idući potezi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koji su glavni zaključci plenuma?

Večerašnji plenum je dao vrlo jasnu potporu izjavi incijative većine članova Fakultetskog vijeća, u kojoj je razjašnjena geneza cijele ove situacije i u kojoj se tražilo da se štetne odluke, koje su donesene posljednjih dana, hitno revidiraju. Da se razriješi dekana Previšića i da rektor Boras preuzme odgovornost za ulogu koju je trebao odigrati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavljeni su i neki rokovi?

Planum je podržao svoje predstavnike u Fakultetskom vijeću, što je važno budući da su to oni predstavnici kojima je osporavan legalitet i legimititet. Plenum je od njih zatražio da dođu na Vijeće, a od ostatka profesora je vrlo jasno zatražio da, ukoliko studentskim predstavnicima bude osporeno da sudjeluju u Vijeću, da jasno izraze svoj protest i da s njega odstupe. Za rok koji je plenumn izglasao za traženje ostavke dekana Previšića i odgovornosti rektora Borasa, postavljen je početak akademski godine, odnosno 3. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li razgovarali s dekanom?

Izuzev ovih službenih prepiski koje su se mogle pratiti po medijima, i izuzev razgovora na fakultetskim Vijećima, a što nije razgovor u pravoj formi, nismo. Dekan je, kako vama, tako i nama, bio nedostupan za razgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je još odzvonilo, to je blokada... Blokada koje nije bilo od 2009. godine.

Plenum je i to spomenuo kao izglednu opciju koja bi mogla biti poduzeta ukoliko rokovi ne budu ispoštovani. Prije toga je zakazan još jedan plenum, 3. listopada u 20 sati, nakon što istekne rok. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gošća RTL Direkta je bila i docentica Filozoskog fakulteta, Đurđica Čičić Škeljo.

Je li ovo prvi put da se ovako nešto događa?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi put se događa da dekan ne poštuje fakultetska tijela, prije svega Fakultetsko vijeće koje ga je imenovalo. I ne poštuje studente koji su svojim glasovima omogućili da dođe na svoju funkciju. Sve ove reakcije su nužne zbog njegovog netransparentnog, nedemokratskog i samovoljnog upravljanja fakultetom.

Kada je sve zapravo počelo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli mandat dekana Previšića prate ove karakteristike, tako da je nezadovoljstvo postojalo od početka. Međutim, ono je kulminiralo njegovim inzistiranjem i pokušaja nametanja ugovora s Bogoslovnim fakultetom, gdje bi naši studenti bili oni koji su na gubitku. Nakon dugotrajne i mučne rasprave, većinskim glasovima ti su ugovori odbačeni.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike