neizvjesna politička jesen / 'Plenkovićeva većina funkcionira samo za održavanje HDZ-a na vlasti, ali ne i za donošenje reformi'

Situaciju je za RTL komentirao politički analitičar Sven Marcelić

9.9.2018.
19:23
VOYO logo

Ulazimo u nikad neizvjesniju političku jesen - premijer ne odbacuje mogućnost prijevremenih parlamentarnih izbora, a previranja su u dvije najveće stranke HDZ-u i SDP-u .

Na trgu žrtava fašizma pobunjenici su ušutkani brzopoteznom smjenom Darka MIlinovića, ali stiže im udarac ispod pojasa iz Vukovara. Na Iblerovom trgu povuci potegni već mjesecima. Unatoč nezadovoljstvu odlučnih poteza nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se premijeru Plenkoviću jučer pljeskalo, a on se hvalio uspjesima Vlade, s istoka Hrvatske stigao mu je novi udarac iz redova vlastite stranke.

"Mišljenja sam da su neki stavovi iznad politike, a neke vrijednosti iznad stranačke stege", rekao je Ivan Penava (HDZ), gradonačelnik Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukovarski gradonačelnik nezadovoljan zbog neprocesuiranja ratnih zločina najavio je mirni prosvjed protiv državnih institucija.

A prije samo 10-tak dana pobuna iz redova ličkog HDZ-a, koja je rezultirala izbacivanjem Darka Milinovića iz stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vratit ću se u HDZ na velika vrata. Danas je HDZ stranka stožerna lijevog centra", izjavio je Ličko- senjski župan Darko Milinović.

To je tvrdio i Zlatko Hasanbegović, koji je prošle godine izbačen iz stranke. Na Istanbulskoj konvenciji pukao je i odnos između Plenkovića i njegovog prvog suradnika Davora Ive Stiera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najveće klerikarce ćete naći među političarima koji se povremeno pojave da bi pokupili pljesak u crkvi i da ih se možda spomene s oltara kad su izbori da ih se favorizira s oltara", smatra saborski zastupnik Davor Ivo Stier (HDZ).

Pa iako je dobio najveći pljesak na izvještajnom saboru HDZ-a u svibnju Plenković ga je smijenio s mjesta političkog tajnika stranke. A zbog Istanbulske se riješio i međunarodnog tajnika Mire Kovača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubavi već dugo nema ni u SDP-u. Odlazak Bernardića tražio se pismom. Nakon suspenzije četvorice članova Predsjedništva sve je više onih koji traže njegovu smjenu.

"Mi tražimo prije svega odlazak Davora Bernardića, tražimo izbore", rekao je Siniša Hajdaš Dončić, suspendirani član Predsjedništva SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam prva rekla kao članica predsjedništva da sam spremna prva svoju glavu staviti na panj", izjavila je  Biljana Borzan, članica Predsjedništva SDP-a.

A Bojan Glavašević prvi je iz predsjedništva stranke iz nje i istupio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je povijesna epizoda socijaldemokratske partije završena", kazao je Bojan Glavašević, nezavisni saborski zastupnik.

Nezadovoljstvo se prelilo i među birače. SDP ima nikad manju potporu, dok HDZ-u unatoč previranjima u stranci popularnost raste. No, ni jedni, ni drugi očito nisu spremni za prijevremene izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HDZ doznajemo da vrh stranke prozivke i najavu prosvjeda vukovarskog gradonačelnika nije dobro prihvatio. Navodno, bi ovaj tjedan trebao obaviti i razgovore sa Zagrebom, a moguće u i sankcije 

Situaciju je komentirao politički analitičar Sven Marcelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Andrej Plenković za sada ima 77 ruku u Saboru, no ta tijesna većina nije dovoljna za reforme koje je obećao. Ta većina uključuje različite svjetonazorske opcije i stranke. Njezina najveća kvaliteta je u samom broju. Iako je ova godina najavljena kao godina reformi, mi od tih reformi nismo do sada vidjeli ništa iako je deveti mjesec. Upravo zato što je ta većina takva da može funkcionirati jedino za održavanje HDZ-a na vlasti, ali ne zapravo za nikakve bitne zahvate u Hrvatsko društvo što i vidimo", smatra politički analitičar Sven Marcelić.

Marcelić pojašnjava kako su problemi u SDP-u kreću od vodstva. Bernardić ne uspijeva pohvatati konce stranke i tu ima jako puno pobuna. Samo je pitanje vremena u kojem će SDP pokazati koliko je slab. Hoće li to biti na izborima na kojima će to biti loše proći ili će se reformirati prije izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL neslužbeno iz izvora bliskih vrhu stranke doznaje da nije isključena niti mogućnost povratka Zorana Milanovića. No, Marcelić smatra da on ne bi bio dobar predsjednik stranke.

"On iza sebe već ima nekoliko parlamentarnih poraza. Kao vođa stranke mislim da je on već prošlost", zaključio je politički analitičar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što sve ima za reći o pretresima u HDZ-u i SDP-u pogledajte u videu. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo