PLENKOVIĆEVA ANEMIJA: / Krvni poremećaj od kojeg pati nije ništa strašno - Amerika takve prima u ratno zrakoplovstvo!

Image

Nakon što se počelo ozbiljno pričati o mogućem ponovnom uvođenju vojnog roka u Hrvatskoj, novinari su otkrili da premijer Andrej Plenković nije odslužio obavezni vojni rok zbog urođene bolesti

7.2.2017.
18:27
VOYO logo

Image
ŠTO JE TALASEMIJA MINOR ZBOG KOJE JE PLENKOVIĆ IZBJEGAO VOJSKU? /

'Sam naziv sve govori o toj bolesti'

Image
ŠTO JE TALASEMIJA MINOR ZBOG KOJE JE PLENKOVIĆ IZBJEGAO VOJSKU? /

'Sam naziv sve govori o toj bolesti'

Premijer Plenković boluje od talasemije minor, objasnio je kasnije, zbog čega nije služio vojni rok. Ista ga bolest, tvrdi, ne spriječava u obnašanju dužnosti premijera.

PLENKOVIĆ OTKRIO OD ČEGA BOLUJE! ‘Služenja vojnog roka trajno sam oslobođen još za vrijeme srednje škole’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Talasemija minor'

Talasemija je nasljedni krvni poremećaj, koji karakterizira manjak hemoglobina i crvenih stanica u tijelu. Postoji nekoliko vrsta talasemija, a Plenkovićeva je ona prema kojoj osoba ima jedan oštećen gen i rijetko iskazuje simptome. Osobe koje boluju od talasemije minor mogu postati anemične ili blago anemične.

Nakon Plenkovićeva objašnjenja zbog čega je oslobođen služenja vojnog roka, pronašli smo registar američkog vojnog zrakoplovstva u kojem su navedeni slučajevi u kojima se iz medicinskih razloga nekoga može osloboditi od služenja vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dokumentu stoje zapisi medicinskih dijagnoza onih koji su ušli u proces treninga za pilote, kao i iznimke. Radi se o studiji provedenoj tijekom pet godina, od 1986. do 1990. Ukupna stopa izuzeća iz vojne avijacijske obuke bila je 1.45 na sto muškaraca u jednoj godini. Najčešće se događalo da su iz vojne obuke diskvalificirani oni koji su imali problema sa sluhom ili vidom ili su pak imali problem s ortopedskim stanjem ekstremiteta.

Izuzetak od pravila

Uobičajeno je da studenti vojnog zrakoplovstva u SAD-u budu diskvalificirani zbog medicinskih razloga, no u određenim okolnostima se neke medicinske diskvalifikacije čak i prihvaćaju pa takav student može nastaviti obuku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabilježen je jedan slučaj upravo kada je riječ o bolesti 'talasemija minor' koju ima i hrvatski premijer Andrej Plenković. Naime, muškarac koji se prijavio za trening u vojnom zrakoplovstvu imao je hematokrite u rasponu od 37 do 39 posto, i takvi su se rezultati pokazali u više mjerenja. Inače je standard prema kojem se kandidate diskvalificira u tom slučaju taj da hematokriti moraju biti ispod 40 posto. Radi se, naime, o blagoj anemiji koju uzrokuje talasemija minor, pokazala su daljnja istraživanja. Kandidat je zatražio izuzeće od ovog pravila, a ono mu je i odobreno s obzirom da je to stanje vrlo blago i stabilno te nije podložno pogoršanju u uvjetima u kojima bi radio kao vojnik u američkom zrakoplovstvu. Iznimka mu je odobrena i započeo je proces treninga. Daljnja su medicinska ispitivanja pokazala da je ostao u stabilnom stanju i nakon toga. Nakon nekoliko sličnih slučajeva, američko je vojno zrakoplovstvo odlučilo promijeniti ove regulacije, čime manje odstupanje hematokrita izazvano talasemijom minor više nije bilo nešto što bi kandidata diskvalificiralo iz službe.

Image
Image

Podsjetimo, iako boluje od talasemije minor, zbog koje je oslobođen služenja vojske, Plenkovića to ne sprječava da se aktivno bavi sportom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bavio sam se sportom (nogomet, tenis, vaterpolo), a košarku sam igrao u nekoliko zagrebačkih klubova (Maksimir, Centar, Črnomerec), u Bruxellesu (ASUB – Association sportive universitaire de Bruxelles) i Parizu (Club Paris Jean-Bouin)', pohvalio se Plenković u biografiji na web stranici koju je koristio još u vrijeme mandata u Europskom parlamentu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo

Još iz rubrike