Professor emeritus / Plenkovićev otac dobio od Borasova sveučilišta počasno zvanje

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Protiv prijedloga, i ovaj put, glasovala je profesorica Čilić s Filozofskog fakulteta

9.7.2019.
16:03
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Umirovljeni profesor komunikologije Mario Plenković, javnosti poznatiji kao otac premijera Plenkovića, odsad  se može pohvaliti i počasnom titulom professor emeritus. Danas je tako odlučio Senat Sveučilišta u Zagrebu s jednim glasom protiv i jednim suzdržanim. Kao i prošli put, ovoj odluci se usprotivila Đurđica Čilić s Filozofskog fakulteta, a suzdržan je ostao Neven Jovanović, također profesor s Filozofskog, piše Srednja.hr.

Prijatelji 40 godina

Prijedlog za dodjelu počasne titule Plenkoviću starijem stigao je upravo od rektora Zagrebačkog sveučilišta Damira Borasa i to prije nepunih mjesec dana na sjednici Senata održanoj 12. lipnja 2019.. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nekoliko dana rektor Boras naveo je neke razloga za, tada još potencijalnu dodjelu počasne titule Mariju Plenkoviću, navodeći da se radi o pioniru komunikacijskih znanosti i osnivaču glavnoga informatološkog časopisa. Među ostalim, dodao je i da se radi o njegovu dugogodišnjem prijatelju.

"Plenković je pionir informacijskih znanosti, prvi voditelj Doktorskog studija informacijskih znanosti, utemeljitelj tadašnjeg časopisa Informatologija Jugoslavika, sada Informatologija. Samo da vam kažem: I moj je prijatelj 40 godina", kazao je tada Boras za Novu TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvoje članova Senata bilo je protiv

Na sjednici održanoj 12. lipnja Borasov je prijedlog izglasovan s jednim suzdržanim i jednim glasom protiv. Protiv prijedloga, i ovaj put, glasovala je profesorica Čilić s Filozofskog fakulteta.

"Obrazlažući svoj prijedlog, rektor je naglasio kako je profesor Plenković svojim velikim znanstvenim doprinosom zadužio čak tri fakulteta u Zagrebu. Postavila sam mu zato pitanje na Senatu: Kako to da, ako je to istina, prijedlog o dodjeli počasnog zvanja nije došao ni od jednog od ta tri fakulteta", izjavila je tada Jutarnjem listu profesorica Čilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga upitala je Borasa i zašto dodjelu počasne titule predlaže čak šest godina nakon Plenkovićeva umirovljenja.

Jedini suzdržani glas stigao je od još jednog profesora s Filozofskog - Nevena Jovanovića, za kojeg je ovaj prijedlog "ista stvar kao s Bandićevim doktoratom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sveučilište nije potpisalo s Ministarstvom znanosti programski ugovor i ne zna se kad će pa je većina ljudi u ovome prijedlogu vidjela mogući put da se to sredi. Potežu se veze i poznanstva. Ovo je ista stvar kao s Bandićevim doktoratom. Moje je mišljenje, tko god je toliko zaslužan da dobije počasno zvanje, neka ga dobije onda kad nema sumnje da se to radi iz nekih drugih motiva. Zašto, primjerice, profesor Plenković nije dobio počasno zvanje za dvije ili četiri godine. Nitko nije postavio pitanje jer je svima bilo jasno, rekao je tada Jovanović za Jutarnji, uz napomenu da institucija ima ograničenu količinu ugleda te da je pitanje što će ostati kada se sve to jednom rasproda".

Prijedlogu su se suprotstavili i bivši rektor Sveučilišta Aleksa Bijeliš te akademik Vlatko Silobrčić, javnosti poznatiji kao predsjedavajući član Odbora za etiku koji je otkrio plagijat bivšega ministra Barišića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo