BURNO U SABORU / Plenković: 'Zagreb je postao promenada za divlje svinje'. Benčić: 'Naše svinje su barem žive!'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

"Vaše nasljeđe će biti slučaj Agrokor, grupa Borg i uništene neovisne institucije", rekla je premijeru Benčić, podsjetivši na pad ključnog dokaza, protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića, a koje je pribavilo Državno odvjetništvo

8.11.2023.
14:21
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Na aktualcu u srijedu u Saboru nastavljeni su oštri verbalni dueli premijera Andreja Plenkovića i oporbe, Sandra Benčić (Možemo!) ustvrdila je da će premijerovo nasljeđe biti Agrokor i uništene institucije na što joj je odgovorio da lupeta i prozvao za način upravljanja Zagrebom.

"Vaše nasljeđe će biti slučaj Agrokor, grupa Borg i uništene neovisne institucije", rekla je premijeru Benčić, podsjetivši na pad ključnog dokaza, protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića, a koje je pribavilo Državno odvjetništvo. Benčić smatra da će to imati posljedice i za arbitražni spor u Washingtonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ako će Hrvatska morati platiti odštetu kako ćete točno vi odgovarati jer adekvatne kazne za 7 milijardi eura nema”, upitala je zastupnica Možemo!.

Premijer Plenković odgovorio joj je da će njezino nasljeđe (legacy) biti 'lupanje, lupetanje, smeće u Zagrebu i promenada divljih svinja'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JANDROKOVIĆ OPOMINJAO PLENKOVIĆA /

VIDEO Cirkus u Saboru, 'Ćipe' Plenkoviću: 'Markuš je branio Vukovar dok ste vi jeli kroasane'. Premijer: 'Laže'

Image
JANDROKOVIĆ OPOMINJAO PLENKOVIĆA /

VIDEO Cirkus u Saboru, 'Ćipe' Plenkoviću: 'Markuš je branio Vukovar dok ste vi jeli kroasane'. Premijer: 'Laže'

"Benčić je jedna od protagonistica sramnog lupanja po klupama Hrvatskog sabora, a sada vidim i narativa kojeg mogu zvati lupetanjem", istaknuo je Plenković.

Kada je riječ o Zagreba premijer je rekao da grad funkcionira zbog projekata koji se financiraju sredstvima koje nabavlja Vlada, i da sve što se obnovilo u Zagrebu je zahvaljujući upravo Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Da njih nema vaš bi legacy bio smeće, grad nikada nije bio prljaviji i smrdljiviji, neuređene zelene površine i promenada za divlje svinje”, dodao je Plenković.

Što se tiče Agrokora ponovio je da se DORH o tome mora očitovati i objasniti (nakon što je Visoki kazneni sud potvrdio da je nezakonito financijsko vještačenje KPMG-a na kojem se temelji optužnica za izvlačenje 1,2 milijarde kuna iz Agrokora).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je podsjetio  da je kompanija bila toliko prezadužena da joj je 2017. prijetila propast, a da je to spriječeno intervencijom Vlade.

„Brinite se za svinje u Slavoniji jer naše su barem žive”, uzvratila je premijeru Benčić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je i kako je na kraju tvrtka Agrokor, danas Fortenova, pripala novom tajkunu Pavlu Vujnovcu, koji je, kaže, prije toga posudio novce HDZ-u za kampanju. Navode da je DORH neovisna institucija komentirala je s  - „ha ha”.

I HDZ-ovi zastupnici pridružili su se s kritičkim ocjenama na račun  Možemo ! navodeći nezakonito sakupljanje donacija, rodnu ideologiju i povećanje stope poreza na dohodak u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit Marine Opačak Bilić (NZ) o stambenoj politici, premijer Plenković je najavio izradu nacionalnog plana stambene politike do 2030., da se radi snimka stanja koliko ima praznih stambenih jedinica i koje su stvarne potrebe ulaganja u stambeni fond.

Istaknuo je da je kroz poticajnu stanogradnju (POS) dosad izrađeno 8928 stanova ukupne vrijednosti 630 milijuna eura, najavivši da će se subvencioniranje stambene politike i stambenog zbrinjavanja mladih nastaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar graditeljstva Branko Bačić govoreći o obnovi nakon potresa naveo je da se provodi povijesna obnova zgrada javne namjene.

Obnovljeno je ili se obnavlja 160 škola, vrtića, fakulteta, 18 bolnica i 56 domova zdravlja, 250 zgrada kulturne baštine, 600 kilometara prometnica i mostova, naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je da je Vlada preuzela na sebe obnovu svih javnih i upravnih zgrada te muzeja u Zagrebu.

Najavila je i novi zakon o zaštiti kulturnih dobara za koji kaže da će donijeti velike iskorake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da će se nastaviti investicijski ciklusi u cestovnu infrastrukturu, među kojima su obilaznice Murskog Središća i Vukovara.

POGLEDAJTE VIDEO: Plenković priča o promenadi divljih svinja, Karamarko o ideološkom smeću: Direkt u inspekciji kontejnera

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo