PLENKOVIĆ ZA PROMJENE U GLASANJU ISELJENIKA: / 'U Saboru je nekoć bilo 12 zastupnika dijaspore, a sada samo troje'

Image
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
9.12.2016.
14:18
Davor Javorović/PIXSELL
VOYO logo

"Ono što je za nas vrlo bitno, a to ste vidjeli i u programu Vlade, je položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini. Ta politika podrške Bosni i Hercegovini na putu prema europskim integracijama bit će temeljna odrednica naših odnosa u naredne četiri godine", kazao je Plenković te izrazio nadu da će takvu politiku Hrvatske prema BiH podržati i niz hrvatskih partnera u okviru EU.

S Merkel će razgovarati o Hrvatima u Njemačkoj

Govoreći o položaju Hrvata u članicama EU, hrvatski premijer je najavio kako će se tijekom sutrašnjeg boravka u Njemačkoj susresti s hrvatskim iseljenicima u toj državi, o čijem će položaju razgovarati i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svjesni smo svega onoga što je hrvatsko iseljeništvo dalo Hrvatskoj i u gospodarskom, humanitarnom i brojnim drugim pogledima. Važno je da u svojim sredinama ostvarujete kvalitetnu suradnju s diplomatskim predstavništvima Republike Hrvatske", poručio je Plenković hrvatskim iseljenicima.

Image
PUSTE MILIJARDE: /

Evo koliko je od 1993. hrvatska dijaspora poslala novaca u domovinu

Image
PUSTE MILIJARDE: /

Evo koliko je od 1993. hrvatska dijaspora poslala novaca u domovinu

"Premali je broj iseljenika s pravom glasa"

Podsjetio je kako je 1990-tih godina u Saboru sjedilo 12 zastupnika iz hrvatskog iseljeništva (dijaspore), ali je izmjenama Ustava iz 2010. taj broj ograničen na tri zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjestan je, tvrdi, manjkavosti glasovanja u veleposlanstvima, najavivši da će se u budućnosti morati poraditi na tehnološkim rješenjima kako bi se u glasovanje uključio što veći broj iseljenika koji imaju pravo glasa.

"Mislim da je to tema o kojoj treba raspraviti, jer ovako kako je danas po mom je mišljenju nepravedno. Premali je broj ljudi koji glasuju, a ne vjerujem da je toliki pad stvarnog interesa za sudjelovanje u političkom životu domovine", ocijenio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo