intervju iz Munchena / 'Uvjeren sam da će Stier glasati kao svi drugi, no svjetonazorska pitanja bi mogla biti iznimka'

Hrvatski premijer sudjelovao je i na Klauzuri Kluba Europske pučke stranke u Europskom parlamentu

6.6.2018.
19:20
VOYO logo

Zbog jučerašnjeg nevremena, s danom zakašnjenja, premijer Andrej Plenković danas je stigao u Munchen. Sastao se s predsjednikom bavarske Vlade Markusom Zederom.

Hrvatski premijer sudjelovao je i na Klauzuri Kluba Europske pučke stranke u Europskom parlamentu, koju je otvorio predsjednik Kluba EPP-a Manfred Weber, inače domaćin ovog susreta. Summit pučana u Munchenu prati Zoltan Kabok, koji je razgovarao i s premijerom Plenkovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska pučka stranka intenzivno se priprema za nadolazeće izbore za Europski parlament. Ovakvi skupovi su ustvari dobra prigoda da se brusi forma prije ono što slijedi, a ključni događaj je skup u Helsinkiju krajem godine kada će biti i podijeljene ključne funkcije.     

Danas smo čuli dosta različitih priča oko kandidata. Je li Manfred Weber izgledni kandidat za predsjednika Europske komisije ispred Europske pučke stranke?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislim da se ta odluka još nije niti počela do kraja razmatrati. Znate da je EPS kao najsnažnija i najjača stranka organizirala jedna sustavan proces. Kandidature za kandidata se podnose do rujna, a naš kongres u Finskoj je predviđen početkom studenog.

Ima vremena. Kao što sam rekao u svom govoru danas, najvažnije je da EPS pobjedi na idućim parlamentarnim izborima za Europski parlament i da HDZ u Hrvatskoj da tome svoj veliki doprinos kao što je učinio 2013. i 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što to znači? Vidite li se kao dio njegovog tima?

Ja sam hrvatski predsjednik Vlade i već smo tu temu nekoliko puta riješili. Dat ću veliki doprinos ovoj kampanji. Smatram da je važno za Hrvatsku da stranke koje su dio ključnih europskih političkih stranaka daju svoj doprinos da se i na razini Europe upravlja u pravom smjeru kao što i radimo u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovom skupu u Munchenu zapravo vlada svojevrsna idila kada su pučani u pitanju. Međutim, u Vašoj stranici idile nema. Davor Ivo Stier je najavio kako će u buduće glasovati po svojoj savjesti. Znači li to da gubite većinu?

Ne, ja sam siguran da će on glasati na crti Hrvatske demokratske zajednice kao i svi članovi Kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li to stranačka stega?

To je normalno. Dakle, i ovi moji kolege ovdje koje vidite kad je glasovanje glasaju upravo onako kakva je politika stranke, a pogotovo na nacionalnom nivou. Drugo su svjetonazorska pitanja koja mogu biti eventualna iznimka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Plenković više nema većinu? Stier poručio: 'Ne bojim se izbacivanja, glasat ću po savjesti'

Mislite li tu na referendum Narod odlučuje? Stier je rekao kako treba manjinama jednostavno omogućiti da ubuduće više nemaju takav teret kada odlučuju o Vladi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemam pojma šta je rekao. Ne mislim da je to teret. Smatram da zastupnici manjina moraju imati jednaka prava kao i svi drugi zastupnici u Hrvatskom saboru. Više puta sam kazao glede manijskih zastupnika da su ove dvije inicijative kompletno promašene  i neodgovorne. To je čvrst stav, ne samo mene nego i HDZ-a i bit će takav stav cijeloga Kluba.

Što se tiče Agrokora, je li sad izvijeno da je nagodba vrlo blizu. Što Vam je rekao Poletaev, koliko će ustvari Sberbank u toj prići ostati? Ili će možda izaći?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S aspekta mene kao predsjednika Vlade, najvažnije je da smo spriječili gospodarsku katastrofu koja je prijetila Hrvatskoj prije više od godinu dana. Važno je da svi dionici u procesu kojeg vodi izvanredna uprava sada stanu iza procesa nagodbe. Da tu ima što manje nezadovoljnih i da onda većinski  vjerovnici izglasaju nagodbu i da je nakon toga potvrdi Trgovački sud.

Što se tiče pojedinih vjerovnika, u ovom slučaju jednog od financijskih vjerovnika Sberbanke, ja sam održao sastanak s njihovim članom najužeg vodstva, gospodinom Poletaevom koji mi je pojasnio njihova stajališta. Mislim da je dobro da se kao predsjednik Vlade informiram o ovakvom krupnom političkom pitanju kao što je nagodba u Agrokoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakva su njihova stajališta?

Njihova stajališta su konstruktivna, a to ste vidjeli i po njihovim izjavama. Oni su tu prije svega voljom i aktivnošću bivše uprave i vlasnika. Stoga mi se čini da je njihov pristup sada takav da žele vjerovati u budućnost Agrokora. Žele mu dati doprinos. Naravno da je to važna poruka za pouzdanost Hrvatske kao stabilnoga pravnog okvira i pouzdanost hrvatske ekonomije i činjenica da je Vlada i parlamentarna većina stala iza okvira koji je spriječio krizu i omogućio strukturiranje jednog od najvećih u Europi u ovom trenutku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE 

>> Plenković više nema većinu? Stier poručio: 'Ne bojim se izbacivanja, glasat ću po savjesti'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Ruske banke preuzimaju Agrokor: doznali smo i tko će im biti partneri i kakva će biti nova struktura koncerna

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike