I HRVATSKA STALA NA STRANU ZAPADA, RUSIJA NAJAVLJUJE ODMAZDU: / 'Ovo je neprijateljski čin i neće proći bez odgovora'

Image
Foto: AFP/Pixsell

'Dijelimo procjenu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva da postoji velika vjerojatnost da je za taj napad odgovorna Rusija. I Hrvatska dijeli taj stav'

26.3.2018.
15:55
AFP/Pixsell
VOYO logo

Premijer Plenković danas je objavio kako će i Hrvatska jednog ruskog diplomata proglasiti nepoželjnim te tako stati na stranu Zapada u slučaju trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala.

"Želim još jednom izraziti sućut Ruskoj Federaciji zbog noćašnjeg katastrofalnog požara. Na sastanku Europskog vijeća razgovarali smo i o napadu živčanim bojnim otrovom u Velikoj Britaniji. Čelnici država i vlada EU-a su snažno osudili taj napad. Kazali smo kako dijelimo procjenu Vlade UK da postoji velika vjerojatnost da je za taj napad odgovorna Rusija. I Hrvatska dijeli taj stav", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je kazao kako je nakon konzultacija u Vladi odlučeno da se solidariziramo s Ujedinjenim Kraljevstvom i Hrvatska će danas tijekom dana proglasiti jednog akreditiranog diplomata u RH kao personu non grata.

Poruka solidarnosti

Hrvatska je time stala uz SAD i još 14 zemalja Europske unije u koordiniranom odgovoru na trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji. Te su zemlje u ponedjeljak u usklađenoj akciji protjerale više desetaka ruskih diplomata, javljaju agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je o političkoj poruci solidarnosti s obzirom na karakter napada u Ujedinjenom Kraljevstvu koje je naša saveznica i partnerica u EU-u i NATO savezu", istaknuo je Plenković, ne želeći komentirati mogućnost odgovora Moskve na tu mjeru niti imenovati diplomata o kojemu je riječ.

Britanska premijerka Theresa May je krajem prošlog tjedna na sastancima Europskog vijeća izvijestila čelnike članica EU-a o tijeku britanske istrage i činjenicama koje su utvrdili nakon čega su oni utvrdili da "postoji vrlo velika vjerojatnost da je taj napad došao od strane Ruske Federacije", istaknuo je Plenković, nakon čega su osudili taj napad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je na konferenciji izrazio sućut Rusiji povodom velike tragedije u gradu Kemerovu, dodavši kako je uputio telegram sućuti ruskom premijeru Dimitriju Medvedevu.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je kazao da "u nadolazećim danima i tjednima ne treba isključiti dodatne mjere, uključujući i nastavak protjerivanja unutar zajedničkog europskog okvira".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković sastali su se u ponedjeljak ujutro u Banskim dvorima gdje bi, prema najavama, trebali razgovarali o zajedničkom stajalištu koje će Hrvatska zauzeti prema Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Banske dvore na sastanak, koji je još u petak najavio premijer Plenković, došao je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Riječ je o kristaliziranju stajališta Hrvatske nakon zaključka Europskog vijeća u petak i povlačenja veleposlanika Europske unije iz Moskve. Predsjednica Grabar-Kitarović prošlog je tjedna pozvala ruskog predsjednika Vladimira Putina u posjet Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija prijeti odmazdom

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je objavilo da će odgovoriti na odluku SAD-a, Kanade, Ukrajine i 14 zemalja EU-a, da protjeraju ruske diplomate, a njihove vlade je optužila da slijepo slijede svoje britanske saveznike u sukobu s Moskvom.

Ministarstvo je priopćilo da su protjerivanja diplomata kao odgovor na trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala u engleskom gradu Salisburyju neprijateljski čin i provokativna gesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika Britanija za trovanje Skripala i njegove kćeri sovjetskim nervnim otrovom optužuje Rusiju, što Moskva odbacuje.

"Provokativna gesta solidarnosti s Londonom od strane ovih država koje bespogovorno slušaju britanske vlasti oko takozvane afere Skripal ne pokušavajući shvatiti okolnosti tog događaja su nastavak konfrontacijskog puta prema eskalaciji", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Britanski saveznici...slijepo slijede principe euroatlantskog jedinstva na štetu zdravog razuma, normi civiliziranog međunarodnog dijaloga i principa međunarodnog prava".

"Ne treba se ni spominjati da neprijateljski čin ovih skupina država neće proći bez odgovora i mi ćemo na njega reagirati", zaključuje se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo