PLENKOVIĆ U PROBLEMIMA, OVO SE NE PAMTI: / 'Bio je to debakl, dobio je vrlo snažnu poruku zagrebačkog HDZ-a'

Image
Foto: Marko Lukunić / PIXSELL

Premda Gradski odbor zagrebačkog HDZ-a ima 92 člana, na tematskoj sjednici o Istanbulskoj konvenciji bilo ih je tek 49,

11.4.2018.
16:46
Marko Lukunić / PIXSELL
VOYO logo

Uoči glasovanja o ratifikaciji Istanbulske konvencije u Hrvatskom saboru, rastu napetosti unutar HDZ-a i ojačava neposluh predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću. Iako su svi županijski odbori HDZ-a podržali premijera u namjeri da ratificira Istanbulsku konvenciju, slučaj zagrebačkog Gradskog odbora dovoljno govori što sve u idućem razdoblju očekuje Plenkovića kako bi ponovo uspostavio neupitan autoritet u HDZ-u, piše Novi list.

Image
PLENKOVIĆ O PROTIVLJENJU ISTANBULSKOJ: /

'Nismo prebrojavali, ali ne vidim tko bi zbog toga u pitanje doveo svoju ulogu u HDZ-u'

Image
PLENKOVIĆ O PROTIVLJENJU ISTANBULSKOJ: /

'Nismo prebrojavali, ali ne vidim tko bi zbog toga u pitanje doveo svoju ulogu u HDZ-u'

Plenkovićev debakl na tematskoj sjednici

Naime, Gradski odbor HDZ-a Zagreb u petak je, kao posljednji u Hrvatskoj, održao tematsku sjednicu o Istanbulskoj konvenciji. Premda odbor ima 92 člana, na toj sjednici bilo ih je tek 49, jedva dovoljno za kvorum. Nakon što je Plenković na toj sjednici pedesetak minuta govorio o potrebi ratifikacije upozorivši da je stranka na udaru protivnika s desnice koji žele preuzeti njezino mjesto na političkoj sceni, pristupilo se glasanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi list neslužbeno doznaje da je u glasanju sudjelovalo samo 27 prisutnih, od kojih je 17 bilo za, a deset protiv Istanbulske konvencije. Preostalih 22 članova nije se htjelo izjasniti, čak i unatoč činjenici da je šef stranke bio ondje.

"Ne znam točnu brojku, ali istina je da puno kolega nije dizalo ruku. Nije to bila organizirana akcija nego spontana reakcija članova Gradskog odbora. Ja, primjerice, nisam htio glasovati jer je zaključak naše Zajednice utemeljitelja bio da se o Istanbulskoj konvenciji prvo provede široka javna rasprava i da se o njoj u konačnici odluči na Saboru HDZ-a", kazao je za Novi list Radoslav Dumančić, šef Zajednice utemeljitelja HDZ-a u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Frizirana informacija na web-stranicama HDZ-a

Suprotno onome što se događalo na toj sjednici, na službenoj internetskoj stranci HDZ-a soji infirmacija da je "Gradski odbor uvjerljivom većinom dao punu podršku nacionalnom vodstvu HDZ-a i našoj Vladi za nastavak procesa ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji".

"Bio je to debakl, Plenković je u petak dobio vrlo snažnu političku poruku zagrebačkog HDZ-a. Samo 17 od 92 člana Gradskog odbora podržalo je Istanbulsku konvenciju, a da 'za' nisu glasovali Plenković, Jandroković, potpredsjednik Sabora Željko Reiner i predsjednik nacionalne Zajednice utemeljitelja Mario Kapulica, taj bi rezultat bio još i gori", rekao je Novom listu jedan neimenovani član Gradskog odbora HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, ne pamti se kada je predsjednik stranke došao glasovati na sjednicu Gradskog odbora. Podršku ratifikaciji Istanbulske konvencije dao je i predsjednik Gradskog odbora Andrija Mikulić, a protiv su, između ostalih, bili tajnik Ivan Ćelić te potpredsjednici Danijel Samaržija, Dinko Budić i Pere Semren. Zanimljivo je da se na toj sjednici, kao niti na sjednici Predsjedništva stranke održanoj sat vremena ranije, nije pojavio zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo