'NIJE PRIHVATLJIVO RADITI SELEKCIJU' / Plenković: 'Stavovi Penave oko Kolone sjećanja maksimalna su politizacija na rubu provokacije sa željom nekog incidenta'

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

'Raditi neku selekciju na način kako bi Penava htio - tko će doći, tko ne može, a tko može doći, tko je dobrodošao, a tko nije - jednostavno ne može proći i to nije niti na bilo koji način prihvatljivo', naglasio je Andrej Plenković

2.11.2023.
20:20
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković ocijenio je u četvrtak da su stavovi vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave oko Kolone sjećanja maksimalna politizacija na rubu provokacije sa željom nekog incidenta, poručivši kako nije prihvatljivo raditi selekciju tko može, a tko ne može doći. 

Plenković je nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a rekao novinarima da nema skoro nikoga u javnosti tko je podržao Penavine inicijative i plakat za Dan sjećanja u Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priznao je i kako mu je posebno zasmetalo što Penava optužuje ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, koji je učinio velike napore, da je sada ukrao Kolonu u Vukovaru, a nije lani ili prije.

"Jedna bespredmetna teza koja sintetizira politiku njega i cijele te stranke (Domovinski pokret), a to je maksimalna politizacija na rubu provokacije sa željom za nekim incidentom. To jedino tako doživljavam jer Vukovar je grad prema kojem osjećaj imaju svi Hrvati", naveo je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raditi neku selekciju na način kako bi Penava htio - tko će doći, tko ne može, a tko može doći, tko je dobrodošao, a tko nije - jednostavno ne može proći i to nije niti na bilo koji način prihvatljivo, dodao je.

Image
'NA BLISKOM ISTOKU SU PRAVILA DRUGAČIJA' /

Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj: 'Mi nismo kršćani, mi nećemo okrenuti drugi obraz! A Srbi su imali sreće...'

Image
'NA BLISKOM ISTOKU SU PRAVILA DRUGAČIJA' /

Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj: 'Mi nismo kršćani, mi nećemo okrenuti drugi obraz! A Srbi su imali sreće...'

O postrojbama HOS-a

Sutra se održava sjednica Vijeća za domovinski pijetet u povodu pripreme obilježavanja Dana sjećanja, na koju je Penava rekao da neće doći, a Plenković je ocijenio kako to pokazuje o kakvom stavu se radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o postrojbama HOS-a, za koje je Penava rekao kako mnogima smetaju, Plenković je podsjetio kako su uvrštene u zakon još 2017. kao jedna od postrojbi koja je sudjelovala u Domovinskom ratu i branila Hrvatsku, dodavši kako su oni stalno u Vukovaru.

"Tu nema nikakvih dilema. Ovo je sve na neki način uvjetovano politizacijom s pogledom na izbore iduće godine i nešto što je nažalost očekivano, ali u potpunosti nepotrebno, neprihvatljivo, neprimjereno", naveo je premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je dodao je i da ako netko koristi Jean-Michellea Nicoliera u političke svrhe, to je onda Domovinski pokret. 

Upitan mogu li se dogoditi dvije kolone ako dođe do toga da će Penava ustrajati na svojoj viziji nakon što Vijeće izađe sa svojim vizijama obilježavanja, Plenković je rekao kako bi dvije kolone bile sramota za žrtvu hrvatskih branitelja i Hrvatsku, a ne bi bilo dobro ni za Vukovar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vidim zašto bi se to dogodilo, onaj koji to bude pokrenuo i inicirao takvu jednu situaciju, ako je bude, snosit će za to političku odgovornost", poručio je. 

O glasanju protiv rezolucije UN-a

Plenković je branio i odluku da Hrvatska glasa protiv rezolucije UN-a o sukobu u Gazi, jer dokument nije osudio teroristički napad Hamasa na Izrael.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opća skupština UN-a usvojila je u petak rezoluciju kojom se poziva na "trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje" u Gazi, ali se izrijekom ne spominje Hamas. Protiv rezolucije glasalo je 14 zemalja, uključujući Hrvatsku. 

"Nedostaje najbitnija stvar, nedostaje osuda terorističkog napada Hamasa na Izrael 7. listopada. Prave se svi nevješti da eto tu postoji neko nasilje koje ćemo nekom apstraktnom formulacijom osuditi, a nećemo reći tko je tu koga napao, kada i zašto", rekao je Plenković novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za nas, zemlju koja je bila žrtva agresije, to bi vam bilo otprilike kao: nešto se dogodilo u Hrvatskoj, evo recimo s Vukovarom, tu je bio neki sukob, otprilike", rekao je nakon sastanka predsjedništva HDZ-a. 

Premijer smatra da je odluka Hrvatske da glasa protiv "ispravna i principijelna" i podsjeća da je rezolucija neobvezujuća. Dodao je da su za Hrvatsku važni zaključci Europskog vijeća u kojima se osuđuje napad Hamasa, podržava pravo Izraela na samoobranu uz poštovanje međunarodnog i humanitarnog prava te poziva na humanitarne koridore i pauze. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Zoran Milanović rekao je u ponedjeljak da je Hrvatska trebala biti suzdržana i da nije bio konzultiran o tome kako će Hrvatska glasati. 

Plenković je uzvratio da se ni Milanović nije konzultirao "kad je zauzimao proruska, a anti-EU i anti-NATO stajališta, kad je Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta nazivao svinjarom, kad je htio blokirati članstvo Švedske i Finske u NATO-u".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvati evakuirani iz Gaze, jedna žena odlučila ostati. Veleposlanik: 'Očito je iz kruga obitelji bilo pritisaka na nju'

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo