PLENKOVIĆ SE U PARIZU SASTAO S MACRONOM, A ON MU REKAO: / 'Vi odlično govorite francuski, tako da imam visoka očekivanja'

Image
Foto: Profimedia

Plenković je naglasio kako će rad na pregovaračkom okviru Unije za dogovor o budućim odnosima EU i Ujedinjene Britanije biti jedan od vodećih izazova našeg predsjedanja

7.1.2020.
14:02
Profimedia
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković službeni je početak predsjedanja Vijećem Europske unije obilježio odlaskom u Pariz. Tamo se sastao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom te mu predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja.

Osobita pažnja bila je posvećena pitanju proširenja EU na Zapadni Balkan zato što je Francuska bila jedna od zemalja koja je uložila veto otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, piše Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macron je rekao kako je spreman za kompromisno rješenje kojim bi se odblokirao put zemalja Zapadnog Balkana prema euroatlantskim integracijama.

"Učinit ćemo sve što je potrebno da se na Zagrebačkom summitu naprave odlučujući pomaci po pitanju proširenja, ali ćemo svejedno inzistirati na visokim kriterijima", objasnio je Macron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska, koja je 1. siječnja preuzela šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU-a, želi deblokirati taj proces jer smatra da europska perspektiva za zemlje jugoistočne Europe nema alternative.

"Drago mi je što je predsjednik Macron iskazao optimizam u pogledu uspjeha zagrebačkog samita. Za nas je taj sastanak iznimno bitan. U našem je interesu da te države budu stabilne, da poduzimaju gospodarske i socijalne reforme", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je izbjeći Brexit bez sporazuma

Plenković je naglasio i kako će rad na pregovaračkom okviru Unije za dogovor o budućim odnosima EU i Ujedinjene Britanije biti jedan od vodećih izazova našeg predsjedanja, zato što ćemo morati uložiti veliki trud da se izbjegne Brexit bez sporazuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Višegodišnji financijski okvir najvažniji je dossier našeg predsjedanja, a u tom ćemo kontekstu učiniti sve kako bismo zaštitili izdvajanja za kohezijsku politiku koja je bitna nama kao najmlađoj članici EU, ali i poljoprivrednu politiku o kojoj uvelike ovisi Francuska", rekao je Plenković.

Izrazio je i zadovoljstvo što je Macron na Zagrebački summit spreman doći 'otvorena uma'. Najavio je i kako će predano raditi na organizaciji konferencije Budućnost Europe kojom će sugrađanima približiti europski projekt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Oduvijek ste bili pobornik produbljenja naših odnosa'

Od hrvatskog predsjedništva Vijećem EU francuski predsjednik očekuje predan angažman oko organizacije konferencije "Budućnost Europe" koja pripada portfelju hrvatske povjerenice u Europskoj komisiji Dubravke Šuice.

"Vi odlično govorite francuski i oduvijek ste bili pobornik produbljenja naših odnosa, tako da imam visoka očekivanja za vaš angažman oko organizacije konferencije "Budućnost Europe", poručio je Macron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo