ODZVONILO DINKU CVITANU / Plenković se odriče Cvitana: je li ga stisnuo Bandić koji ima dvije optužnice i šest zastupničkih ruku?

RTL Direkt doznaje kako će Vlada sutra na svojoj sjednici Saboru uputiti prijedlog za imenovanje novog Glavnog državnog odvjetnika

16.4.2018.
22:37
VOYO logo

A baš je Zdravko Mamić jedan od najvećih kapitalaca koje je u svom mandatu na sud priveo Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan. E ali upravo je stranka prema kojoj je Mamić kako sam kaže, iskazivao simpatije, dakle HDZ, odlučila da Cvitanu neće dati priliku za novi mandat.

RTL Direkt doznaje kako će Vlada sutra na svojoj sjednici Saboru uputiti prijedlog za imenovanje novog Glavnog državnog odvjetnika. Najozbiljniji kandidati su Davor Petričević, županijski državni tužitelj u Osijeku i Dražen Jelenić, sadašnji zamjenik Dinka Cvitana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto Cvitan mora otići, iz HDZ-a još nisu objasnili, ali uz to što se zamjerio njihovom velikom simpatizeru Zdravku Mamiću, ne treba zaboraviti ni da je najveći politički kapitalac kojeg je priveo Dinko Cvitan - Milan Bandić koji premijera Plenkovića i HDZ drži na vlasti sa čak šest ruku u Klubu zastupnika. A tu je i zastupnik Tomislav Saucha koji je nakon podizanja optužnice prešao na stranu vladajuće većine.  

"Fućkaš tužioca koji se neće tući za spis. To je najvažnija stvar ući u sudnicu i pobijediti, to je malo kao sport, ja sam sad emotivan, ali ja sam takav" - tako je izgledao razgovor za posao Dinka Cvitana pred saborskim Odborom za pravosuđe 2014. godine. Posebnu pozornost tada je najavljivao lokalnim šerifima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U travnju 2014. prisegnuo je pred tadašnjim predsjednikom Sabora. Kao bivši ravnatelj Uskoka naslijedio je Mladena Bajića s kojim je pokrenuo neke od najvećih korupcijskih afera u Hrvatskoj, poput Ive Sanadera, afere Spice. 

"Nažalost mnogi od tih procesa neovisno od volje Mladena Bajića i Dinka Cvitana ušli su u krizu", komentirao je odvjetnik Veljko Miljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presude se i dalje čekaju, a slično je i s procesima započetim za vrijeme Cvitana. 
U njegovoj eri otkrivena je afera Bandić, teška 23 milijuna kuna. Pao je i Zdravko Mamić, u aferi od 300 milijuna. Otkriveno je muljanje s dnevnicama u uredu Zorana MIlanovića, a nema sumnje - najveći mu je slučaj Todorić. 

Zanimljivo je da Bandiću ni Sauchi suđenje nije počelo, a njihove ruke u Saboru održavaju vladajuću većinu na životu. Cvitanu se zamjeralo što je zbog afere dnevnice održao konferenciju za medije s premijerom. Državni odvjetnik utjecaj politike na svoj rad uvijek je negirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četvrtak će u Saboru predstaviti svoje izvješće o radu, za tjedan dana mu ističe mandat, a oporbu ljuti što se ne zna tko će ga naslijediti.

"Državno odvjetništvo priprema i sudjeluje i u zastupanju Hrvatske u arbitražnim postupcima koji se pokreću protiv švicarskog franka. Dakle, instituciju koja štiti ekonomske interese Hrvatske i progoni počinitelje svih kaznenih djela u Hrvatskoj spremni smo ostaviti bez čelnog čovjeka", kazao je Peđa Grbin (SDP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kakav je čelni čovjek bio Dinko Cvitan? Miljević kaže - napravio je koliko je mogao.

"Ne možete vi jednom gremiju državnog odvjetništa, najvažnije, koji je formiran da rješava najteže slučajeve voditi stihijsku personalnu kadrovsku politiku, vi morate u taj gremi dobiti najsposobnije ljude što Dinko Cvitan nije dobio. Je li on djelomično sam za to odgovoran, ja ne znam", izjavio je Miljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cvitan je u petak bio na sastanku premijera, koji mu se, doznajemo, zahvalio na suradnji.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo