DO TOG DANA SMO MIRNI, ALI ONDA... / Stiže poskupljenje plina, Plenković otkrio kako će ga probati zauzdati cijene; Dotaknuo se i rekordnih brojki zaraženih

Sjednica Vlade održana je s početkom u 12 sati, a teme su bile sve veće širenje zaraze koronavirusa, ali i obnova od potresa

13.1.2022.
12:41
VOYO logo

Sjednica Vlade RH počela je danas u 12 sati uvodnim govorom premijera Andreja Plenkovića.

Na dnevnom redu sjednice našao se prijedlog izmjena i dopuna Zakona o tržištu rada, kao i informacije o aktualnom stanju vezanom uz koronavirus i potres.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je ranije najavio kako će Vlada izaći s cjelovitim paketom mjera za ublažavanje učinka rasta cijena energenata na građane i gospodarstvo.

Plenković se prvo osvrnuo na posjet Dalmaciji gdje su, među ostalim, posjetili i KBC Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dali smo im potporu u borbi protiv novog vala zaraze koronavirusa. Obišli smo i gradilište Pelješkog mosta koji će biti dovršen u sljedećih 15-ak dana te ćemo ga koristiti već ove sezone što je važno za Hrvatsku kao autodestinaciju", rekao je premijer.

Dodao je i kako se sastao s predsjednikom stranke SDA BiH Bakirom Izetbegovićem u Dubrovniku s kojim je razgovarao o stanju u susjednoj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razmišlja se o smanjenju PDV-a na plin

"Bili smo i u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje smo dali podršku gaming industriji, ali i ostalim ulaganjima", rekao je Plenković.

Dotaknuo se i problema cijene energenata koje rastu na području cijele Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važno je naglasiti da do kraja sezone grijanja, točnije do 1. travnja, neće biti povećanja cijene. Razmatramo i mogućnost smanjenja PDV-a na cijenu plina. Vodit ćemo brigu o cijenama energenata koje rastu na globalnoj razini, kao što smo zaustavili propast gospodarstva nakon prvog vala pandemije", rekao je Plenković.

Više od 13 tisuća preminulih od covida

"Vidimo i kako se omikron širi. Ako se ovako nastavi širiti mogao bi zaraziti pola europskog stanovništva gdje se najbrže i širi jer od tri milijuna novih slučajeva pola ih otpada na Europu. Pratimo i podatke o broju hospitaliziranih i oni govore da bi omikron mogao biti manje fatalan. Ipak, smrtnost od virusa je i dalje visoka i trebamo biti oprezni", kaže premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj tjedan imamo 48.600 slučajeva zaraze, to je najveći broj u jednom tjednu, duplo više nego prije dva tjedna. a prag mrtvih je premašio 13 tisuća", dodao je i pozvao građane da se cijepe.

'Obolio grad veličine Karlovca'

Javnosti se obratio i ministar zdravstva Vili Beroš koji je otkrio najnovije brojke zaraženih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Udio pozitivnih je 46,28 posto. U posljednja 24 sata zabilježeno je 9157 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 55.500. Grad veličine Karlovca je obolio od covida, a grad veličine Zadra je suspendiran u svim aktivnostima. Omikron se čini kao dobra vijesti, ali područje s najmanje cijepljenih bilježi najveći broj hospitalizacija, KBC Split bilježi najveće opterećenje kapaciteta", rekao je Beroš.

"Najveći problem predstavlja manjak medicinskih sestara. Općoj bolnici Zadar promptno smo poslali tri respiratora", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš je upozorio kako je od lipnja 5000 naših sugrađana preminulo, a mogli su se zaštititi cijepljenjem, dodajući kako broj zainteresiranih za cijepljenje pada.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo