NOVI PAKET MJERA / Plenković predstavio naljepnicu za ograničene cijene: 'Košarica na početku godine bila je 99,68 eura. A po novim cijenama iznosi 76 eura'

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Predstavljanje petog paketa mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena

14.9.2023.
12:06
Zeljko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

Vlada je održala sjednicu na kojoj je predstavila peti paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena u sklopu kojega će, među inim, izmijeniti i dopuniti Uredbu o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije te donijeti odluku o izravnim mjerama kontrole cijena određenih proizvoda.

Sjednicu je uvodno započeo premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ODGOVOR NA INFLACIJU /

Donosimo Plenkovićeve slajdove, pogledajte Vladine mjere: Ovo su nove cijene 30 osnovnih proizvoda

Image
ODGOVOR NA INFLACIJU /

Donosimo Plenkovićeve slajdove, pogledajte Vladine mjere: Ovo su nove cijene 30 osnovnih proizvoda

Cijena energije ostaje ista, trgovci kreću sa snižavanjem cijena ovih dana

"Cijena električne energije ostaje ista, za građane, srednje i malo poduzetništvo, obrtnike...", kazao je premijer.

"Ovaj paket sadrži mjere za najugroženije građane, kojima će se osigurati jednokratna pomoć. Donijet ćemo i mjeru kojom želimo osigurati stabilnost cijena namirnica jer je tijekom 2023. godine trend inflacije postupno padao. Doživjeli smo blagi rast u kolovozu i ove mjere sada imaju za cilj da se ta putanja smanjivanja stope inflacije što prije ubrza i konkretizira. Ova mjera ograničavanja cijena imat će zasigurno efekt zaustavljanja rasta inflacije", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da će trgovci već ovih dana započeti sa snižavanjem cijena i da će ih mnogi vratiti na razinu s kraja prošle godine.

"Očekujemo da i samostalno daju doprinos stabilizaciji cijena smanjenjem cijena proizvoda koji se najčešće kupuju", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Banke neće povećati kamatne stope na kredite'

"Banke će povećati kamatne stope na štednju građana i to je mjera koja ide u prilog građana a istodobno i protuinflacijska. Banke su prepoznale napore Vlade, a nakon što je vlada na početku godine uspješno izdala narodne obveznice, očito je da banke konkurentno gledajući idu za povećanjem kamata na štednju", kazao je Plenković te dodao:

"Dobili smo jamstva čelnih ljudi banaka da povećanje kamata na štednju neće povećati stope kamata na kredite."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je u nastavku kroz prezentaciju predstavio što je točno dogovorio petim paketom mjera zaštite od rasta cijena. Vlada je objavila i prezentaciju koju možete pogledati OVDJE.

O cijenama struje i zadržavanju cijena plina

Mjere se odnose na razdoblje od listopada ove do ožujka iduće godine. Prva je zadržati nisku cijenu energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski prosjek cijene električne energije je 140 eura po megavat satu, u Hrvatskoj 66 eura. Jedina jeftinija od Zagreba je Budimpešta, kazao je premijer te istaknuo da to u Hrvatskoj nije tržišna cijena struje već cijena zahvaljujući subvenciji Vlade.

Image
Foto: Screenshot
Image
Foto: Screenshot

"Cijena za kućanstva ostaje ista. Poruka mira stabilnosti i sigurnosti u pogledu plaćanja režija s tim da smo polugodišnji prag s 2500 kilovat sati podigli na 3000 za dio koji iznosi 59 eura po megavat satu, što znači da kućanstva mogu potrošiti više struje po povoljnijoj cijeni. Kada to potroše, tih 3000, prelaze u kategoriju po cijeni od 88 eura. Ova mjera iznosi 102 milijuna eura", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usporedio je ove podatke s 2022. godinom. Mjesečno bi trošak bio tržišno gledano 136 eura, a zahvaljujući mjerama Vlade građani su to platili 40 eura odnosno, uštedjeli 96 eura mjesečno, što je 1003 eura godišnje.

Image
Foto: Screenshot
Image
Foto: Screenshot

"U ovoj godini smo u prosincu ograničili cijenu plina. Tada je počela padati i cijena struje. Taj vezani element dovodi nas u 2023. gdje tržišna cijena struje više nije prosječno bila 136 nego 160 eura po megavat satu pa je račun oko 75 eura bez mjera vlade, a s mjerama vlade 40 to jest isto, a ušteda godišnja 418 eura", pojasnio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Subvencija i za vrtiće, škole, gradove...

Istaknuo je da se cijena subvencionira i za vrtiće, škole, fakultete, domovi za starije, općine, gradovi, njihova komunalna poduzeća odnosno skoro 22.000 korisnika.

Isti nivo subvencije od 62 eura po megavat satu ostaje isti i za 93.186 mikro i malih poduzetnika, gotovo sve, osim velikih poduzetnika. Za velike gospodarske subjekte nema mjera jer su prije bile ograničene, a tržišna cijena danas je ispod tih ograničenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali, i njima ovim putem dajemo jamstvo da ako dođe do ozbiljnih poremećaja, Vlada će ponovno reagirati da zaštiti i njih od eventualnog rasta cijena električne energije", kazao je Plenković.

Potpora umirovljenicima

Izjavio je da je do sada bilo pet paketa potpore umirovljenicima odnosno do 309 milijuna eura te prosječno 444 eura prosječno po umirovljeniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi paket obuhvaća 720 tisuća umirovljenika koji imaju mirovinu do 700 eura. Prvi put sada su obuhvaćeni i zaposleni korisnici mirovina.

"Ako su im mirovina i primanja od rada ispod 700 eura, onda će i oni dobiti ove jednokratne naknade i dodatke. Svi do 300 eura dobit će naknadu od 160 eura", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doplatak za djecu

Danas se za primatelje kvalificira 112 tisuća obitelji s 220 tisuća djece. Njima je namijenjeno 50 eura za jedno dijete, 100 eura za dvoje, 150 eura za troje, 200 eura za četvero djece te 300 eura za petero i više djece. Potpora će se isplatiti u listopadu odnosno studenome onima koji su u postupku ostvarenja prava.

Već ranije sniženi proizvodi, popis

Na postojeća ograničenja od osam proizvoda dodana su još 23 artikla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo su već ranije snižene cijene koje i dalje ostaju:

Image
Foto: Screenshot
Image
Foto: Screenshot

Novi sniženi proizvodi, popis

"Slijede novi proizvodi koje smo uvrstili na listu", predstavio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot
Image
Foto: Screenshot
Image
Foto: Screenshot
Image
Foto: Screenshot
Image
Image

Košarica jeftinija 23,49 eura

Ova košarica na početku godine bila je 99,68 eura. A po novim cijenama iznosi 76 eura odnosno 23,57 posto manje. Ušteda je 23,49 eura, kazao je premijer Plenković.

Trgovci će, najavio je premijer, sami tiskati jednu oznaku za ograničene cijene, da potrošači mogu vidjeti koje su cijene ograničene, kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot
Image
Foto: Screenshot

Istaknuo je da je vlada do sada uložila 6,8 milijardi eura u dosadašnje pakete mjera.

"Indeks potrošačkih cijena pratimo od početka siječnja 2017. Prvi put se u siječnju travnju 2021. susrećemo s ozbiljnijom inflacijom radi posljedica covida što se ubrzalo ratom u Ukrajini", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svinjska kuga

Premijer je spomenuo i novu mjeru tešku 15 milijuna eura za pomoć u suzbijanju svinjske kuge te mjeru otpisa zakupnine za poljoprivredno zemljište u područjima obuhvaćenima svinjskom kugom.

Plaće rasle brže od inflacije

Podsjetio je da mjere ograničenja cijena stupaju ranije, a ostale od 1. listopada. Naglasio je još jednom da su plaće rasle brže od cijena u mandatu njegove vlade te da zemlje izvan europodručja imaju veću inflaciju od Hrvatske što je odgovor na kritike da Hrvatska nije trebala ove godine uvesti euro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot
Image
Foto: Screenshot

Istaknuo je da je kupovna moć u Hrvatskoj rasla 19,4 posto te najavio povećanje minimalne plaće u listopadu, koja trenutno iznosi 560 eura neto.

Vlada je usvojila sve točke odnosno cijeli paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O problemu nasilja nad djecom i ženama

Premijer je uvodno je izrazio sućut žrtvama potresa u Maroku te žrtvama poplava u Libiji. Podsjetio je da je i Hrvatska poslala pomoć.

"Jučer smo održali važan sastanak s predstavnicima udruga inicijativa koji se bave problemom nasilja nad ženama. Ministar Malenica, ministar Piletić i ja predstavili smo nove mjere, a koje se odnose na paket zakona iz kaznenopravne domene i obiteljski. Radi se o velikom broju novih mjera kojima proširujemo i osnažujemo prava žrtava", kazao je premijer.

Podsjetio je da se ukida zastara za sva teška kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

"Ubojstvo žene zato jer je žena je neprihvatljivo, zato uvodimo posebno kazneno djelo - teško ubojstvo ženske osobe, za koje će biti propisana najveća kazna", kazao je te najavio osnivanje alimentacijski fond putem kojeg će država isplaćivati alimentaciju za roditelje koji to ne mogu, pri čemu je kazao da će se država naknadno namiriti od obveznika uzdržavanja.

O naplati potraživanja

"Imajući na umu važnost teme agencija za naplatu potraživanja, usvajamo ovaj paket ranije kako bismo što prije donijeli zakonodavni okvir koji sadrži mjere za bolju zaštitu dužnika prije i nakon kupoprodaje potraživanja. Propisuju se pravila za komunikaciju, kome se i kako podnose pritužbe na one koji se bave otkupom potraživanja", najavio je Plenković.

"Ministarstvo znanosti poslalo je u javno savjetovanje prijedlog Uredbe o kriterijima za utvrđivanje iznosa sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića, osiguravamo sredstva lokalnim jedinicama za vrtiće čiji su oni osnivači, kao i za privatne vrtiće", kazao je premijer te podsjetio da financiranje započinje već od 1. listopada.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo