smirivanje tenzija / Plenković poručio Srbiji kako je vrijeme da stane s provokacijama

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

'Vrijeme je da se Srbija suoči s vlastitom nedavnom prošlošću i činjenicom da se rat nije vodio na teritoriju Srbije', kazao je Plenković

22.8.2016.
21:34
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak je u Osijeku poručio Srbiji kako je vrijeme da stane s provokacijama i smiri tenzije, naglasivši da Hrvatska neće dopustiti Srbiji da pomoću zakona o nadležnosti srbijanskih državnih tijela za procesuiranje ratnih zločina, njihovo tužiteljstvo i sudovi procesuiraju hrvatske državljane za kaznena djela na teritoriju Republike Hrvatske.

Na predstavljanju kandidata HDZ-a za 4. izbornu jedinicu Plenković je istaknuo kako je vrijeme da se Srbija suoči s vlastitom nedavnom prošlošću i činjenicom da se rat nije vodio na teritoriju Srbije, a da sporni srbijanski zakon predstavlja 'hibridnu regionalnu jurisdikciju, nepoznatu u međunarodnom kaznenom pravu'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada sam ovu situaciju tumačio kolegicama i kolegama u Europskom parlamentu, rekao sam - zamislite da Rusija na takav način proširi jurisdikciju na Ukrajinu, i nisu im trebala dodatna tumačenja", kazao je Plenković.

 Dodao je da za razliku od bivše SDP-ove Vlade koja nije napravila ništa kada su se definirala mjerila poglavlja Pravosuđe i temeljna prava u pristupnom procesu Srbije Europskoj uniji,  HDZ želi jasno poručiti javnosti kako kvalitetno i angažirano štiti hrvatske nacionalne interese, i vodi računa o pravnoj sigurnosti hrvatskih građana, a posebice hrvatskih branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tuđman najavio donošenje zakona o domovinskoj sigurnosti

Prvi na HDZ-ovoj listi za 4. izbornu jedinicu Miroslav Tuđman najavio je donošenje zakona o domovinskoj sigurnosti, jer postojeći sustav nije u stanju odgovoriti suvremenim izazovima, poput terortizma i cyber-kriminala te izgradnju novog sustava, koji će ljudima jamčiti sigurnost u današnjim novim okolnostima.

Kandidat s liste, tehnički ministar regionalnog razvoja i EU fondova Tomislav Tolušić kazao je kako će do kraja ove godine Hrvatska iz EU fondova povući više od milijardu eura iz EU fondova,  od čega će oko 300 milijuna doći u Slavoniju - za sustave vodoopskrbe i odvodnje, obnovu studentskih domova i projekte kulturne baštine, među kojima se uskoro očekuje i projekt obnove osječke povijesne jezgre Tvrđe.
 Istaknuo je da će HDZ ostvariti "poseban operativni program za Slavoniju", kako bi se za projekte u Slavoniji osigurala sredstva od dvije milijarde eura, s ciljem stvaranja uvjeta za ravnomjerni regionalni razvoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo