jasno i glasno / Plenković poručio Penavi da politički odraste: 'Ratni zločini ne zastarijevaju!'

Image
Foto: PIXSELL

Plenković je odgovorio da je njegova vlada vratila hrvatsku vojsku u Vukovar te da nema grada u Hrvatskoj kojemu su pomogla više nego Vukovaru.

18.9.2021.
17:12
PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković u subotu je odgovorio vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi koji ga proziva za neprocesuiranje ratnih zločina i koaliciju HDZ-a i SDSS-om, istaknuvši da su za presude nadležni sudovi, a ne Vlada, te je poručio Penavi da politički odraste.

"Za presude su nadležni hrvatski sudovi i hrvatsko pravosuđe. U mandatu naše vlade oformili smo poseban tim u Ravnateljstvu policije koji se bavi baš Vukovarom i Ovčarom, ti procesi su u tijeku, svakih nekoliko mjeseci dođe do nekih novih otkrića i mi ćemo na tome ustrajati. Ratni zločini ne zastarijevaju”, odgovorio je Plenković Penavi u izjavi novinarima nakon svečanosti obilježavanja 30. obljetnice bitke za Vukovar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava nedavno je prozvao vrh HDZ-a i premijera Plenkovića da zajedno sa SDSS-om, vezano za popis stanovništva, u imaju dogovore na štetu Vukovara i Vukovaraca, a danas je pak poručio kako je velika sramota sadašnje i svih prošlih hrvatskih vlada da za sravnjivanje toga grada sa zemljom 1991. i tisuće ubijenih još uvijek nitko nije odgovarao.

Plenković je na to odgovorio da je njegova vlada vratila hrvatsku vojsku u Vukovar te da nema grada u Hrvatskoj kojemu su pomogla više nego Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba naći balans između dostojanstvene zahvalnosti i nekakvog sitnog grickanja. Treba malo odrasti politički da bi se to moglo", poručio je Plenković Penavi.

Procjena gospodarskog rasta od 6,5 posto ogroman korak naprijed

Plenković se ponovno u Vukovaru osvrnuo i na potvrdu investicijskog rejtinga Hrvatske i procjenu gospodarskog rasta u ovoj godini od 6,5 posto, nakon što je jutros na Twitteru napisao da je to potvrda dobre Vladine politike koja je u razdoblju pandemije očuvala hrvatsku gospodarsku i financijsku stabilnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Vukovaru je istaknuo da su analitičari agencije Standard & Poor's zadnjim izvješćem još jednom dokazali da vjeruju hrvatskoj vladi i njezinom smjeru.

"Oni nas cijene, poštuju i razumiju što radimo. Još jednom su podcrtali kao ključan element političku stabilnost i spomenuli pobjedu HDZ-a na lokalnim izborima. Kažu, dobili smo povjerenje za još jedan 'tvrdi mandat' za reforme i oporavak", istaknuo je Plenković u osvrtu na izvješče agencije Standard & Poor's. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Procijenili su da nam rast, u odnosu na raniju procjenu, neće biti pet posto nego 6,5 posto, to je ogroman korak naprijed", istaknuo je.

Prepoznali su, kaže, da su turistički rezultati  zamašnjak za brži gospodarski oporavak i stabilnost. Svjesni su i da se Hrvatska, najpovoljnije moguće u ovim okolnostima, zadužuje na međunarodnim financijskim tržištima s najnižim kamatama i niskom izloženošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrlo jasno su rekli - vaša orijentacija je kristalno jasna, ušli ste u europski tečajni mehanizam 2, želite ući u eurozonu i upravo to sidro našega smjera daje dodatni kredibilitet analitičarima da vide što Hrvatska radi", rekao je Plenković.

Analitičari su jasno rekli da Hrvatska, zahvaljujući ovoj vladi, ima izdašna sredstva i kroz višegodišnji financijski okvir i kroz instrument EU buduće generacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo premostili krizu, očuvali radna mjesta, izbjegli socijalnu frakturu, osigurali odličnu turističku sezonu, stvorili pretpostavku da novac, kojega ćemo imati u idućem desetljeću, imamo više nego ikada. Pripremili smo nacionalni plan oporavka i otpornosti, doći će više od 800 milijuna eura kroz koji dan nakon mog jučerašnjeg razgovora s Ursulom von der Leyen, i time ćemo pokrenuti oporavak ekonomije. I zato je i dalje Hrvatska u investicijskom kreditnom rejtingu", istaknuo je premijer. 

Upitan za inflaciju, rekao je da se prati situaciju, u čemu važnu ulogu ima Hrvatska narodna banka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Došlo je do globalnog porasta cijene energenata, a cijene nam rastu zbog svih tih poremećaja na globalnom tržištu. U ovom trenutku mislimo da ne moramo imati bilo kakve nagle reakcije i da ne trebamo bilo što  poduzimati. Pratit ćemo situaciju, imamo alate na raspolaganju, ali i u ovom trenutku nema za njih potrebe", rekao je Plenković.

O slučaju Zlatka Babića - neka institucije sve provjere

Novinari su Plenkovića pitali i za poteza gradonačelnika Kutine Zlatka Babića koji je jučer, nakon optužbe o političkom kadroviranju, objavio da izlazi iz HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Babić je izašao iz stranke nakon što ga je direktorica kutinske komunalne tvrtke Eko Moslavina Adrijana Cvrtila prijavila USKOK-u i optužila za pritisak da se u Eko Moslavini zaposle članovi stranke i rodbina vijećnika ili da im se povećaju plaće, a sve kako bi se osiguralo glasovanje tih vijećnika za proračun i rebalans proračuna. 

Plenković je ponovio da je to pitanje predsjedništvo stranke delegiralo županijskoj organizaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On (Babić) je dao izjavu i mislim da je to korektno. Ne prejudiciram krivnju niti se želim u to upetljavati, neka institucije, policija i DORH, sve provjere", rekao je Plenković o slučaju dojučerašnjeg HDZ-ova gradonačelnika Kutine.

Što se tiče Babićeva gradonačelničkog mandata, Plenković kaže da ga je Babić dobio izravno na izborima i da to pitanje više nije stvar HDZ-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo