PLENKOVIĆ PONOVIO PRIMARNI CILJ VLADE U JEKU PANDEMIJE KORONAVIRUSA: / 'Nema toga što nam je u ovom trenutku važnije'

Image
Foto: HRT
7.4.2020.
20:57
HRT
VOYO logo

Hrvatski premijer Andrej Plenković još je jednom danas u HRT-ovom Dnevniku ponovio kako je u ovom trenutku, tijekom pandemije koronavirusa, najvažnije čuvati ljudske živote te da zemlja zahvaljujući donesenim mjerama ima sporiju razinu zaraze i relativno nisku stopu mortaliteta u usporedbi s drugim zemljama.

"U ovom trenutku nemamo lijek koji funkcionira. Ne postoji, ništa nije verificirano. Nemamo cjepivo i ne znamo kada ćemo steći imunitet. To su tri nepoznanice s kojima smo suočeni planetarno, svi zajedno. Dok se jedno, drugo ili treće ne riješi, morat ćemo taktizirati kako se boriti s ovim virusom. Hrvatska trenutno u odnosu na druge zemlje ima sporiju razinu zaraze i relativno nisku stopu smrtnosti. Ono što je meni bitno, što je bitno Vladi, je čuvati ljudske živote, čuvati zdravlje. Nema toga što nam je u ovom trenutku važnije. To je svima prioritet. Svaki život jednako vrijedi, i od bebe, i od nekoga tko je u zrelijoj životnoj dobi", poručio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLENKOVIĆ O POSTUPNOM UKIDANJU RESTRIKTIVNIH MJERA: /

'Ne smijemo pogriješiti. Na stolu su životi naših građana'

Image
PLENKOVIĆ O POSTUPNOM UKIDANJU RESTRIKTIVNIH MJERA: /

'Ne smijemo pogriješiti. Na stolu su životi naših građana'

Vlada ostvarila ciljeve zaštite radnika i gospodarstvenika

Dodao je da jako cijeni reakciju, odgovornost i discipliniranost većine građana te je istaknuo kako se "naš život promijenio iz korijena". Zahvalio je svima koji ulažu svoje napore u osiguravanje normalnog života te poručio da u ovoj krizi funkcioniramo kao solidarno društvo. Ocijenio je i da se sustav može nositi i s najvećim izazovima. Osvrnuo se i na mjere pomoći u gospodarstvu te naglasio kako je Vlada ostvarila oba cilja - zaštititi radnike i gospodarstvo.

"Mi smo kao društvo, država, Vlada kazali da mjere mogu koristiti samo oni koji će zadržati svoje radnike, ne može doći do zloupotrebe mjera", rekao je premijer dodavši da će oni koji budu zloupotrebljavala mjere na kraju morati vratiti uložena sredstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdio je da je dosad u sklopu mjera pomoći isplaćeno 765 milijuna kuna. To iziskuje i proračunske rezove, a Plenković je potvrdio kako su svi ministri dobili zadaću smanjiti rashode u svojim resorima, kao i jedinice lokalne samouprave i javna poduzeća.

"To ne znači kraj investicija, dapače, investicije moraju biti tu jer mora barem biti onih aktera koji u ovoj krizi mogu biti pokretači gospodarstva", poručio je i najavio razgovore sa sindikatima krajem tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija Fitch je smanjila izglede Hrvatske iz pozitivnih u stabilne, a Plenković ocjenjuje kako je to prvi signal "da je ovo naša nova realnost" te da će se sve vlade morati prilagođavati novonastaloj situaciji. Prvi korak njegove vlade bit će preraspodjele u državnom proračunu, a tek potom je moguć rebalans. Sve vlade će se morati prilagođavati novoj situaciji, dodao je.

Nisu pričali o odgodi izbora

Žao mu je zbog svađe između gradonačelnika Zagreba Milana Bandića te ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara oko zakona o obnovi Zagreba nakon potresa. Iako zakon donosi Hrvatski sabor, Plenković smatra da u njegovom stvaranju trebaju sudjelovati, Vlada, struka, Grad Zagreb i svi koji mogu pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije dobro da imamo političku polemiku oko ranih faza nacrta zakona. Ništa od tekstova zakona nije prošlo nikakvu koordinaciju Vlade, ja ih kao premijer još uopće nisam detaljno vidio. Imamo vremena za kvalitetan zakon", poručio je Plenković.

Na kraju je pojasnio kako Vlada nije raspravljala o mogućoj odgodi parlamentarnih izbora te da je u ovom trenutku posvećena mjerama zdravstveno-sigurnosnog i gospodarsko-socijalnog karaktera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad će biti izbori, o tom potom. Mislim da to u ovom trenutku nije prioritet i nismo nikakve analize u ovom trenutku provodili", zaključio je Plenković.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo