UZVRATNI POSJET / Plenković odlazi u prvi posjet Srbiji od početka premijerskog mandata: Hoće li se susresti sa svojim kolegom iz EPP-a?

Image
Foto: Vlada RH

Plenković će 23. lipnja, na Dan hrvatske zajednice u Srbiji, biti u Subotici na otvorenju Hrvatske kuće, čiju je izgradnju financirala naša Vlada

14.6.2023.
10:28
Vlada RH
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković idućeg će petka posjetiti Srbiju - zemlju s kojom Hrvatska ima najviše otvorenih pitanja i neriješenih problema, i jedinu susjednu državu koju nije posjetio od početka svog premijerskog mandata, piše u srijedu Jutarnji list.

Plenković će 23. lipnja, na Dan hrvatske zajednice u Srbiji, biti u Subotici na otvorenju Hrvatske kuće, čiju je izgradnju financirala naša Vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako hrvatski premijer u Srbiju formalno dolazi na poziv predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasne Vojnić i predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova, koji je ujedno i ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Republike Srbije, središnji politički događaj Plenkovićeva posjeta bit će susret s premijerkom Anom Brnabić.

To će zapravo biti uzvratni susret, nakon što su održali sastanak koncem travnja, kada je Brnabić došla u Zagreb na Veliku skupštinu Srpskog narodnog vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Susret s Vučićem?

"Glavne teme razgovora bit će slične onima o kojima su Plenković i Brnabić nedavno razgovarali prilikom njezina posjeta Zagrebu. Dakle, pitanja osnaživanja položaja manjina u obje zemlje, gospodarska, ekonomska i prometna suradnja dviju zemalja, a jedna od tema razgovora bit će, naravno, i europski put Srbije", kaže sugovornik Jutarnjeg lista iz Vlade.

S obzirom na to da su pretpristupni pregovori između Beograda i Bruxellesa suspendirani na neodređeno vrijeme, kao i na značajno narušavanje odnosa koje je između EU-a i Srbije nastupilo nakon ruske invazije na Ukrajinu zato što Beograd nije slijedio politiku Unije prema Moskvi, postavlja se pitanje hoće li Plenković u Srbiji nastupati (i) u ulozi svojevrsnog izaslanika Unije te hoće li se osim s Brnabić susresti i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O čemu će se konkretno razgovarati vezano uz temu europskog puta Srbije zasad vam ne možemo otkriti. Isto tako vam ne mogu reći hoće li doći i do susreta Plenkovića s predsjednikom Aleksandrom Vučićem", kaže sugovornik iz Banskih dvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo