IZ VLADE ODBACUJU PROZIVKE / 'DORH i sudovi lišeni su našeg pritiska, Hrvoj-Šipek ne dolazi na brifinge u Banske dvore'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

'Državno odvjetništvo, Uskok i sudovi su u svojem radu samostalni i neovisni, lišeni bilo kakvog političkog pritiska vlade. Postoji suradnja, ali ne i utjecaj od strane vlade', poručio je premijer

24.5.2022.
14:20
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković ocijenio je u utorak, sudjelujući na otvaranju pravosudne konferencije Vrhovnog i Ustavnog suda na kojoj sudjeluju i suci ostalih hrvatskih sudova i Suda EU, da su tužiteljstvo i sudovi u svojem radu lišeni bilo kakvog pritiska vlade.

''Državno odvjetništvo, Uskok i sudovi su u svojem radu samostalni i neovisni, lišeni bilo kakvog političkog pritiska vlade. Postoji suradnja, ali ne i utjecaj od strane vlade. Ovdje nema privilegiranih, stranačka pripadnosti ne štiti od odgovornosti, a pravni poredak se poštuje'', kazao je Plenković u uvodnom obraćanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREDSJEDNIK VRHOVNOG SUDA /

Dobronić: 'DORH je vjerojatno pod političkim pritiskom. Bilo bi najbolje da sami kažu nešto o tome'

Image
PREDSJEDNIK VRHOVNOG SUDA /

Dobronić: 'DORH je vjerojatno pod političkim pritiskom. Bilo bi najbolje da sami kažu nešto o tome'

'Ujednačena praksa, zakonite i nepristrane odluke'

Premijer je istaknuo da su neovisnost pravosuđa pravo i povlastica koja je dobivena u interesu vladavine prava te da se ona mora vezati uz odgovornost i profesionalnost.

''U sinergiji kvalitetnih reformskih mjera, odgovornosti i profesionalnosti u okviru pravosuđa, vjerujem da leži ključ povjerenja u pravosuđe koje mora biti učinkovito, čija praksa treba biti ujednačena, a odluke zakonite i nepristrane'', dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je ocijenio da su vrijednosti na kojima počiva Europska unija dio zajedničke europske pravne stečevina koja ja presudna za osiguranje prostora slobode, sigurnosti i pravde.

''Ulaskom Hrvatske u EU 2013. godine, europska pravna stečevina postala je dio našeg unutarnjeg pravnog poretka, a hrvatski sudovi su dobili dvostruku ulogu primjene i nacionalnog i europskog prava. No, toj ulozi je prethodila opsežna reforma pravosuđa'', rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Hrvoj-Šipek ne brifira premijera o tajnim izvidima'

A nakon što se u medijima pojavila informacija da glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek navodno redovito dolazi u Banske dvore brifirati premijera Plenkovića, reagirali su iz Vlade tvrdeći da je to neistina.

“Nije točno da su se premijer i glavna državna odvjetnica sastajali oko izvida DORH-a vezano uz Ivana Paladinu, niti je točan zlonamjeran navod da glavna državna odvjetnica redovito brifira premijera o tajnim izvidima”, komentirali su iz Vlade za Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako već postoji navodni utjecaj na DORH i izvide koji se provode, kažu, kako onda nisu bili spriječeni postupci protiv bivših ministara Horvata, Aladrovića i Miloševića, kao i ranija uhićenja dužnosnika pred izbore za Hrvatski sabor 2020. godine.

“Suradnja i komunikacija s DORH-om odvija se o temama u kojima DORH i Vlada trebaju surađivati: arbitraže, zastupanje interesa RH pred sudovima od strane DORH-a, državna imovina te zakonski i proračunski okvir DORH-a”, poručili su iz Banskih dvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DORH opovrgnuo pisanje Nacionala

Državno odvjetništvo u utorak je opovrgnulo tvrdnje tjednika Nacional, navodeći da glavnu državnu odvjetnicu premijer, ni bilo tko drugi, nije kontaktirao vezano za izvide nadležnog državnog odvjetništva protiv ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

"U odnosu na neimenovane izvore i njihove 'informacije' za tekst objavljen u današnjem izdanju tjednika Nacional, DORH odgovara da neimenovani izvori raspolažu neistinitim informacijama: Glavnu državnu odvjetnicu RH nije ni predsjednik Vlade RH, a ni bilo tko drugi, kontaktirao i zvao vezano za izvide nadležnog državnog odvjetništva protiv ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine", ističu u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju i da u cijelosti ostaju kod odgovora Nacionalu da je "glavna državna odvjetnica dosad, u više navrata, što usmeno izjavama, što pisano objavom priopćenja, odgovorila vezano za izjave pojedinaca i medija i njihovo tumačenje je li pritisak ili nije pritisak". U DORH-u navode da smatraju bespotrebnim odgovarati na pitanja o suradnji DORH-a i vlade "budući da je suradnja i komunikacija opisana u odredbama Zakona o državnom odvjetništvu te u odredbama podzakonskih akata".

Tjednik Nacional u posljednjem je broju objavio da "poziv premijera Plenkovića prema glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek nije bio slučajan, već da šefica DORH-a najmanje jednom mjesečno posjećuje premijera u Banskim dvorima". U tekstu koji je ranije demantirala i vlada tjednik navodi da ti posjeti nisu evidentirani te da se premijer na njima informira i o konkretnim predmetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo