SJEDNICA VLADE /

Plenković o ubojstvu socijalne radnice u Đakovu: 'Učinit ćemo sve da se ovakve tragedije izbjegnu'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Plenković je osudio zločin u Đakovu i izrazio nadu da će se ranjeni pravnik oporaviti

11.7.2019.
10:22
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak da Vlada i državne institucije moraju pokazati poštovanje prema socijalnim službama, čijim će boljim statusom i koordinacijom u konačnici najveću korist ostvariti korisnici socijalne skrbi.

To je pouka koju, nažalost, moramo izvući iz ove tragedije koja se dogodila u Đakovu, rekao je premijer na početku sjednice Vlade, još jednom osuđujući zločin u kojem je korisnik socijalne skrbe u đakovačkom Centru za socijalnu skrb ubio socijalnu radnicu Blaženku Poplašen i ranio pravnika Ivana Pavića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je izrazio nadu da će se teško ranjeni  Pavić ipak oporaviti od ozljeda. Resornoj ministrici Murganić zahvalio je što je promptno reagirala i odmah otišla u Đakovo, a ministru unutarnjih poslova Božinoviću što je poduzeo potrebne radnje s Ravnateljstvom policije da se ispitaju okolnosti slučaja, pa i postupanja policije u vezi upozorenja koje je poslano iz Centra za socijalnu skrb policijskoj postaji u Đakovu.

Vezano za jučerašnji sastanak, na kojem je razgovarao s predstavnicima komore, udruge i sindikata socijalnih radnika o položaju socijalnih radnih i stručnih službi, premijer je podsjetio da su dogovorili tri temeljne točke koje mogu popravi njihov status i fizičku zaštitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To uključuje unaprijeđenje postojećih mehanizama fizičke zaštite, dobivanje statusa službene osobe, koje će se riješiti prilikom promjena Kaznenog zakona, i unaprjeđenje međuresorne koordinaciju između pravnih subjekata na operativnim razinama.

Plenković je ustvrdio da se samo na temelju cjelovite informacije, bilo da je ona zdravstvenog ili sigurnosnog karaktera, može osigurati trenutna akcija svih nadležnih tijela i pomoć da se utvrde sve okolnosti i činjenice kako bi se izbjegle takve tragedije, a istodobno da se vodi računa o dostojanstvu i dignitetu ljudi koji rade u sustavu socijalne skrbi.

Uvođenje eura

Komentirao je i planove za uvođenje eura kao službene valute.

"Na sastanku euroskupine je prihvaćeno pismo namjere Vlade i HNB-a, na kojem smo radili vrlo dugo. To su vrlo realno postavljeni ciljevi koje ćemo realizirati. Obradovala nas je ova vijest. Sve što smo dosad napravili daje nam za pravo da će i taj put, koji će trajati nekoliko godina, biti temeljito pripremeljen, a to je u interesu građana."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Da nastavljamo na dobrom tragu potvrđuju i ljetne projekcije rasta s kojima je izašla Europska komisija. Vidjet ćemo za koji mjesec kakvi će biti pravi podaci za drugi kvartal. Dijelimo 9. i 10. mjesto kad je riječ o stopi gospodarskog rasta. Svjesni postignuća moramo angažirano raditi na daljnjem unaprjeđenju gospodarstva, ali i baviti se svim akutnim problemima koji su na dnevnom redu."

Što se tiče arbitraže sa Slovenijom i saslušanja u Luksemburgu, Plenković je rekao da je Hrvatska više puta ponovila da sud nije nadležan odlučivati o tom sporu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo privrženi sa Slovenijom otvarati otvorena pitanja putem niza mjera. Taj spor nije od jučer, mi smo spremnost pokazali više puta i taj stav zastupamo kad god se tema otvori štiteći naše ineterese."

Premijer je najavio da će se državnim i javnim službenicima 16. srpnja isplatiti i regres u iznosu od 1250 kuna.

Ovršnim zakonom Vlada problemu blokiranih pristupa na sveobuhvatan način

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da Vlada prijedlogom Ovršnog zakona, koji je uputila u saborsku proceduru, šalje jasnu poruku da problemu blokiranih pristupa na sveobuhvatan način i da ga želi riješiti u interesu građana, pomažući najugroženijima.

U izradu novog zakona Vlada je krenula imajući na umu da se 87 posto ovrha odnosi na mali dug, rekao je premijer na početku sjednice Vlade, napominjući da je taj zakon pripremljen kako bi uvažili presude Europskog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novim zakonom sud se uključuje kao jedan dionika ovrhe, uvodi se načelo kontradiktornosti, znatno se smanjuju troškovi, odnosno čak tri puta za sporove niže vrijednosti i do pet puta za sporove više vrijednosti, rekao je Plenković.

Napomenuo je kako je to četvrti korak koji njegova Vlada poduzima za rješavanje tog velikog društvenog problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lani su, kazao je, donijeli Zakon o oprostu dugova fizičkim osobama, Zakon o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima i Zakon o stečaju potrošača.

Rezultati su vidljivi, pa je tadašnji broj od 325.000 blokiranih danas pao na 259.000 blokiranih, dok su sredstava u blokadi zabilježena na Fini bez kamata tada iznosila 43,37 milijardi kuna, a danas iznose 16,63 milijarde kuna.

Kad je riječ o besplatnom prijevozu za osobe s invaliditetom, Plenković je rekao da je Vlada izazito osjetljiva za problematiku te skupine.

"Gospođa Lukačić nam u tome pomaže. Ministar Butković je u Saboru jučer objasnio činjenice. Smanjili smo trošak karata i za putnike i za vozila. Mi smo prošle godine preporukom ministarstva smanjili troška karata i za putnike i za vozila za 90 posto. Zaključkom koji ćemo danas usvojiti i tih 10 posto ćemo pretvoriti u nula. Ali za razliku od politikantskih prijedloga iz SDP-a mi ćemo ponuditi cijelovito rješenje. Važno je da javnost razumije osjetljivost Vlade na ta pitanja, pravovremenu reakciju još prošle godine i današnju konkretnu reakciju za probleme osoba koje žive na otocima. Ne podliježemo populizmu i politikanstvu nego odgovorno radimo posao na dobrobit građana."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prisjetio se 24. obljetnice tragedije u Srebrenici.

"Želimo iskazati našu sućut prema žrtvama tog strašnog zločina", poručio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dnevnom je redu prijedlog novoga ovršnog zakona (EU), a Vlada bi trebala usvojiti i zaključak o davanju preporuke brodarima za privremeno odobravanje besplatnog prijevoza za pojedine kategorije osoba s invaliditetom. Vlada će Saboru uputiti i svoje Izvješće na interpelaciju 20 zastupnika o radu odnosno nečinjenu Vlade u vezi produljenja moratorija na prodaju zemlje strancima.

Besplatan trajektni prijevoz za otočku djecu s poteškoćama u razvoju

Vlada je zaključkom predložila brodarima da do donošenja izmjena Zakona o linijskom i obalnom prometu privremeno odobre besplatan prijevoz za pojedine kategorije osoba s invaliditetom, otočku djecu s teškoćama u razvoju te njihovim pratiteljima i vozilima. 

"Predloženim zaključkom daje se preporuka brodarima koji održavaju trajektne linije s obvezom javne usluge u linijskom obalnom pomorskom prometu, Jadrolinija i Rapska plovidba, da privremeno, do donošenja Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, odobre besplatan prijevoz određenim kategorijama osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, vozilima kojima se takve osobe prevoze i njihovim pratiteljima", istaknuo je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Zaključkom se predviđa besplatan trajektni prijevoz za osobe s invaliditetom kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje donjih ekstremiteta 80 posto ili više, hrvatske ratne vojne invalide sa stopostotnim tjelesnim oštećenjem, osobe sa stopostotnim tjelesnim oštećenjem vida te gluhoslijepe osobe sa stopostotnim tjelesnim oštećenjem. 
Također, besplatan prijevoz ostvarit će i osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju kojima je utvrđen III. ili IV. stupanj funkcionalnog oštećenja, bez obzira na prebivalište, kao i djeci s teškoćama u razvoju s prebivalištem na otoku, bez obzira na stupanj funkcionalnog oštećenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon u listopadu u saborskoj proceduri

Zakon uskoro ide u postupak javnog savjetovanja, u rujnu će postupak biti na Vladi, a u listopadu će ga Vlada uputiti u saborsku proceduru.

"Ministarstvo je pristupilo rješavanju ovog problema i to u partnerskom odnosu s osobama s invaliditetom, stoga sam zadovoljan da smo u završnoj fazi s aktivnostima na izradi nacrta prijedloga zakona kojim će se zadovoljiti potrebe za besplatnim pomorskim prijevozom određenih kategorija osoba s invaliditetom te djece s teškoćama u razvoju", istaknuo je resorni ministar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Butković je prije sjednice Vlade rekao kako je u travnju 2018. donio odluku i preporuku brodarima da sva djeca s poteškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom imaju 90 posto popusta, kao i njihova pratnja i automobili.
"Već smo tada znali da postoji inicijativa i problem. Rekli smo da ćemo to pitanje riješiti zakonom jer se i rješava zakonom", poručio je.

Upitan zašto odmah nisu napravili stopostotni popust, odgovorio je da su znali da će problem riješiti zakonom, a udruge su to prihvatile. 

Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju "Brački pupoljci" nezadovoljna je te je poručila ranije u četvrtak kako je Vladin zaključak o stopostotnom popustu za trajektni prijevoz za djecu s poteškoćama u razvoju samo polovično rješenje te da je jedino dugoročno i kvalitetno rješenje da se po hitnoj proceduri izmijeni 47. članak Zakona, kojim bi se takvo pravo lako omogućilo.

Marić: ''Ovršni zakon uobličava paket zakona za ovršene i blokirane građane''

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak uoči Vladine sjedice da prijedlog novog Ovršnog zakona, o kojemu se danas raspravlja na Vladi, uobličuje mjere iz paketa zakona koji se bave problematikom ovršenih i blokiranih građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić je novinarima pred Banskim dvorima rekao da bi novi Ovršni zakon trebao uobličiti paket zakona, među kojima su Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, Zakon o izmjenama zakona o stečaju potrošača i Zakon o otpustu dugova fizičkim osobama.

"Iz djelokruga Ministarstva financija sad je već godina dana od implementacije dva zakona koja su značajno pomogla problematici ovršenih i blokiranih građana, a donijeli smo i onaj zakon koji se tiče jednokratnog otpisa", kazao je Marić dodavši da su napravljene i promjene u Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, koji je integriran u novi Ovršni zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra kako se tim zakonima šalje poruka da je Vlada svjesna problematike i da se svjesno ide u novčani otpis dugova.

Upitan misli li da bi i carinici i poreznici trebali dobiti status službene osobe, poput socijalnih radnika, Marić je rekao da o tome vrijedi razmisliti.

"Smatram da rade vrlo vrijedan i važan posao, koji vrlo često nije tako ugodan", ocijenio je dodavši da se puno pričalo o krajnjim mjerama koje nisu baš ugodne, ali misli da se carinici i poreznici dobro nose sa svim izazovima.

Marić je poručio da uvijek treba voditi brigu kako bi se spriječile situacije da u bilo kojoj službi ne dođe do tragičnih slučajeva, poput nedavnog ubojstva socijalne radnice Blaženke Poplašen u Đakovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo