PLENKOVIĆ O SPORU U HDZ-u OKO BLAGDANA: / 'Držimo konzistentnu liniju. Brkić nije bio na sastanku Odbora, a Đakić je povukao prijedlog'

Image
Foto: arhiva, Dino Stanin/PIXSELL

'Antifašizam nije isto što i zločini koji su se događali za vrijeme komunizma, te dvije stvari treba razlikovati',

8.11.2019.
22:23
arhiva, Dino Stanin/PIXSELL
VOYO logo

Večeras je u središnjici HDZ-a održana sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća te stranke nakon koje se Andrej Plenković obratio novinarima rekavši kako se raspravljalo o nizu aktualnih tema. Kazao je kako je dana jednoglasna potpora rebalansu državnog proračuna i prijedlogu proračuna za 2020., paketu kaznenog zakonodavstva i poreznih reformi te zakonu o blagdanima, javlja N1.

"Stranka je danas u jednoj vrlo otvorenoj raspravi pokazala jedinstvo i potporu smjeru Vlade", kazao je šef HDZ-a i predsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MOĆNI HDZ-OVAC NARIBAO STEVU CULEJA, ON JE NEUGODNU VIJEST DOZNAO OD NOVINARA: /

'On dobro zna kako funkcionira HDZ''

Image
MOĆNI HDZ-OVAC NARIBAO STEVU CULEJA, ON JE NEUGODNU VIJEST DOZNAO OD NOVINARA: /

'On dobro zna kako funkcionira HDZ''

'Tuđman je uvrstio dan antifašističke borbe'

Najviše pažnje javnosti i medija privukla je situacija oko predloženog pa povučenog amandmana na zakon o blagdanima, a koji se odnosi na Dan antifašističke borbe. Odbor za ratne veterane povukAO je, naime, prijedlog da Dan antifašističke borbe više ne bude državni praznik već samo spomendan.

Plenković je naglasio kako postoje određena načela i vrijednosti koje su temelj djelovanja HDZ-a te da je "ponekad dobro na njih podsjetiti jasnim porukama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Antifašizam nije isto što i zločini koji su se događali za vrijeme komunizma, te dvije stvari treba razlikovati", rekao je i ponovio da je taj praznik uvrstio Franjo Tuđman, osnivač i prvi predsjednik HDZ-a.

"Stranka je vrlo jasna, cijeli ovaj zakon je bio predstavljen na našem zadnjem sastanku prije javnog savjetovanja i tada je bila rasprava i jedinstvena potpora. Stalno držimo konzistentnu liniju i te konzistentne linije trebaju se držati i naši saborski zastupnici", pojasnio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U HDZ-u nikad nije bilo ovako otvorenih rasprava'

Usto je kazao kako je na večerašnjoj sjednici zamjenik predsjednika HDZ-a i član saborskog Odbora za veterane Milijan Brkić rekao da nije bio na sjednici Odbora kada se predlagao sporni amandman, dok je predsjednik tog odbora Josip Đakić, nakon što je još jednom razmotrio stvari, povukao prijedlog.

Plenković je dodao da je "razina stranačke demokracije na nivou" te kako mu govore da "gotovo nikada nije bilo ovako otvorenih demokratskih rasprava u HDZ-u".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još je rekao da se nije raspravljalo o mogućem uskraćivanju dobrodošlice srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću na Kongres Europske pučke stranke u Zagrebu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo