KOMENTIRAO AKTUALNE TEME / Plenković o neradnim nedjeljama: 'Promet se prebacio na radne dane, ljudi se prilagođavaju'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Na sjednici vlade raspravljat će se o nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku. Plenković je naveo što se sve mijenja. Na sjednici Vlade naći će se i Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona

11.1.2024.
12:34
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

U uvodnom govoru na sjednici Vlade, premijer Plenković iznio je posljednje podatke o inflaciji i prosječnoj plaći u zemlji. Naveo je da podaci pokazuju da rast inflacije nije pojeo rast plaća.

"Imamo najnižu stopu inflacije još od listopada 2021. godine. Otklanjamo tezu da je rast inflacije pojela rast plaća", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Objavljen je indikator ekonomske klime, on mjeri optimizam poduzeća u kretanju gospodarstva i Hrvatska je bila na prvom mjestu. Za Hrvatsku je bio najviši među članicama EU-a. Indikator potvrđuje da je prepoznata politika Vlade", dodao je.

"Našim paketima pomoći i odlukama o ograničenju cijena niza prehrambenih proizvoda zaštititi smo naše građane", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i na Zakon o trgovini i na 16 radnih nedjelja.

“Od nove godine smo prešli na režim od 16 radnih nedjelja raspoređenih u 12 mjeseci i time smo regulirali rad nedjeljom tako da radnici provode nedjelje s obiteljima”, rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je usporedbom računa vidljivo da je 5. 1. 2024. izdan veći broj računa nego godinu dana ranije.

Image
pet nedjelja i brojimo /

Jesmo li se naviknuli na neradne nedjelje? Trošimo jednako kao prije, ali što kažu kupci, a što trgovci?

Image
pet nedjelja i brojimo /

Jesmo li se naviknuli na neradne nedjelje? Trošimo jednako kao prije, ali što kažu kupci, a što trgovci?

"Promet s neradnih dana se prebacio na radne dane u prvih 9 dana nove godine. Iznos računa je 95,5 milijuna eura viši, unatoč dva neradna dana više je računa i veći je iznos. Bitno je da dobijemo cjelinu slike i da uvidimo kako se potrošači prilagođavaju na režim", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osudio je napad na maloljetnike u Vukovaru i osvrnuo se na uhićene. “Očekujemo da se oni primjereno kazne.”

Osvrnuo se je i na izbor novog državnog odvjetnika kao i na nedavni prosvjed seljaka:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče izbora novog glavnog državnog odvjetnika, sve se odvija kako je predviđeno. Četiri kandidata su podnijela odgovarajuće kandidature i ispunili preduvjete", rekao je Plenković.

Za prosvjede poljoprivrednika rekao je da su "politički motivirani" i "s onkraj struke".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici vlade raspravljat će se o nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku. Plenković je naveo što se sve mijenja. Na sjednici Vlade naći će se i Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona.

"Sva tri zakona su dio naše političke volje usmjerene na suzbijanje nasilja nad ženama, djecom i u obitelji", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povećat će se kazne za silovanja, ukida se zastara za sva kaznena djela spolnog iskorištavanja djeteta. Uvodi se kazneno djelo femicid", rekao je Plenković.

U četvrtak su završili sastanci pregovaračkih odbora Vlade i predstavnika sindikata javnih i državnih službi o sklapanju novog Temeljnog kolektivnog ugovora. Sindikatima je obećano da će cjeloviti prijedlog Uredbe o koeficijentima dobiti 22. siječnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i izmjene koje se odnose na curenje informacija tijekom istraga.

"Otklanjamo tvrdnje da je ovo usmjereno protiv novinarske profesije i ograničavanje medijske slobode, te su teze netočne. Počinitelji ovog kaznenog djela su isključivo sudionici postupka, a to nisu novinari, već pravosudni dužnosnici, odvjetnici, vještaci. Kako bismo u potpunosti otklonili pogrešne interpretacije, sada se izrijekom propisuje da počinitelji, pomagači i poticatelji ne mogu biti novinari", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Plenković na sjednici Vlade: 'Ispunjavamo obećanje o radu nedjeljom, prelazimo na režim 16 radnih'

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo