PLENKOVIĆ O DOLASKU HOS-OVACA U KNIN: / 'Očekujem da u protokolu budu u službenim majicama'

Image
4.8.2020.
10:51
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja 5. kolovoza i prije središnje proslave u Kninu, položio vijence na mirogojskom groblju. Poslije polaganja vijenaca premijer je dao izjavu za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oluja je stvorila pretpostavke za mirnu reintegraciju Podunavlja i drago mi je što ćemo sutra svi biti u Kninu kako bi obilježili 25. godišnjicu. Što se tiče dolaska Borisa Miloševića u Knin na obilježavanje Oluje, ta je moja inicijativa bila logična. Ključno je da 25 godina nakon Oluje šaljemo signal u kojem potpredsjednik Vlade iz SDSS-a šalje novu poruku u odnosu između hrvatskog naroda i pripadnika manjina, između Srbije i Hrvatske, te o tome kakvu Hrvatsku gradimo za četvrto desetljeće svoje samostalnosti. Manjine su integralni dio hrvatskog društva i njihovi su zastupnici naša stečevina i samo ovako možemo utemeljiti vrijednosti koje zastupamo", prenosi N1 Plenkovićevu izjavu.

Image
TUĐMANOV GOVOR U KNINU '95.: /

'Nisu imali vremena da pokupe ni svoje prljave pare, devize niti gaće'

Image
TUĐMANOV GOVOR U KNINU '95.: /

'Nisu imali vremena da pokupe ni svoje prljave pare, devize niti gaće'

O dolasku HOS-ovaca u Knin

Plenković se osvrnuo i na dolazak pripadnika HOS-a na obilježavanje Oluje u Knin pa je kazao kako su informirani da takva incijativa postoji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ipak očekujem da u protokolu budu u majicama koje je tiskalo Ministarstvo branitelja ili majicama svojih postrojbi. Ne očekujem probleme, tamo će biti službe koje trebaju osigurati potencijalne probleme", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je još rekao kako su svi predstavnici manjima, pa tako i srpske, bili u parlamentarnoj većini i u prošlom mandatu, ali da im je sada u ovom mandatu participacija viša.

"Izgradili smo povjerenje i smatramo da ćemo na tom tragu raditi na ravnopravnosti svih građana i da im omogućimo živjeti u skladu sa standardima 21. stoljeća, a to znači i struju i vodu i ostale civilizacijske pretpostavke", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'OVO JE VELEIZDAJA': Dio branitelja sprema probleme u Kninu, na piku je i Plenković: Sve će 'podebljati' i posebnim majicama

'Medved u Grubore ne odlazi kao quid pro quo'

Plenković je komentirao i odlazak ministra branitelja i potpredsjednika Vlade Tome Medveda u Grubore gdje će se pokloniti sprskim žrtvama nakon Oluje. Plenković je istaknuo da Medved ne ide u Grubore kao quid pro quo ili "kao neka trgovina".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je važna politička civilizacijska gesta u kojoj se poštuju sve žrtve. Svjesni smo žrtava koje su se dogodile i nakon Oluje", rekao je Plenković. Ono što mi radimo je unutarnja stvar Hrvatske, između vlade i predstavnika manjine u Hrvatskoj. Ovo što radimo šalje poruke da smo 25 godina nakon rata riješili sve svoje strateške zadaće i da takva Hrvatska koja rješava sve izazove ima snage slati ovakvu poruku. Uvjereni smo da će ovo što radimo danas postati standard i da će i drugi vidjeti koliko su ovakve geste važne. Nama nije važno što netko o tome kaže, nego što to znači za hrvatsko društvo", prenosi N1 izjavu Andreja Plenkovića.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo