PLENKOVIĆ NUDI NAŠE EKSPERTE ZA OBNOVU NOTRE-DAME: / 'Francuskoj ćemo ponuditi pomoć naših konzervatora i restauratora'

Image
Foto: YouTube/Ivica Galovic/PIXSELL

Plenković tvrdi da će Hrvatska Francuskoj ponuditi pomoć naših konzervatora i restauratora za obnovu katedrale Notre-Dame

18.4.2019.
10:30
YouTube/Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Ponudom hrvatske ekspertize u obnovi katedrale Notre Dame Hrvatska šalje snažnu poruku prijateljstva i solidarnosti Francuskoj, rekao je danas premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade. Na sjednici će biti usvojen zaključak kojim će se Francuskoj ponuditi iskustvo hrvatskih restauratora i konzervatora u obnovi te požarom oštećene pariške katedrale.

"Iskoristit ćemo ekspertizu koju smo nažalost imali stjecajem okolnosti, a to je zbog velikih materijalnih šteta koje su tijekom Domovinskog rata pogodile brojne spomenike kulture i mnoge sakralne objekte, pri čemu su naši konzervatori i restauratori stekli neprocjenjivo iskustvo obnove, naročito crkava", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poruka prijateljstva

"Ukoliko francuske vlasti izraze privolu da damo takvu vrstu potpore, ponudit ćemo ekspertizu naših stručnjaka", istaknuo je i zaključio kako se na taj način šalje "snažna poruka solidarnosti i prijateljstva u vezi katedrale koja je simbol Francuske, Europe i kršćanstva u zapadnoj Europi".

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak je izrazio želju da katedrala, jedan od najljepših primjera europske gotičke arhitekture koju godišnje posjeti više od 13 milijuna turista, bude obnovljena u roku od pet godina, prenijela je agencija France Presse. Stručnjaci su rekli da bi najveća prepreka brzoj obnovi katedrale, oštećene u velikom požaru u ponedjeljak navečer, mogla biti nedostatak stručnjaka u tom specifičnom sektoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo