'NIJE OVO BIG BROTHER' / Plenković uzvratio na rafalnu paljbu Milanovića: 'On se počeo nenormalno ponašati. Za sve Putinove izjave ima razumijevanja'

Image
Foto: Screenshot

Hrvatski premijer osvrnuo se na brojne aktualne teme, između ostalog i na Milanovićevu izjavu da su Plenkovićevi ministri dronovi samoubojice

13.10.2022.
14:36
Screenshot
VOYO logo

Nakon održane 157. sjednice Vlade, na kojoj je među ostalom najavio gospodarski i poslao poruku Srbiji, premijer Vlade Andrej Plenković sazvao je konferenciju za novinare.

"Mislim da smo učinili sve da gospodarski rad bude oko šest posto. Tako će Hrvatska napraviti jedan kvalitetan iskorak i siguran sam da ćemo biti među članicama EU-a koje će imati najveći rast", rekao je Plenković. "Obećavamo manje, a izvršavamo više", kazao je Plenković podsjetivši na ono što je ranije danas govorio na Vladi oko MMF-ove procjene gospodarskog rasta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da će pustiti u javno savjetovanje Strategiju digitalizacije. Rekao je da nastavljaju reformu pravosuđa. Plenković je rekao da nam predstoji učiniti napore za zajednički dogovor oko cijena plina. Kaže da je zbog toga u sastanak u Bruxellesu jako važan.

Image
'TRST JE NAŠ! ŠALIM SE...' /

Milanović žestoko po vladajućima: 'To su metode KGB-a i optužbe za veleizdaju!' Radmana nazvao dronom samoubojicom

Image
'TRST JE NAŠ! ŠALIM SE...' /

Milanović žestoko po vladajućima: 'To su metode KGB-a i optužbe za veleizdaju!' Radmana nazvao dronom samoubojicom

O Milanovićevim izjavama

Milanović je njegove ministre nazvao dronovima samoubojicama. "Prvo komentar, dakle Milanović od početka mandata, posebno od uhićenja Kovačevića, on se počeo nenormalno ponašati. To je bilo u rujnu 2020. Kovačević i Milanović su bliski prijatelji... Milanović odlazi kod Kovačevića kojemu slijedi optužnica za korupciju", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kovačević zove Milanovića dva dana nakon potresa u bužu, dolje u Slavonsku. Pazite sad ovo, to sam nedavno doznao, a Milanović tamo vuče Hranja, načelnika Glavnog stožera. To je ekipa koja će medijima i hrvatskoj javnosti tumačiti da smo kvinsliška vlada, korumpirana vlada. To je sad pjesmica koju ta sprega - Milanović, Kovačević, Mostovci kao njihovi mališani, stalno ponavljaju", dodao je.

"Otkad je počeo rat u Ukrajini, Milanović za sve Putinove izjave ima razumijevanja", rekao je Plenković. Na pitanje novinara zašto inzistira na tome da je Milanović nervozan zbog Kovačevićeva uhićenja, premijer kaže da novinari to mogu ispitati. "Vi ispitajte, vi zovete kredibilne goste s kraljevskim tretmanom u dnevnicima pa njih pitajte", poručio je dodajući kako je važno da se to čuje i zna, a da on nema utjecaja na uređivačku politiku medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na napomenu novinarke kako je Plenkovićeva vlada postavila Dragana Kovačevića da vodi Janaf, Plenković je rekao da ne vidi kakve veze ima aktualna afera u Ini, o nezakonitoj trgovini plina i pljački Ine koju je otkrio Ured za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija, a ne policija, USKOK, DORH. "Otkrio ju je Ured ministarstva u vladi kojoj sam ja premijer. To govori da je naša vlada privržena borbi protiv korupcije. Ponavljam tisuću puta, borba protiv korupcije nema imena, prezimena, uvida u tajne izvide, utjecaja na šeficu Uskoka, policiju."

'Nije ovo Big Brother'

Vezano za ZTC, ruske trgovce vojnom opremom i Banožića, rekao je da nisu imali nikakve informacije o tome. "Kako da mi znamo tko dolazi kome na sastanak u neku firmu. Što mislite da vlada ima ekran na kojoj blinkaju točnice 'evo, dolazi na sastanak'. Mislite li da SOA prati sve ljude, telefone i mailove u Hrvatskoj? Pa, što je vama, ljudi. Nije ovo Big Brother. Mislite li da je Banožić znao za sastanak? Koliko ja shvaćam - nije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan zašto se neće odazvati Antikorupcijskom vijeću, upitao je: "Kome? Kome da se odazovem. Imate ekipu koja tamo zove tipa koji je optužen za korupciju megarazmjera. O čemu govorimo? Morate i vi realno sagledati kakva je vjerodostojnost tih ljudi. S druge strane, imate Most koji otkako sam ih izbacio iz vlade imaju fiks ideju o rušenju vlade, to im je glavni sport. Svejedno mi je koga će oni zvati i tko će im se odazivati. Ja im se odazvati neću."

Govoreći o rastu plaća dužnosnika, rekao je da oni mijenjaju stvari na način da ne naraste plaća dužnosnicima. "Znate da je situacija sada apsurdna, da ima službenika koji imaju veću plaću nego dužnosnici… Mi se nismo nešto trudili povećati si plaće, svjesni smo okolnosti", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo