'Zabrinuti smo za daljnju eskalaciju' / Plenković: 'Na zgradu Ministarstva postavili smo izraelsku zastavu. Milanovićev postupak? Nepotreban i štetan'

Image
Foto: Davorin Visnjic/Pixsell

'Nepotreban, štetan i presedanski postupka predsjednika Republike koji nije poštovao volju zakonodavca i nije na vrijeme potpisao. Očito je da je on to učinio svjesno i namjerno bez obzira na ustavni rok od osam dana', kazao je Plenković

12.10.2023.
12:48
Davorin Visnjic/Pixsell
VOYO logo

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u četvrtak se održala 256. sjednica Vlade. Premijer Andrej Plenković na početku se osvrnuo na najvažnija zbivanja.

Događaji u svijetu

“Doniramo dodatnih pet milijuna eura za proces razminiranja u Ukrajini”, rekao je te dodao da je hrvatska potpora Ukrajini praćena jasnim djelovanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Održani su sastanci o budućnosti Unije, osvrnuli smo se na situaciju na Kosovu nakon incidenta i terorističkog napada u Banjskoj", kazao je Plenković.

Tom prilikom Plenković je osudio terorističke napade Hamasa na Izrael gdje je poginuo velik broj civila te izrazio sućut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAR NIJE MOGLO BRŽE? /

Veleposlanstvo RH nakon šest dana rata objavilo upute za Hrvate kako 'žurno' otići iz Izraela

Image
ZAR NIJE MOGLO BRŽE? /

Veleposlanstvo RH nakon šest dana rata objavilo upute za Hrvate kako 'žurno' otići iz Izraela

"Ministarstvo vanjskih poslova je na svoju zgradu simbolički postavilo izraelsku zastavu. Podržavamo pravo Izraela u skladu s međunarodnim pravom. Zabrinuti smo za daljnju eskalaciju i destabilizaciju Bliskog istoka”, kazao je premijer te se zahvalio veleposlanstvu na brizi i koordinaciji oko povratka hrvatskih državljana koji su bili u posjetu Izraelu.

Uhićenja u Splitu

Komentirao je i uhićenja u Splitu. Naime, suradnja USKOK-a i splitske policije rezultirala je razbijanjem zločinačke organizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je dokaz da se policija bori protiv kriminala, ovog puta protiv skupina koje se bave raspačavanjem droge. Uhićenja su povezana sa suradnjom s njemačkom policijom u kojoj je sudjelovala i španjolska policija. Svjedočili smo ove godine rekordnim zapljenama kokaina, skoro 700 kilograma. Policija je radila na uhićenju 49 zločinačkih udruženja", rekao je i čestitao policiji.

Rebalans proračuna

Na dnevnom redu našle su se i izmjene i dopune proračuna i niz zakona. Plenković je istaknuo da je rebalans važan za nastavak gospodarskog rasta, usporavanje inflacije i očuvanje društvene kohezije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prošle su godine projekcije bile 0,7 posto. Danas nakon svega, posebno naglašavam limitiranje cijena energenata, došli smo u poziciju da sad predviđamo rast od 2,8 posto. To je na tragu poboljšanih prognoza svjetskih agencija. Prema projiciranim prihodima i rashodima godinu ćemo završiti u minimalnom deficitu od 0,3 posto što potvrđuje da nam je praktički proračun u 2023. uravnotežen", kazao je premijer te dodao da imamo 60,7 posto udio javnog duga u BDP-u.

"U ovako kriznim vremenima smanjiti javni dug je značajno postignuće", naglasio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon o izbornim jedinicama

Osvrnuo se i na ponovnu proceduru oko Zakona o izbornim jedinicama te još jednom prozvao predsjednika Republike što zakon nije na vrijeme potpisan.

Kazao je da će u Sabor ponovno uputiti Zakon o izbornim jedinicama te da će tako otkloniti formalno-pravne nedostatke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Troskot upozorio je kriminal u HEP-u, a HEP ga tužio zbog izjave da je firma u bankrotu. Plenković ništa ne zna...

"Nepotreban, štetan i presedanski postupak predsjednika Republike koji nije poštovao volju zakonodavca i nije na vrijeme potpisao. Očito je da je on to učinio svjesno i namjerno bez obzira na ustavni rok od osam dana", kazao je Plenković te dodao da je ovo je prvi put da se ovako nešto dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da kada je Milanović obnašao dužnost premijera, njegova je Vlada određivala da određeni zakon stupi na snagu određenog datuma. I svaki put tadašnji predsjednici Josipović i Grabar-Kitarović poštovali su volju zakonodavca.

"Ovo je štetan presedan. Riječ je o namjeri”, zaključio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo