'VELIKO JE OČEKIVANJE OD UTAKMICE' /

Plenković na Vladi čestitao hrvatskoj reprezentaciji pa se pohvalio: 'Bili smo u Kataru, razgovarali smo i s emirom'

Image
Foto: Pixsell

Na današnjem dnevnom redu Sjednice Vlade RH je, između ostalog, prijedlog zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama te prijedlog zakona o dodatnom porezu na dobit (EU)

9.12.2022.
8:32
Pixsell
VOYO logo

Na današnjem dnevnom redu Sjednice Vlade RH su redu izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti (EU) i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju (EU), prijedlog zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama te prijedlog zakona o dodatnom porezu na dobit (EU).

Prije početka sjednice očekuje se uvodno obraćanje premijera Andreja Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za zadovoljstvom se želim osvrnuti na jučerašnju odluku ministara Vijeća. Hrvatska je dobila jednoglasnu potporu da ćemo 1. siječnja postati članica šengenskog prostora. To znači da smo unutar 420 milijuna ljudi država članica šengenskog prostora koji uživaju slobodu kretanja", rekao je te zahvalio svim članicama koje su dale potporu, Europskoj komisiji, kao i članicama koje nisu u Schengenu ali su dale potporu Hrvatskoj u pristupanju ovom prostoru.

"Ovo je velika godina isporuke, realizacija strateških ciljeva, višegodišnjih napora Hrvatske da ostvari dublje integracije. Ovo je godina u kojoj smo realizirali povezanost hrvatskog teritorija - Pelješki most - najsuverenističkiji potez koji može jedna vlada učiniti. Ušli smo u europodručju, odluke su donesene u lipnju i srpnju - bolje smo zaštićeni u globalnim krizama i manje izloženi, a sa šengenskim prostorom omogućujemo našim građanima i gospodarstvu slobodno kretanje, jednostavnija putovanja, brže jeftinije i lakše kretanje roba i ljudi, snažan poticaj turističkom prometu", nabrajao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'Preuzimamo kontrolu za cijelu EU' /

Glavni ravnatelj policije otkrio sjajnu stvar koja će se dogoditi ulaskom Hrvatske u Schengen

Image
'Preuzimamo kontrolu za cijelu EU' /

Glavni ravnatelj policije otkrio sjajnu stvar koja će se dogoditi ulaskom Hrvatske u Schengen

'Samo 15 zemalja u svijetu su i u NATO-u i u EU-u i u Schengenu...'

Podsjetio je da se 80 posto robne razmjene Hrvatske odvija na schengenskom prostoru. "Samo 15 zemalja u svijetu su i u NATO-u i u EU i u šengenskom prostoru, a među njima je i Hrvatska i to nakon svega tri desetljeća što smo ostvarili slobodu", rekao je Plenković te zahvalio i hrvatskim braniteljima bez kojih ništa od ovoga nije bilo moguće.

Rekao je da je jučer održana zatvorena sjednica Vlade radi Slovenskog stajališta o arbitraži. "Ponovili smo naša stajališta o tome da smo se jednostrano povukli iz arbitražnog sporazuma, ali da smo za nastavak bilateralnog dijaloga i traženje rješenja za određivanja granica sa Slovenijom", rekao je Plenković te zaključio da možemo biti ponosni na sve što smo učinili.

Osvrnuo se na Dan osoba s invaliditetom i razgovore s udrugama. Istaknu je da je u Hrvatskoj 624.000 osoba s invaliditetom to jest 16 posto ukupnog stanovništva. Podsjetio je da su u Sabor upućena dva važna zakona koja se tiču osoba s invaliditetom: Zakon o inkluzivnom dodatku i Zakon o osobnoj asistenciji.

"Imali smo ovaj tjedan još jednu sjednicu Vlade. Donijeli smo odluke o sniženju cijena naftnih derivata. Da nema Vlade, danas bi benzin bio 12,41", rekao je Plenković te podsjetio da je cijena benzina danas 10,60 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da je održan sastanak u Tirani gdje se sastao s albanskim premijerom i s kosovskom predsjednicom. Istaknuo je da se Hrvatska zalaže da BiH dobije status EU kandidata.

Sućut obitelji generala Pavla Miljavca

"Imali smo i dva tužna događaja. Smrt generala Pavla Miljavca, bivšeg ministra obrane, koji je nesretnim slučajem nas napustio ranije. Zahvaljujem na organizaciji komemoracije i u ime cijele Vlade izražavam sućut njegovoj obitelji i zahvalnost za sve što je učinio u Hrvatskoj. Kao što je javnost upoznata, dogodila se nesreća zbog tehničkog kvara gdje je pao jedan MIG dvosjed. Srećom, oba pilota su preživjela, jedan je na kućnoj njezi, drugi u bolnici operiran i dobro se oporavlja. Usmjerili su avion na područje koje je nenaseljeno i tako izbjegli dodatne neželjene posljedice", rekao je te najavio da će za godinu dana u Hrvatsku početi dolaziti Rafali koji će "ojačati naše obrambene sposobnosti i osigurati sigurnost naših pilota."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da se danas iz Washingtona vraća ministar Marko Primorac koji je u otputovao u SAD kako bi potpisao konvenciju o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Podsjetio je da su za vrijeme njegove vlade ukinute vize za SAD. "To je potvrda da idemo u daljnje produbljenje odnosa s Washingtonom", rekao je Plenković.

Čestitao je hrvatskoj reprezentaciji na kvalifikaciji u četvrtfinale SP-a u Kataru. "Bilo smo tamo, razgovarali smo i s emirom, uspostavili jako dobre kontatke i nastavit ćemo suradnju. Veliko je očekivanje od ove utakmice, želimo svi sreću hrvatskoj reprezentaciji koja nam je već dvaput priredila fantastične događaje", rekao je Plenković.

"Ovo je trenutak za solidarnost, za držanje socijalne kohezije, to nije nikakva kazna, to je solidarni doprinos i vjerujem da smo našli primjeren način kako da se ovaj jednokratan zakon realizira. Mi smo Vlada koja je prije svega usmjerena na porezno rasterećenje, ovo je specifičan porez u kontekstu inflantornih pritisaka", rekao je Plenković o prijedlog zakona o dodatnom porezu na dobit koji će se danas, između ostalog, naći na dnevnom redu Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Počeli smo na vrijeme pa sam si dozvolio malo opširniji uvod", rekao je za kraj Plenković, inače poznat među novinarima po tome što redovito s velikim zakašnjenjem otvara sjednice Vlade i izjave za medije.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo