Kontra / Plenković na Predsjedništvu otvorio raspravu u slučaju 'Penava': 'On nije nadležan za vođenje politike HDZ-a'

Penava je kritizirao politiku koalicijskog partnera SDSS-a, na čelu s Miloradom Pupovcem

14.1.2019.
20:00
VOYO logo

U utorak se sastaje vladajuća koalicija u kojoj ne kriju nezadovoljstvo zbog bujanja Bandićevog saborskog kluba. Sve je više optužbi za političku trgovinu i u Saboru i u zagrebačkoj skupštini. Zbog, sad već davnog prelaska gradskog zastupnika Radenka Tomića, zagrebački SDP prijavio je slučaj USKOK-u.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić se na to ne osvrće i najavljuje još dolazaka. "Možda dok mi ovdje pričamo netko je prešao u stranku pa bih svaki dan trebao ići u USKOK", kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bernardić u USKOK-u

U USKOK je otišao šef zagrebačkog SDP-a koji je prijavio sumnjiv prelazak iz 2017.  gradskog zastupnika Radenka Tomića. "Treba ispitati kako to da je Tomić dobio ugovor s manjom plaćom, kako to da je taj ugovor nakon toga storniran i kako to da sada sve funkcionira, jedino što se promijenilo je Tomićev prelazak iz SDP-a u klub Milana Bandića", dodaje Gordan Maras, predsjednik zagrebačkog SDP-a.

Rastući klub stranke rada i solidarnosti nije službena tema sastanka koalicije koja se okuplja uoči nove saborske sjednice. Iako je sve više onih kojima smetaju Bandićevi postupci, u HDZ-u su, čini se, bezbrižni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne očekujem nikakve drame to je neki proces koji će se sam poslije će se vidjeti. Nije to ništa strašno. Građani će to ocijeniti na izborima", dodala je Nada Murganić (HDZ), ministrica socijalne politike.

Image

Održana sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, evo tko je sve došao

Image

Održana sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, evo tko je sve došao

Uvjerni su HDZ-ovci u čvrstu većinu i ne brine ih mogućnost da im zbog nezado-voljstva SDSS okrene leđa. "To ćemo čuti kako tko razmišlja, koliko imam informacije podrška je nedvojbena", poručio je politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni Milan Bandić nema dvojbi oko podrške Plenkoviću, ali  nema namjeru odustati od svojih planova, bez obzira na izvide USKOK-a. "Vidjet ćete ovaj tjedan, 7,8 načelnika će prijeći u Stranku rada i solidarnosti", poručuje Bandić.

Problemi za Plenkovića

A premijer Plenković ima problema i u vlastitim redovima. HDZ-ov gradonačelnik Vukovara Ivan Penava ponovno se obrušio na politiku Vlade i vlastite stranke i to dan uoči 21. obljetnice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Penava je kritizirao politiku koalicijskog partnera SDSS-a, na čelu s Miloradom Pupovcem te ga optužio za, kako je rekao, dosljednu velikosrpsku politiku. Osvrnuo se pritom na Pupovčev dolazak 17. studenoga u Vukovar. Ubrzo je stigao i odgovor iz HDZ-a.

"Doći u Vukovar na 17. studenoga i pokloniti se bilo kome osim žrtvama velikosrpske agresije, a kojih je gotovo 4000 ubijeno, ne pričam tu o silovanim, mučenim i ranjenim... Smatramo taj događaj neprihvatljivim ponašanjem i čistom provokacijom. Budući da je Milorad Pupovac saborski zastupnik, trebao bi to znati. Je li došao u službi velikosrpskog programa pokušati podijeliti krivnju na taj dan?", pitao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić na pitanje hoće li raskinuti koaliciju s SDSSOM, odgovara: "Ne, o tome ne razmišljamo, mislim da dobro surađujemo s SDSS-om."

Završila sjednica Predsjendištva HDZ-a

A najnoviji istup vukovarskog gradonačelnika Penave bio jedna od tema Predsjedništva HDZ-a. Sjednica je završila nešto prije 19 sati, a iza zatvorenih vrata tu je temu otvorio upravo premijer Andrej Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako doznajemo, no tome se nije vodila veća rasprava. Također doznajemo da je Penava tek jutros obavijestio predsjednika Sabora i glavnog tajnika Gordana Jandrokovića o tome da namjerava održati press konferenciju. 

Kad bismo gledali tajming Penavinog istupa, on je indikativan jer se u utorak u 11 sati u vladi održava koalicijski sastanak na koji dolazi i SDSS i, najvjerojatnije, sam Milorad Pupovac. Po završetku sjednice o istoj se temi izjasnio premijer Plenković koji je poručio da nije Penava nadležan za vođenje politike HDZ-a, već da su njegove nadležnosti odgovornosti koje se tiču grada Vukovara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važno je da se politika HDZ-a, kao stranke, temelji na svim postignućima i procesa mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja, suživota, osobito između hrvatskoga naroda i srpske manjine u tom dijelu Hrvatske" - rekao je Plenković. 

Potom je dodao kako se u utorak obilježava 27. obljetnica priznanja Hrvatske i 21. obljetnica mirne reintegracije te da su to za nas vrijednosti na kojima trebamo graditi i omogućiti bolji suživot. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike