'VRIJEME VELIKE NESIGURNOSTI' / Plenković: 'Mi smo danas među pet posto svjetskog stanovništva koje koristi drugu najjaču valutu'

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell

To je naziv konferencije koju zajedno organiziraju Vlada i HNB. Uvodno će govoriti premijer Andrej Plenković

24.1.2023.
9:29
Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell
VOYO logo

Vlada i Hrvatska narodna banka (HNB) organiziraju konferenciju "Hrvatska - 20. članica eurozone".

To je naziv konferencije koju zajedno organiziraju Vlada i HNB. Uvodno će govoriti premijer Andrej Plenković, povjerenik Europske komisije za trgovinu Valdis Dombrovskis, guverner HNB-a Boris Vujčić, ministar financija Marko Primorac i povjerenik Europske komisije za ekonomiju Paolo Gentiloni, a videovezom javit će se predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo danas među pet posto svjetskog stanovništva koje koristi drugu najjaču valutu. Cijeli proces krenuo je 2017. godine. On je krenuo kao dio programa Vlade, koja je na funkciji bila tek nekoliko mjeseci. Vlada je u svibnju usvojila strategiju i onda vodila cijeli postupak. Mi smo u tom procesu zaista intenzivno i blisko surađivali sa svim institucijama Europske unije i moram reći da su nas oni itekako dobro pratili u tom razdoblju. Ta vrsta potpore se vidjela kroz sve ove godine kada smo radili reforme i kada smo ostvarili etapu po etapu", rekao je Plenković pa dodao:

"U svojoj karijeri sam pratio sve procese učlanjivanja Hrvatske u razno razne organizacije, ne sjećam se da smo ijedan proces vodili ovako precizno u ispunjavanju kriterija. Imali smo kvalitetno vodstvo, odličnu strukturu..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi živimo u vremenima velike nesigurnosti i nepredvidivosti. Sve je krenulo 24. veljače prošle godine kada je krenula ruska agresija na Ukrajinu. Praktički je cijeli svijet doživio jedan šok nakon tog neopravdanog poteza Ukrajine. Došli smo u novu poziciju da s članicama šengenskog prostora ostvarujemo 80 posto razmjene."

Osvrnuo se i na zaštitu potrošača. "Važno je da u cijelom procesu svi akteri budu odgovorni. Vlada je u cijeli ovaj proces išla u dobroj vjeri. Stoga je važno da se svi akteri ponašaju odgovorno, da ne koriste ovo za neopravdan profit, nije bio cilj kreirati osjećaj kao da je euro došao da bi nekome bilo teže", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom se hvalio Vladinim mjerama za poduzetnike. Zahvalio se bivšem ministru Mariću. "Ne bi prešli na euro da nismo smanjili nezaposlenost, smanjili porezna rasterećenja, da nismo osigurali zdrav gospodarski rast, povisili kreditni rejting…"

Image
EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE /

Očekuju li Hrvati povećanje plaća nakon eura i koga krive za poskupljenja? U jednom složni - troškovi života su brutalni

Image
EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE /

Očekuju li Hrvati povećanje plaća nakon eura i koga krive za poskupljenja? U jednom složni - troškovi života su brutalni

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo