PLENKOVIĆ MOŽE BAREM MALO ODAHNUTI: / HDZ raste nakon dugih šest mjeseci, Živi zid prvi put pada

Image

I u lipnju se pokazao rast pesimizma pa čak 73 posto građana misli da zemlja ne ide u dobrom smjeru. Njih 18 posto smatra da Hrvatska ide u dobrom smjeru, a njih devet posto ne zna.

22.6.2018.
19:52
VOYO logo

Prema rezultatima istraživanja Crobarometar za lipanj, koje je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS na uzorku od 975 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske, čini se da se HDZ oporavio, SDP je stabilan, dok je Živi zid zaustavio svoj rast.

HDZ raste nakon pola godine pada

Nakon 6 mjeseci pada, vladajući HDZ je u lipnju počeo rasti. Sada ih podržava 27,6 posto birača, dok SDP podržava njih 18,5 posto. Za njih je to već treći mjesec stabilnosti, a razlika između dviju vodećih stranaka je gotovo 10 posto. Za Živi zid se stanje promijenilo pa je ta stranka nakon 10 mjeseci rasta, u lipnju počela gubiti potporu birača pa sada može računati na njih 13,8 posto. 7,7 posto birača u lipnju podržava Most, što je 5. mjesec za njih kako ne gube potporu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

HDZ ima većinu među biračima starijima od 60 godina, dok Živi zid ima najveću potporu (39 posto) među biračima do 30 godina.

Kada je riječ o ostalim strankama, ona Milana Bandića ima potporu 3,2 posto birača. Isto toliko birača podržava stranku Pametno, dok HDD podržava 2,7 birača, HSZ njih 2,3, a 2,2 posto birača podržava IDS. HNS je na 1,8, Neovisni za Hrvatsku 1,1 te Reformisti na 1 posto. Ostale stranke dobivaju 5,3 posto, a tako Glas može dobiti 0,8 posto ili HRAST 0,6 posto. Neodlučnih birača je 9,5, priopćeno je s Nove TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

5. mjesec za redom raste nezadovoljstvo Vladinim politikama

Kada je riječ o povjerenju građana, njih 67 posto ne vjeruje u Vladine politike. 24 posto njih vjeruje, a 9 posto građana je neodlučno. Nezadovoljstvo vladinim politikama raste već 5. mjesec za redom. Većina građana smatra i kako Vlada ne može riješiti najvažnije probleme u zemlji (73 posto), a samo njih 22 posto vjeruju da Vlada može riješiti probleme. Pet posto birača ne zna odgovor na to pitanje, a zanimljivo je da podijeljenost vlada među HDZ-ovim biračima. Njih 54 posto smatra da Vlada Andreja Plenkovića može riješiti probleme, dok 42 posto HDZ-ovih birača misli da to Vlada ne može.

Image
Image

Većina misli da će Vlada opstati do 2020.

Većina birača (71 posto) smatra da će ova Vlada opstati do 2020., dok njih 21 posto misli da će se raspasti prije toga. Osam posto birača ne zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svakom slučaju, i u lipnju se pokazao rast pesimizma pa čak 73 posto građana misli da zemlja ne ide u dobrom smjeru. Njih 18 posto smatra da Hrvatska ide u dobrom smjeru, a njih devet posto ne zna.

Image

Kada je riječ o institucijama, građani su Ured predsjednice ocijenili s 2,88 ili trojkom. Vladi su dali 2,18, a nešto slabiju dvojku (1,78) je dobio Hrvatski sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo