NESKLAD U IMOVINSKOJ KARTICI / Plenković mora platiti 3.000 kuna kazne. Iz povjerenstva za sukob interesa poručili: Može i u tri rate

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Postupak protiv premijera pokrenut je u listopadu prošle godine jer u imovinskoj kartici nije naveo nekretninu kod Dubrovnika

17.6.2022.
12:36
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je u petak odluku kojom se utvrđuje da je premijer Andrej Plenković povrijedio odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa zbog nesklada u imovinskoj kartici, zbog čega mu je određena kazna od tri tisuće kuna.

Plenković nije opravdao nesklad podataka koje je naveo u imovinskoj kartici s podacima koje su dobili od Porezne uprave, pojasnila je Majda Uzelac, predstojnica Ureda Povjerenstva. Za tu povredu određena mu je kazna od tri tisuće kuna koju može platiti u tri rate, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupak protiv premijera pokrenut je u listopadu prošle godine jer u imovinskoj kartici nije naveo nekretninu kod Dubrovnika, koju je kao suvlasnica naslijedila njegova supruga, te zbog netočno navedenih iznosa naknada njegove supruge.

Image
odlazi u Bruxelles /

Plenković ostaje bez najbliže suradnice: Tena Mišetić ide na novi posao u kabinet Ursule von der Leyen

Image
odlazi u Bruxelles /

Plenković ostaje bez najbliže suradnice: Tena Mišetić ide na novi posao u kabinet Ursule von der Leyen

Premijer se ranije očitovao da njegova supruga nije bila svjesna da je naslijedila jednu trećinu nekretnine od pokojnog oca u mjestu Makoše jer je bila maloljetna pa mu to i nije priopćila, zbog čega je on nije ni mogao upisati u imovinskoj kartici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo nije prihvatilo to očitovanje, zaključivši da su dužnosnici dužni provjeriti sve nekretnine koje su prema javno dostupnim podacima u njihovom vlasništvu, te da bi u suprotnom to moglo poslužiti kao niša ostalim dužnosnicima koji ne prijavljuju svoje nekretnine.

U istom predmetu se utvrđivao nesklad uz naknade koje je primila njegova supruga za vrijeme porodiljnog dopusta, od 2016. do 2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je u očitovanju ustvrdio kako je supruga pored plaće u tom razdoblju ostvarivala i druge prihode, pa nije smatrala shodnim prijavljivati manji iznos, no Povjerenstvo smatra da su dužnosnici dužni prijavljivati sve bitne promjene u primanjima, neovisno o tome jesi li oni viši ili niži.

Glasnogovornik Milić: 'Plenković će poštovati odluku'

Premijer Andrej Plenković poštovat će odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, poručio je u petak glasnogovornik Vlade Marko Milić te istaknuo da je riječ o nenamjernom propustu koji je u međuvremenu otklonjen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U vezi današnje odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa želimo još jednom ponoviti kako je riječ o nenamjernom propustu koji je u međuvremenu otklonjen", izjavio je glasnogovornik Vlade nakon odluke Povjerenstva.

Kao što je predsjednik Vlade već najavio u očitovanju Povjerenstvu, poštovat će današnju odluku, dodao je Milić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike